«Εάν, κατευθυνόμενος προς τον στόχο σου, θα σταματάς κάθε φορά, για να ρίξεις πέτρες σε κάθε σκύλο, που σε γαβγίζει, ποτέ δεν θα φτάσεις στον προορισμό σου» Φιόντορ ΝτοστογιέφσκιΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

 

Το εκκλησάκι στο οποίο διακονώ, Πανάχραντος Θεοτόκος, απέχει από ένα κλαμπ κάμποσα μέτρα, σε σημείο που το παράθυρο του ιερού, δίπλα στη Προσκομιδή, κοιτάει προς τα παράθυρα του κλαμπ, με άμεσο αποτέλεσμα, όταν αρχίζει ο Όρθρος, να φαίνονται οι τελευταίοι εναπομείναντες θαμώνες.

Πριν από κάποιες Κυριακές, ήμουν στο αυτοκίνητο και μ' έπιασε φανάρι, πηγαίνοντας προς το ναό, μπροστά απ' την είσοδο του κλαμπ. Στη πόρτα, ένας τύπος φουσκωτός κι απ' την έξοδο έβγαιναν σε ημιθανή σχεδόν κατάσταση κάποια παιδιά που πέρασαν το βράδυ τους διασκεδάζοντας στο κλαμπ της γειτονιάς. Πριν το φανάρι γίνει πράσινο για τ' αμάξια, γυρνάω και κοιτάω προς τα 'κει, διακρίνοντας ένα ζευγάρι -ως είκοσι χρονών- να γελάει δείχνοντας τ' αμάξι. Χωρίς να το καλοσκεφτώ γυρνάω και τους λέω “ρε παιδιά αισθάνομαι άσχημα να γελάτε μαζί μου”, τότε το παλικάρι μου λέει “πάτερ, δε γελάμε μαζί σου, απλά σχολιάσαμε ότι ενώ εσύ πας, εμείς γυρνάμε στο σπίτι μας κομμάτια”.

Εντελώς λοιπόν αυθόρμητα τους πρότεινα αντί να πάνε σπίτι να έρθουν μαζί μου στην εκκλησία. Κοιτάχτηκαν, κάτι είπανε, το σκέφτηκαν λίγο και γυρνάνε και μου λένε: “τέλεια, τέλεια! Πάμε να πιούμε ένα καφέ, να πλύνουμε τις μούρες μας κι ερχόμαστε”. Πήγα στο ναό, αρχίσαμε την ακολουθία και για να πω την αλήθεια δεν περίμενα να έρθουν. Κάπου στη Δοξολογία όμως ήρθαν... Βγαίνω να θυμιάσω και τους βλέπω μπροστά μου. Χάρηκα πάρα πολύ παρότι φαίνονταν στ' αλήθεια κουρασμένοι . Όταν τέλειωσε η Λειτουργία και μοίραζα το αντίδωρο, τότε που ήρθε η σειρά τους, τους ρώτησα πως τους φάνηκε η Λειτουργία. Γυρνά το κορίτσι και μου λέει “τέλειωσε πάτερ τη δουλιά σου, θα σου πούμε μετά”. Μου 'κανε πολύ εντύπωση η καρτερικότητά τους, μολονότι φαίνονταν πτώματα απ' τη κούραση. Παρά ταύτα, περίμεναν ήσυχα πολύ να τελειώσω το αντίδωρο και να καταλύσω.

Βγάζω λοιπόν τα άμφια, πηγαίνω στα παιδιά και το αγόρι μου λέει όντως προληματισμένο: “κοίτα πάτερ, ωραία η λειτουργία και τα λόγια, όλα καλά. Απλά δε καταλαβαίναμε πολύ και βαρεθήκαμε λίγο. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν αυτό. Φαντάζομαι ότι αυτό λύνεται αν έχουμε βιβλιαράκι όπως είχανε κάποιοι. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι άλλοι, όχι όλοι, αλλά κάποιοι μας κοίταζαν σα να είχαμε έρθει απ' τον Άρη..Ντάξει, καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ξέμπαρκοι. Αλλά εδώ -εσύ δεν έβλεπες, ήσουν πλάτη- κάποιοι μας κοίταζαν σα να μας έκριναν. Κι έχουμε πήξει στη κριτική. Ωραίος ο Χριστός. Οι χριστιανοί καμιά φορά κάνουν το πρόβλημα. Να 'σαι καλά. Πάμε για καφέ αν θέλεις”...

 

Δ.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA