Όταν σε λασπολογούν εσύ να ανθίζεις.Όταν σε βρίζουν εσύ να μοσκοβολάς.Η χάρη του Θεού αγκαλιάζει ότι ο κόσμος αφήνει ορφανό. Γέροντας Γαβριήλ ΑγιορείτηςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Είναι έξω από κάθε αμφιβολία ότι ο Κύριος έκανε θαύματα και εξακολουθεί ανάμεσα στους αιώνες να θαυματουργεί σε κείνους που πιστεύουν με θερμή Πίστη σ΄ αυτόν.Ο ίδιος ο Κύριος μας είπε : Εάν έχετε πίστη σαν τον σπόρο του σιναπιού μπορείτε να μετακινήσετε βουνά εννοώντας ότι και η μικρότερη πίστη μπορεί να γίνει μαγνήτης ο οποίος θα προκαλέσει το θαύμα. Ιδιαίτερα ας προσέξουμε το θαύμα που επιτέλεσε ο Χριστός μας στην Καπερναούμ όταν θεράπευσε έναν παράλυτο. Μπαίνοντας λοιπόν στην Καπερναούμ σε κάποιο από τα φιλόξενα σπίτια της αμέσως συγκέντρωσε γύρω του άπειρα πλήθη τα οποία κρέμονταν κυριολεκτικά από τα χείλη Του. Τόσος πολύς ήταν ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ώστε ήταν αδύνατο να πλησιάσουν οι τέσσερις οι οποίοι κρατούσαν το κρεβάτι πάνω στο οποίο ήταν ξαπλωμένος ένας παράλυτος.

Προσπάθησαν να πείσουν τον κόσμο που παρακολουθούσε τα λόγια του Χριστού, να παραμερίσουν κάπως και να αφήσουν λίγο χώρο για να περάσει το φορείο με τον παράλυτο, αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο. Τότε σκέφθηκαν, και έβγαλαν μερικά κεραμίδια από τη στέγη του σπιτιού και με την βοήθεια σχοινιών κατέβασαν μπροστά στον Χριστό τον παράλυτο. Ο Χριστός βλέποντας την πίστη των τεσσάρων ανθρώπων που μετέφεραν τον παράλυτο αφ΄ ενός του συγχώρεσε τις αμαρτίες του, και αφ΄ ετέρου τον σήκωσε υγιέστατο από το κρεβάτι του πόνου όπου, ήταν καθηλωμένος μέχρι την στιγμή αυτή.

Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν με την πίστη τους που εκείνη την στιγμή είχε γίνει πολύ δυνατή έκαναν τον Ιησού να επιτελέσει το μεγάλο θαύμα της θεραπείας του παραλυτικού.Τέτοια δύναμη πρέπει να έχει και η δική μας πίστη για να γίνει το θαύμα.

Πολλοί νομίζουν ότι το θαύμα, δεν μπορεί να σταθεί στην λογική, και ότι δεν στηρίζεται στους φυσικούς νόμους είναι φανταστικό, είναι ψεύτικο είναι ανύπαρκτο.Όμως θαύμα αυτό ακριβώς σημαίνει, ότι είναι ένα γεγονός που προκαλεί τον θαυμασμό μας, και που δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση την ανθρώπινη λογική.

''Όπου θέλει ο Θεός οι φυσικοί νόμοι παραμερίζονται'' λέει ένας ύμνος της Εκκλησίας μας. Επομένως θαύμα είναι μια υπερφυσική ενέργεια που άλλοτε λειτουργεί με τους φυσικούς νόμους εμποδίζοντας την λειτουργία τους, όπως στην Ερυθρά θάλασσα κατά την έξοδο των Ισραηλιτών όπου τα νερά υποχώρησαν με το πρόσταγμα του Μωυσή, και άλλοτε καταργεί τους φυσικούς νόμους, και την επιστήμη, όπως γίνεται με την θεραπεία ανιάτων ασθενειών με το που ο ασθενής χρίεται με λίγο λαδάκι από το καντήλι της Παναγίας, η ενός Αγίου Ιαματικού.

Ωστόσο το θαύμα μόνο με τα μάτια της ψυχής μας μπορούμε να το αντικρίσουμε και με την θερμή μας πίστη μπορούμε να το πιστοποιήσουμε, αντίθετα με την απιστία όσο κι΄ αν είναι ολοφάνερο μπροστά μας δεν μπορούμε να το διακρίνουμε.

Για τον πιστό κάθε στιγμή της ζωής του είναι γεμάτη θαύματα. Γι΄ αυτόν ολόκληρη η δημιουργία, η Ανατολή του ηλίου, η δύση του, η βροχή, το χιόνι, τα βουνά, η θάλασσα, ο αέρας, είναι ένα μεγάλο θαύμα, υποκλίνεται μπροστά στον Δημιουργό ψιθυρίζοντας Τον ύμνο ''Μεγάλος είσαι Κύριε, και θαυμαστά τα έργα Σου!'' ενώ τον άπιστο τίποτε δεν τον συγκινεί και όλα είναι αποτέλεσμα της άψυχης ύλης. Ο πιστός βλέπει παντού την ενέργεια του Θεού ακόμη και στις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες, ενώ ο άπιστος δεν μπορεί να προχωρήσει πιο πέρα απ΄ ότι βλέπουν τα μάτια Του και απ΄ ότι πιάνουν τα χέρια Του.

Έτσι λοιπόν ας προσπαθούμε να εμποτίζουμε την πίστη μας, να προσπαθούμε να την αυξάνουμε να την κάνουμε δυνατή, και όσο γίνεται πιο θερμή.Αυτό θα το καταφέρουμε εάν είμαστε κοντά στα Μυστήρια που η αγάπη του Θεού μας έχει χαρίσει και ιδιαίτερα στην Θ. Κοινωνία η οποία θα μας βοηθήσει στο να αυξηθεί η πίστη μας, και η θράκα που βρίσκεται  στην καρδιά μας, να γίνει φλόγα η οποία θα κατακαύσει τα ζιζάνια της απιστίας που φυτρώνουν κατά καιρούς, και που θα γίνει μαγνήτης ο οποίος θα προσελκύσει το θαύμα της προσωπικής μας αλλαγής, της δικής μας διόρθωσης, της ατομικής μας σωτηρίας. Αμήν.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA