Μὲ τὸ τραγούδι καὶ τὸ γέλιο, μὲ τὴν λαχτάρα τῆς ψυχῆς καὶ μὲ τὸ θάρρος ποὺ μᾶς δίνει ἡ δύναμη τῆς προσευχῆς παίρνουμε δρόμο καὶ κινᾶμε κι’ ὅλο τραβᾶμε μπρὸς γοργοὶ καὶ τ’ ἅγιο μήνυμα σκορπᾶμε τοῦ λυτρωμοῦ σ’ ὅλη τὴν γῆ (Ι.Βερίτης).Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

Η μετάνοια αγαπητοί είναι πλούσιος καρπός, διότι προσφέρει με κάθε τρόπο ενάρετο έργο στον Θεό.Είναι αγρός γεμάτος καρπούς, διότι καλλιεργείται σε κάθε καιρό. Είναι δέντρο της ζωής, διότι πολλούς που πεθαίνουν από τις αμαρτίες, τους ανασταίνει. Σ’ αυτό μπολιάζεται όλη η επουράνια πραγματικότητα, διότι μας φέρνει σε κοινωνία με την θεότητα. Χαίρεται με αυτήν ο Θεός, όπως με την δημιουργική του δύναμη, διότι εκείνους που η αμαρτία προσπαθεί να τους καταστρέψει , αυτή τους επαναφέρει στην δόξα του Θεού.
Η μετάνοια είναι το ασφαλές  βαλάντιο του Θεού, διότι προστατεύει τις ψυχές των ανθρώπων, για να μην απολεσθούν. Αυτή είναι η άφθονη σοδειά του Θεού, διότι και προσφέρει τους ανθρώπους, και συναθροίζει τους αμαρτωλούς κατά σωρούς. Μέσα σ’ αυτήν υπάρχουν οι πνευματικοί τόκοι, διότι η μετάνοια θερίζει αυτά που δεν έσπειρε, δι’ότι το σώμα σπέρνει την αμαρτία, αλλά η μετάνοια θερίζοντας την ανυψώνει στην σεμνότητα. Η κακία σπέρνει τα πάθη, αλλά η μετάνοια ξεριζώνοντας τα σπέρνει επάνω τον ενάρετο τρόπο ζωής. Αυτή παίρνει εκείνα που δεν πρόσφερε. Είναι η ευσεβής τοκίστρια που ζητά να πάρει εκείνα που δεν πρόσφερε, λέγοντας στους αμαρτωλούς:'' Δώστε μου το βάρος των αμαρτιών σας, αυτό για μένα είναι ο τόκος της πράξεως''. Έχεις πίστη; Δώσε τον τόκο της πίστης σου στην μετάνοια.
Με αυτήν η πίστη σου ελευθερώνεται από τα χρέη. Δώσε την κακία σε μένα και εγώ θα φροντίσω να σε παρουσιάσω στον Θεό. Κατάλαβε το λόγο του Ευαγγελίου ….πως ονομάζει μετάνοια την πραμάτεια του Θεού. Εκείνοι που την εμπορεύθηκαν καλά, διπλασίασαν το κεφάλαιο. Οι καλοί εργάτες καλλιέργησαν με αυτήν τον αγρό του Θεού! Με αυτήν γέμισε η Εκκλησία με καρπούς. Με αυτήν και οι αποθήκες του Θεού! Μέσα από αυτήν γη και ουρανός ένα, η γη γέμισε με αγγέλους, με τους Αγίους που ζουν πάνω στην γη.
Επαινούνται οι καλοί υπηρέτες καθώς πολλαπλασίασαν τον σπόρο με την μετάνοια. Αμοίφθηκαν οι καλοί διαχειριστές. Έτσι λέει σωστά εμπορευθήκατε και προσθέσατε στα πέντε τάλαντα άλλα πέντε, σας δίνω εξουσία σε δέκα πόλεις. Έχεις δώσει Κύριε τάλαντα και προσφέρεις πόλεις!''Ναι! οι πόλεις είναι ο αγρός της μετάνοιας. Επειδή γίνατε πρόξενοι της σωτηρίας σας γι’ αυτό και εγώ σας κάνω άρχοντες λαών, πρόξενοι της σωτηρίας, για να σας δοξάσω!''. Γι’ αυτό λοιπόν σωστά είπαμε πως η μετάνοια είναι το βαλάντιο του θεού, καθώς σ'αυτήν κατοικεί.

Άγιος Εφραίμ ο Σύρος

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA