Μὲ τὸ τραγούδι καὶ τὸ γέλιο, μὲ τὴν λαχτάρα τῆς ψυχῆς καὶ μὲ τὸ θάρρος ποὺ μᾶς δίνει ἡ δύναμη τῆς προσευχῆς παίρνουμε δρόμο καὶ κινᾶμε κι’ ὅλο τραβᾶμε μπρὸς γοργοὶ καὶ τ’ ἅγιο μήνυμα σκορπᾶμε τοῦ λυτρωμοῦ σ’ ὅλη τὴν γῆ (Ι.Βερίτης).Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

 

Η μοναδική "δουλειά" του παπά είναι η Λειτουργία. Οτιδήποτε άλλο κάνει ο παπάς -ή ευρύτερα η Εκκλησία- αρχίζει και τελειώνει με την Λειτουργία. Η φιλανθρωπία για παράδειγμα: κι αυτή απ' την Λειτουργία πηγάζει. Οι ευχές της Εκκλησίας είναι γεμάτες από ικεσίες για όλους όσους έχουν ανάγκη κι έρχονται στην Εκκλησία για βοήθεια. Η βοήθεια μπορεί να 'ναι ηθική ή και υλική. Αν δεν υπήρχε η Λειτουργία τότε η Εκκλησία θα ήταν ένα είδος συλλόγου που παρέχει ψυχική ή υλική στήριξη.

Μέσα στην Λειτουργία όμως, στην Λατρεία δηλαδή, η ένωση με τους πάσχοντες αδελφούς μας, η δική μας ένωση με τους άλλους, φίλους, γνωστούς κι αγνώστους μεταβάλλεται σε σχέση λειτουργική. Ευλογημένος ο Ερχόμενος: στη Λειτουργία έρχεται ο ίδιος ο Χριστός! Ο Χριστός μεταμορφώνει τα πάντα -ακόμα και τις μεταξύ μας σχέσεις. Στην Εκκλησία δεν συμπάσχουμε επειδή "πρέπει" αλλά επειδή δεν γίνεται αλλιώς. Έτσι, η Εκκλησία δε νοείται ως φιλανθρωπικό κλαμπ. H Εκκλησία είναι η Κιβωτός που στο κατάστρωμά της τελείται χωρίς σταματημό η Θεία Λειτουργία.

Όλοι είμαστε ταξιδιώτες προς τη Βασιλεία και πάνω στο καράβι είμαστε όλοι ίσοι. Αυτό βέβαια δεν είναι δικαίωμα. Αν ήταν δικαίωμα ή κατάκτηση, η αποστολή της Εκκλησίας θα είχε ένα κοινωνικό χαρακτήρα. Η ισότητα μέσα στην Εκκλησία ερμηνεύεται μονάχα μυστηριακά. Αρχόντοι άλλωστε και ταπεινοί απ' την ίδια λαβίδα (=κουτάλι) κοινωνάμε. Μες την Εκκλησία είμαστε όλοι ίσοι, γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε. Κάθε άλλο. Μας ένωσεν ο Χριστός. Αυτή είναι η Φιλανθρωπία της Εκκλησίας: η λειτουργημένη χωρίς εξαίρεση Αγάπη. Γι' αυτό "λειτουργάτε όσο πιο συχνά μπορείτε" όπως έλεγε ένας γέροντας παπάς που ξέρω.


Ι.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA