Το ομορφότερο χαμόγελο δεν είναι των ευτυχισμένων! Είναι των ανθρώπων που αντέχουν στα δύσκολα! ▫️Ο χρόνος μετριέται σε ώρες και η ζωή σε συναισθήματα! ▫️Όλα είναι περαστικά, αρκεί να κάνουμε χώρο να περάσουν! ▫️Όλοι χρωστάμε κάπου, μια συγνώμη! ▫️ Είμαστε πιο δυνατοί απ’όσο νομίζουμε! π Σπ Ρ.Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

«Τι είναι εγκράτεια; Τι όφελος μπορεί να έχω με την εγκράτεια;» ρωτούν κάποιοι. Η προσπάθεια αποφυγής κάθε είδους καταχρήσεων λέγεται εγκράτεια. Είναι αγώνας δύσκολος να κρατήσει κάποιος την σωστή πορεία. Αντιθέτως, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κάποιος από την πορεία του και να χαθεί. Με την εγκράτεια αυτό πετυχαίνεις, να πορεύεσαι μέσα στα όρια. Σε προφυλάσσει από δυσάρεστες καταστάσεις, που αν βρεθείς, μετανιώνεις εκ των υστέρων. Σε προφυλάσσει, δηλαδή, από καταστάσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν σου αρέσουν. Είναι η ασπίδα προστασίας σου, είναι το «φρένο» στην ζωή σου.

Η χρήση της ασπίδας ή το πάτημα του φρένου είναι προσωπική σου ευθύνη, δεν γίνεται αυτόματα. Βάλε λοιπόν, κάπου στην ζωή σου, έστω σε μια «μικρή γωνιά» της, την εγκράτεια. Μάθε τον εαυτό σου να κινείται εντός των ορίων και όχι ανεξέλεγκτα. Το στάδιο της αγίας Τεσσαρακοστής είναι ευκαιρία για όλους να κάνουμε την προσπάθεια. Η νηστεία δεν είναι εξαναγκασμός, αλλά επιλογή. Η Εκκλησία μάς καλεί όλους αυτήν την κατανυκτική περίοδο ελεύθερα, αν θέλουμε, να την ακολουθήσουμε στον κοινό αγώνα με σκοπό την προσωπική μας Ανάσταση.

 

† Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος

Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους


https://www.esphigmenou.gr

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA