Υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή: Η μία είναι η αποτυχία στην εκπλήρωση των επιθυμιών μας. Η άλλη είναι η εκπλήρωση όλων των επιθυμιών μας. Τζώρτζ Μπέρναρ ΣώΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Μητροπολίτης » Εγκύκλιοι-Μηνύματα

Αδελφοί μου,

Η εκπλήρωση του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας και της προαιωνίου Θείας Βουλής για μας τους ανθρώπους, πραγματοποιήθηκε μέσα στον ιστορικό χρόνο με την  «ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καί Μαρίας τῆς Παρθένου» ενανθρώπηση του Θεού, με τη Σάρκωση του Θείου Λόγου, «Θεός ἐφανερώθη ἐν σαρκί».

Η Δόξα του Πατρός, ο Υιός του ανθρώπου, ο παντοδύναμος Θεός Λόγος, η άρρητος Σοφία του Θεού, φανερώθηκε με τη θνητή σάρκα του βρέφους Ιησού, που η Παναγία μητέρα Του απέθεσε σ’ ένα πτωχικό σπήλαιο της Βηθλεέμ.

Το μυστήριο της Σαρκώσεως του Λόγου είναι τόσο σπουδαίο και κεντρικό μέσα στην πίστη της Εκκλησίας, ώστε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει στην Α΄ Καθολική Επιστολή του: «Πᾶν πνεῦμα ὅ ὁμολογεῖ ἰησούν Χριστόν ἐν σαρκί ἐληλυθότα ἐκ τοῦ Θεοῦ ἐστί».

Χάρη, λοιπόν, σ’ αυτό το μέγα και υπέρ φύσιν γεγονός όλα μπορούν να αλλάξουν. Ο άνθρωπος μπορεί να αρθεί πάνω από την τυραννία του θανάτου και της ανάγκης. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο Χριστός με την σάρκωσή Του μας άνοιξε την προοπτική της σωτηρίας και σεβόμενος την ελευθερία μας δεν μας επιβάλλει μια λύτρωση που δεν είμαστε πρόθυμοι ελεύθερα να αποδεχθούμε.

Το τραγικό είναι ότι ο τρόπος ζωής μας σήμερα είναι τέτοιος σαν να μην ήλθε ο Χριστός στον κόσμο. Με εξαίρεση ίσως τους αγίους, το ανθρώπινο γένος επιμένει να πορεύεται αρνούμενο να οικειοποιηθεί τα χαρίσματα, τις δωρεές και τις δυνατότητες που εκόμισε στον κόσμο με την ενανθρώπηση Του ο Χριστός. Εκείνος ευδόκησε να γίνει ο Εμμανουήλ, δηλαδή ο Θεός ανάμεσα μας, ενώ εμείς κάναμε και κάνουμε το παν για να τον εξορίσουμε μακριά από τη ζωή μας.

Η κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία και η οποία τόσο μας ταλαιπωρεί και βασανίζει, είναι περίτρανη απόδειξη του γεγονότος αυτού. Η οικονομική κρίση έχει πνευματικά αίτια. Επιλέξαμε να ζούμε μια ζωή χωρίς Χριστό, χωρίς την αγάπη, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, που είναι η δική Του πρόταση ζωής. Η μεγάλη ευαγγελική εντολή της αγάπης, είναι όσο ποτέ αναγκαία σε μια κοινωνία που η ιδιοτέλεια και ο ατομικισμός οδηγούν σε διάλυση.

Εύχομαι σε όλους σας αισιοδοξία, δύναμη, υγεία και η ζεστασιά της αγάπης του Ενανθρωπήσαντος Κυρίου μας, να εκφράζεται καθημερινά έμπρακτα, ώστε να αμβλύνεται το φάσμα της πολύπλευρης κρίσης που μας ταλανίζει.

 

Έτη πολλά ευλογημένα, ειρηνικά και σωτήρια.

Μετά πατρικών ευχών και πολλής αγάπης 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†Ο ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA