Υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή: Η μία είναι η αποτυχία στην εκπλήρωση των επιθυμιών μας. Η άλλη είναι η εκπλήρωση όλων των επιθυμιών μας. Τζώρτζ Μπέρναρ ΣώΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας

 

Ο ΝΑΟΣ ΜΑΣ

το κέντρο της λατρευτικής μας ζωής

      Ανάμεσα στις είκοσι μία Ενορίες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα που τιμώνται στο όνομα του Αγίου Νικολάου του Νέου είναι και η δική μας. Η Ενορία μας βρίσκεται στη Θήβα (συνοικία Τάχι) στην οδό Γ. Σεφέρη 3, σχεδόν ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης.

      Ο Ναός κτίσμα του 1963  θεμελιωμένος απο τον Σεβ.Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Δωρόθεο (τον Βασιλά) πάνω σε παλαιότερο Ομώνυμο Ναό κτισμένο την περίοδο της τουρκοκρατίας, είναι ρυθμού Βασιλικής, τρίκλιτος, με ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο και θαυμάσιες εικόνες του 18ου αιώνα.

    Από Λατρευτικής πλευράς είναι τρισυπόστατος, με αφιερωμένο το δεξιό κλίτος στον Αγ. Εφραίμ τον νεοφανή (3 Ιανουαρίου), και το αριστερό στους Βοιωτούς Αγίους (Β΄ Κυριακή Νηστειών).Εγκαινιάσθηκε στις 9 Μαίου 1973 απο τον Σεβ.Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Νικόδημο(τον Γραικό).Tα Κλίτη αφιερώθηκαν,το μέν Δεξιό στον Άγιο Εφραίμ τον Νεοφανή στις 3 Ιανουαρίου 2001 ,το δε Αριστερό στους Βοιωτούς Αγίους στις 26 Ιανουαρίου 2002.

   Στα Παρεκκλήσια των Κλιτών η Θ.Λειτουργία τελείται κατά τις ημέρες του Σαρανταλείτουργου,του Δεκαπενταλείτουργου και σε άλλες ευκαιρίες.

      Στον Ναό φυλάσσονται αξιόλογα Ιερά Σκεύη νεότερης κατασκευής,οι Εικόνες του Τέμπλου έργα του 18ου αιώνα,παλαιός Επιτάφιος,παλαιά Λειτουργικά Βιβλία ενώ σε Ξυλόγλυπτα Προσκυνητάρια βρίσκονται οι Εικόνες του Αγίου Ευαγγ.Λουκά,της Αγ.Αικατερίνης και των Βοιωτών Αγίων (κυρίως Ναός) του Αγίου μας, του Ευαγγελισμού και της Αγ.Παρασκευής(πρόναος). Επίσης στον Ναό μας εκτος απο το Τεμάχιο απο το λείψανο του Αγ.Νικολάου Του Νέου, φυλάσσονται λείψανα των Αγίων:  

Τίμιον Ξύλον τῇ 14ῃ Σεπτεμβρίου

καὶ τῇ Κυριακῇ της Σταυροπροσκυνήσεως.

Ἁγίου Ἀρτεμίου τῇ 20ῃ Ὀκτωβρίου.

Ἁγίου Νεκταρίου τῇ 9ῃ Νοεμβρίου

καὶ τῇ 3ῃ  Σεπτεμβρίου.

Ὁσίου Δαυὶδ τοῦ Γέροντος τῇ 1ῃ Νοεμβρίου

Ἁγίου Γεωργίου τῇ 3ῃ Νοεμβρίου καὶ τῇ 23ῃ Ἀπριλίου.

Ἁγ.Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου τῇ13ῃ Νοεμβρίου καὶ τῇ 27ῃ Ἰανουαρίου.

Ἁγίου Ἀποστόλου Φιλίππου τῇ 14ῃ Νοεμβρίου.

Ἁγίου Ἀνδρέου τῇ 30ῃ Νοεμβρίου.

Ἁγίου Εὐστρατίου τῇ 13ῃ Δεκεμβρίου.

Ἁγίου Ἐλευθερίου τῇ 15ῃ Δεκεμβρίου.

Ἁγίου Μοδέστου τῇ 16ῃ Δεκεμβρίου.

Ἁγίου Ἐφραὶμ τοῦ Νεοφανοὺς τῇ 3ῃ Ἰανουαρίου καὶ τῇ 5ῃ Μαΐου.

Ἁγίων Χοζεβιτῶν Πατέρων τῇ 9ῃ Ἰανουαρίου.

Ἁγίου Ἀθανασίου τῇ 18ῃ Ἰανουαρίου καὶ τῇ 2ᾳ Μαΐου.

Ὁσίου Ἀρσενίου τοῦ ἐν Πάρῳ τῇ 31ῃ Ἰανουαρίου

καὶ τῇ 19ῃ Αὐγούστου.

Ἁγίου Νικολάου τοῦ Πλανᾴ τῇ 2ᾳ Μαρτίου.

Ἁγίου Χαραλάμπους τῇ 10ῃ Φεβρουαρίου.

Ἁγίου Βλασίου τῇ 11ῃ Φεβρουαρίου.

Ἁγίας Φιλοθέης τῆς Ἀθηναίας τῇ 19ῃ Φεβρουαρίου.

Ὄσ.Ἰωάννου τῆς Κλίμακος τῇ 30ῃ Μαρτίου καὶ τῇ Δ΄τῶν Νηστειῶν.

Ἁγίου Νεομ.Παναγιώτου τῇ 14ῃ Ἀπριλίου.

Ὁσίου Σεραφεὶμ τῇ 6ῃ Μαίου.

Ὁσίας Ὑπομονῆς τῇ 29ῃ Μαίου.

Ἁγ.Λαζάρου τοῦ Τετραημέρου τῷ ὁμωνύμῳ Σαββάτω.

Ἁγίου Ραφαὴλ τῇ Γ΄ τοῦ Ἁγίου Πάσχᾳ.

Ὁσίου Ἱερέως Παναγῇ τοῦ Μπασιὰ τῇ 7ῃ Ἰουνίου.

Ἁγίας Μαρίνης τῇ 17ῃ Ἰουλίου.

Ἁγίας Μαρίας τῆς Μαγδαληνῆς τῇ 22ᾳ Ἰουλίου.

Ἁγίου Παντελεήμονος τῇ 27ῃ Ἰουλίου.

Τῶν Ἁγιοσαββαϊτῶν Πατέρων τῇ Γ΄Κυριακή Ματθαίου.

Ἁγίου Ἀλεξάνδρου τῇ 30ῃ Αὐγούστου.

 

Ἐκ τῶν Ἁγίων Τόπων

(Πανάγιος Τάφος,Φρικτὸς Γολγοθάς,

Τάφος τῆς Παναγίας,Ὅρος τῶν ἐλαιῶν,Ὅρος Σινὰ κ.α).

 

       Με την Λατρευτική Ζωή (Θ.Λειτουργία,  Εσπερινό, Απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς,  Όρθρο και Ώρες -καθημερινά-, Σαρανταλείτουργο, Δεκαπενταλείτουργο, Αγρυπνίες -σχεδόν κάθε μήνα-, Ενορ.Ευχέλαια κ.α.) καθώς και με την  έντονη φιλανθρωπική και Νεανική δραστηριότητα, την διοργάνωση Εκδρομών, τις εκδηλώσεις για τις μητέρες, τα νήπια,τους φοιτητές, τις επισκέψεις στα Σχολεία κ.α,  η Ενορία προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στις πνευματικές και υλικές ανάγκες των Ενοριτών της.

        Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο Ναός είναι ανοικτός καθημερινά πρωί και απόγευμα και έτσι οι πιστοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να έλθουν να προσευχηθούν και να συναντήσουν τον Ιερέα.

        Ο Ναός μας πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς την μνήμη Του κάθε χρόνο, στις 8 και 9 Μαΐου, με Μεγάλο Εσπερινό, Αγρυπνία, Θ. Λειτουργία  και Λιτανεία της Ι.Εικόνος και του Πανσέπτου Λειψάνου του Ιαματικού Οσιομάρτυρος.

        Ευχόμαστε σε όλους τους φιλάγιους πιστούς και ιδιαίτερα σ’ εκείνους που ευλαβούνται τον Άγιο μας, με τις ακοίμητες πρεσβείες Του, να τους χαρίζει «χαράν και ειρήνην και υγείαν», καθώς και κάθε πνευματική δωρεά.

 

 

 

 

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA