«Αν δεν μπορείς να γελάς με το ίδιο αστείο … γιατί κλαις για την ίδια ανησυχία ξανά και ξανά;» Τσάρλι Τσάπλιν



Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

O Γέροντας Παΐσιος έδινε μεγάλη σημασία στον ευλογημένο κόπο. Χωρίς κόπο και αγώνα κανείς δεν αγίασε. Ο κόπος συγκινεί το Θεό και διαπίστωνε, ότι η σημερινή νέα γενιά έχει μία οκνηρία που μεταφέρεται και στη μοναχική ζωή. Θέλουν ν’αγιάσουν χωρίς κόπο.

Ο άγ. Γρηγ. ο Σιναίτης λέγει: «Πάσα γαρ εργασία σωματική τε και πνευματική μη έχουσα πόνον ή κόπον ουδέποτε καρποφορεί τω ταύτην μετερχομένω». Έλεγε χαριτολογώντας: «Δεν είναι καλύτερα να κάνετε αγρυπνία ξαπλωμένοι στο κρεβάτι,να πάρουμε και ένα κασετόφωνο, να βάλουμε ψαλμωδία, να κάνουμε κι ένα αχυρένιο ασκητή που να κινείται με μηχανάκι για να μας κάνει τις μετάνοιες και να τραβάει το κομβοσχοίνι;» , θέλοντας να ψέξει τη σύγχρονη νοοτροπία που ζητά τα εύκολα και αποφεύγει τον σωματικό κόπο.

Να προσέξουμε να μην αποκτήσουμε αυτό το πνεύμα που υπάρχει στον κόσμο. «Το χωρίς κόπον γενόμενον έργον η δικαιοσύνη έστι των κοσμικών» (Αββάς Ισαάκ Σύρος).

Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης





Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA