Το να μετράς την αγάπη των άλλων είναι σαν να μετράς την εγωπάθειά σου. Μην μετράς…μόνο αγάπα, κι ας χάσεις στο μέτρημα. Αρχιμ. Παύλος ΠαπαδόπουλοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

διάλογος με τα νειάτα

  

 Εσύ ρωτάς και εγώ απαντώ!

 

 

 

 1.Πώς ξέρω ότι η χριστιανική μου πίστη είναι η σωστή και όχι ο Βουδισμός ή ο Μωαμεθανισμός κλπ.;

       Θέλω να σου πω με όλη την εκτίμησή μου, ότι δεν είναι δυνατόν να σε πείσω σε δύο αράδες (και φαντάζομαι ούτε και συ θα περίμενες κάτι τέτοιο). Εκείνο που χρειάστηκε και σε μένα πολλά χρόνια να κατακτήσω, ίσως χρειαστεί και συ να το ψάξεις για να το βρείς. Η πίστη δεν χαρίζεται, κατακτιέται!  Ο Θεός δεν σου απαγορεύει κάτι τέτοιο. Ίσα ίσα που σου έδωσε το μυαλό για να ερευνάς. Αλλά να μην ερευνάς μονόπλευρα και μεροληπτικά. Πάνω απ΄όλα πρέπει να ερευνάς τις Άγιες Γραφές που μπορούν υπεύθυνα να σε πληροφορήσουν για υπερφυσικά πράγματα που καμιά επιστήμη δε μπορεί να σου πει. Για το μεταφυσικό κόσμο.
Είναι θλιβερό το ότι πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για λογοτεχνικά και άλλα best sellers και τα ρουφούν και δεν έχουν ανοίξει το Βιβλίο που είναι εδώ και πολλά χρόνια το μοναδικό best seller που παραμένει ανά τους αιώνες...
Και τώρα να προσπαθήσω να σου δώσω και κάποια επιχειρήματα. Προσωπικά πιστεύω ότι αν εκείνη την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού σε ρωτήσει γιατί δεν πίστεψες και αποδείξεις ότι δεν ανακάλυψες την αλήθεια, θα είναι πολύ επιεικής μαζί σου και θα σε βάλει στη Βασιλεία Του, αφου δει ότι ενεργούσες με βάση τη συνείδησή σου (μετά θα αναζητήσει εμένα για να μου ζητήσει το λόγο γιατί δεν σε ενημέρωσα κατάλληλα, καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί θέλω να είμαι καλυμμένος!). Το ζήτημα είναι αν τα πάμε καλά με τη συνείδησή μας... Ας αναρρωτηθεί ο καθένας κι ας ψάξει για την Αλήθεια.
Ποιός άλλος στην ιστορία της ανθρωπότητας ισχυρίστηκε ότι ήταν Θεός και τον έλαβαν υπ΄όψη τους στα σοβαρά; Ο Χριστός το είπε και Τον πίστεψαν μυριάδες γιατί το απέδειξε με τη δύναμή Του και το αποδεικνύει και σήμερα. Ομολόγησε τη θεότητά Του και στους Φαρισαίους και σταυρώθηκε γι αυτό, αναστήθηκε και μετά ίδρυσε την Εκκλησία Του, όπου μπορεί ο καθένας να βρει την αλήθεια. Πες μου, πώς γίνεται άλλες θρησκείες (πλάνες) να Τον αναγνωρίζουν σαν προφήτη, όπως ας πούμε ο Μωαμεθανισμός, αλλά να αγνοούν την αλήθεια; Μα αν είναι προφήτης για σας που το λέτε, είναι δυνατόν ένας προφήτης να ψεύδεται ασύστολα; Ανοίξτε την Καινή Διαθήκη να δείτε τι λέει για τον εαυτό Του, αυτός ο Προφήτης; Ότι είναι ο Υιός του Θεού, ο Νομοθέτης της Νέας Διαθήκης, ο Σωτήρας, αυτός που ανασταίνει νεκρούς κλπ!

2. Πιστεύω στο Χριστό αλλά δεν πηγαίνω στην Εκκλησία γιατί δεν αναγνωρίζω μεσάζοντες στη σχέση μου με το Θεό!

             Φαίνεται πολύ λογικοφανής η άποψή σου αυτή. Θα μπορούσα όμως με βεβαιότητα να πω ότι την χαρακτηρίζει η άγνοια των θεολογικών πραγμάτων, διότι αν δεν χρειαζόμασταν μεσάζοντες, δεν θα ερχόταν ούτε ο ίδιος ο Χριστός στον κόσμο! Αυτός πρώτος έβαλε τον εαυτό Του μεσολαβητή προς τον Πατέρα για τη σωτηρία μας. Θεωρείς πως ο Θεός δεν είχε άλλους τρόπους να μας σώσει, χωρίς να κάνει τον κόπο να κουνηθεί από τη θέση Του; Το πολύ πολύ να έστελνε έναν ακόμη προφήτη ή να μας έριχνε μια Νέα Βίβλο για να μας ενημερώσει τι θέλει από μας.
          Η Ενανθρώπηση του Θεού στο πρόσωπο του Χριστού περικλείει ένα μεγάλο μυστήριο, αλλά και μια ουσία για τη σωτηρία μας. Πέρα από το ότι Εκείνος πήρε πάνω στους ώμους Του δικές μας ευθύνες, μας έδειξε έμπρακτα το δρόμο προς τη σωτηρία, που δεν είναι άλλος από την ταπείνωση και την υπακοή στο θέλημά Του. Όλα αυτά είναι αδύνατον να γίνουν χωρίς τη βοήθεια των Μυστηρίων της Εκκλησίας και τη συνδρομή των κληρικών. Ακόμη και κάθε κληρικός δεν σώζεται μόνος, αν είναι αποκομμένος από την Εκκλησία και δεν έχει τον πνευματικό του (όποιον θέλει φυσικά και όποιον επιλέξει ελεύθερα).
         Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι σήμερα πλανώνται νομίζοντας ότι μπορούν χωρίς οδηγό να φτάσουν στο Θεό (τη στιγμή που δεν μπορείς χωρίς οδηγό, ούτε στον Όλυμπο να ανεβείς!). Και φτάνουν ακόμη και στο σημείο να λατρεύουν το σατανά νομίζοντας ότι λατρεύουν τον αληθινό Θεό. Στην ίδια πλάνη βρίσκονται και ποικίλες αιρέσεις, όπως οι προτεστάντες (Ευαγγελικοί, Πεντηκοστιανοί κλπ) μάρτυρες του Ιεχωβά κλπ. γι΄αυτό και είναι αναρίθμητες οι εκκλησίες! που έχουν ιδρύσει μέχρι τώρα, ενώ αρνούνται να ενταχθούν στη Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού, που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η μόνη αδιάλειπτη συνέχεια της Εκκλησίας των Αποστολικών χρόνων.

 3. Αναγνωρίζω την εκκλησία αλλά δεν έχω χρόνο να πηγαίνω τις Κυριακές επειδή είμαι πολύ απασχολημένος !

        Θέλω να σου πω κάτι αλλά πως να σου το προφέρω;  Έχεις συνείδηση του τι πραγματικά λές; Ισχυρίζεσαι δηλαδή ότι ο Θεός σου δίνει 365 μέρες το χρόνο και συ δεν ευκαιρείς να πας στην Εκκλησία μία ώρα την εβδομάδα για να Τον ευχαριστήσεις ας πούμε; Τι γνώμη αλήθεια έχεις για το Θεό; Μήπως λοιπόν έχεις την αίσθηση ότι ο Θεός σου χρωστάει κιόλας από πάνω; Αν θα πας στην εκκλησία, αυτό θα το κάνεις για την ψυχή σου και δεν μπορείς να φανταστείς πόση ευλογία χάνεις όταν δεν το πραγματοποιείς...Όταν λοιπόν έχεις μια τέτοια άποψη απλώς δεν έχεις καταλάβει τι είναι ο Θεός. Ο δημιουργός σου, το Α & το Ω, το πάν, ο προορισμός μας. Το έχεις σκεφτεί ποτέ ειλικρινά με τον εαυτό σου ή είσαι απορροφημένος με τις δουλειές σου και το κυνήγι του χρήματος; Εγω έχω μάθει στη ζωή ότι όταν κάποιος θέλει κάτι, προσπαθεί να το πετύχει και το πετυχαίνει.
Άρα στην περίπτωσή μας φαίνεται ότι δεν έχεις εκτιμήσει την αξία του Θεού και ειδικότερα την αξία της προσευχής. Πώς θα ξεκινήσεις  την εβδομάδα σου αν δεν έχεις πάει την Κυριακή στην Εκκλησία να προσευχηθείς και να συμμετάσχεις στη θεία Κοινωνία (αφού έχεις φυσικά πρώτα ετοιμασθείγια να γίνεις άξιος για τη μεγάλη αυτή τιμή).
Πώς περιμένεις μετά ο Θεός να ακούσει τις προσευχές σου και τα αιτήματά σου, όταν την ημέρα που είναι αφιερωμένη στον Κύριο, εσύ αντί να εκκλησιαστείς, πας εκδρομές, δουλεύεις για να πλουτίσεις, αμαρτάνεις με κάθε τρόπο; Δεν είναι αυτό προσβολή του ονόματος του Θεού;

4. Δεν πιστεύω σε κανέναν Θεό, είναι παράλογο το να πιστεύεις !
    

Φοβάμαι ότι έμπλεξα μαζί σου! Η  μάλλον εσύ έμπλεξες μαζί μου... γιατί νομίζω ότι εσύ έχεις να μου απαντήσεις πρώτα ποιός κατασκεύασε το σύμπαν, την ύλη, την ενέργεια; Υπάρχουν άπειρα τέτοια ερωτήματα που δε μπορεί να απαντηθούν λογικά. Ποιός συντηρεί αυτή την περίπλοκη μηχανή που λέγεται σύμπαν, τόσα εκατομμύρια χρόνια;Γιατί δεν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες (όπως μέχρι τώρα ξέρουμε!); Ποιός έφτιαξε τη μέλισσα που παίρνει τη γύρη και κάνει το μέλι. Και μην μου πεις ότι έγινε μόνη της, με την εξέλιξη γιατί μετά θα σε παραπέμψω στην επιστήμη να ρωτήσεις πόσες πιθανότητες στο δισεκατομμύριο υπάρχουν για να γίνει κάτι μόνο του, έστω κι αν υπάρχει ένα σχέδιο έτοιμο (πράγμα που δείχνει πάλι ότι κάποιος νους υπάρχει από πίσω) Οι πιθανότητες είναι μηδενικές =0,000!!.Δεν είναι λοιπόν παράλογο το να πιστεύεις αλλά το να Μην πιστεύεις ! Εκτός κι αν δεν είναι θέμα λογικής αλλά θέμα καρδιάς, όπως έλεγε ο ιδιοφυής επιστήμων Πασκάλ. Τότε διάβασε αν θέλεις και την επόμενη απάντηση!

 

5. Δεν θέλω  να πιστέψω. Δεν με ενδιαφέρει ο Θεός!

     Συγχαρητήρια για την ειλικρίνειά σου! Αν πρόκειται βέβαια για μια αντρίκια θέση. Θέλω όμως να είμαι κι εγώ ειλικρινής μαζί σου. Εξέτασέ το πάλι, μήπως  πρόκειται απλώς για στρουθοκαμηλισμό. Δεν θέλω δηλαδή να δω ό,τι δεν με συμφέρει να δω! Ή ό,τι μου στοιχίζει, δεν θέλω να το αποδεχτώ και να το πληρώσω... (Καλός δηλαδή ο Θεός, αλλά ζητάει πολλά...)
Κι αν με την πληρωμή σου αυτή κερδίσεις ας πούμε έναν μεγάλο θησαυρό; Τότε δεν θα έδινες ότι είχες και δεν είχες και θα δανειζόσουνα κι όλας, για να τον αποκτήσεις; Αλίμονο..., εδώ υπάρχουν άνθρωποι που τα ξοδεύουν όλα για φανταστικούς θησαυρούς (πόσοι δεν έχουν καταστραφεί στα καζίνο ή ακόμη και σε επενδύσεις "φούσκες"!) πόσο μάλλον για κάτι που ξέρεις ότι αξίζει πολλά. Και μήπως δεν αξίζει πολλά η αιώνια ζωή; Και μην μου πεις τώρα πώς είσαι σίγουρος... Θα σου πω ότι γι αυτό πρέπει να είσαι περισσότερο σίγουρος κι από τον εαυτό σου. Αφού το είπε ο Χριστός με το αλάθητο στόμα Του! Άνοιξε λοιπόν και διάβασε την Καινή Διαθήκη και θα το επιβεβαιώσεις. Αμφιβάλεις ακόμη;

 

6.Καλός ο Θεός αλλά ζητάει πολλά και δεν είμαι διατεθειμένος να τα δώσω αυτή τη στιγμή!

Λες ότι ο Θεός σου ζητάει πολλά και δεν είσαι διατεθειμένος τώρα να τα δώσεις... Η ειλικρίνειά σου πραγματικά με αφοπλίζει ! Μήπως όμως βλέπεις τα πράγματα λίγο επιπόλαια; Λες ότι ο Θεός ζητάει πολλά ! Μήπως όμως σου δίνει ασυγκρίτως περισσότερα;  "Εκατονταπλασίονα" υποσχέθηκε ο Χριστός ότι θα πάρεις και φυσικά και την Αιώνια Ζωή. Είναι για σένα λίγα; Ή μήπως τελικά είναι θέμα ολιγοπιστίας;Αφήνεις όμως ένα παραθυράκι για αργότερα να γίνεις πιο συνεπής λες, και να Του δώσεις την καρδιά σου. 
Σου το εύχομαι, αλλά θέλω να σε ρωτήσω με ποιόν υπέγραψες συμβόλαιο ζωής; Ξέρεις πόσα χρόνια ακόμη θα ζήσεις, πόσες μέρες, πόσα λεπτά; Σήμερα είναι η ευκαιρία της σωτηρίας σου, λέει ο Θεός και όχι αύριο, γιατί το τώρα σου ανήκει και αν το χάσεις μπορεί να το χάσεις για πάντα. 
Μήπως λοιπόν πρέπει να το σκεφτείς πιο σοβαρά; Είμαι πρόθυμος να σε βοηθήσω σ΄αυτό.

 

7.Είμαι χριστιανός Oρθόδοξος πηγαίνω στην Εκκλησία, συμμετέχω στα Μυστήρια και προσπαθώ να κάνω το θέλημα του Θεού στη ζωή μου, είναι αρκετά αυτά;

   Το να είναι κανείς μέλος της Εκκλησίας του Χριστού ζωντανό, ισοδυναμεί με το να είναι μέλος του σώματος του Χριστού. Με άλλα λόγια δεν απέχει καθόλου από την αιώνια ζωή και τη σωτηρία. Αρκεί φυσικά να είναι ειλικρινής, να αγωνίζεται όσο μπορεί , να εφαρμόζει το θέλημα του Θεού και να εξομολογείται και κοινωνεί τακτικά, όπως τον συμβουλεύει ο πνευματικός του (ο γιατρός της ψυχής).Αυτός είναι το παιδί του Θεού, ο εκλεκτός του Θεού, ο φιλότιμος εργάτης του αμπελώνος, που θα αμοιφθεί πλουσιοπάροχα και όταν έλθει εκείνη η ώρα της Ουράνιας Αμοιβής, αλλά και στη ζωή αυτή με την πλούσια ευλογία του Θεού. 

 

Σε παρακαλώ πες και για μένα ένα "Κύριε ελέησον" γιατί πολύ μετράει η προσευχή αυτού που είναι τακτοποιημένος ενώπιον του Θεού. 

 

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA