«Δε χρειάζομαι να διαβάσω εφημερίδες (…) από τη συμπεριφορά του περαστικού στο δρόμο, μπορώ να πληροφορηθώ καλύτερα από κάθε εφημερίδα ποιοι είμαστε, που πάμε…» Μίλτος ΣαχτούρηςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ενοριακά Νέα

    Μας αξίωσε και φέτος η Υπερευλογημένη Θεοτόκος να διαβούμε το κατώφλι της Ιερής Περιόδου του Δεκαπενταυγούστου και μέρα με την ημέρα αυτές τις δεκαπέντε ημέρες να οδηγήσουμε τα βήματα μας κυρίως όμως τις καρδιές μας ενώπιον του Μυστηρίου της Κοιμήσεως και της εις τους Ουρανούς Μεταστάσεως της,Εορτή την οποία  ιδιαιτέρως ευλαβείται ο ευσεβής λαός μας ώστε την αποκαλεί «Πάσχα του καλοκαιριού».  

      Στην Ενορία μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τελέσθηκε το Ιερό Δεκαπενταλείτουργο με την καθημερινή  Θ.Λειτουργία Υπέρ Υγείας και Φωτίσεως των Ζώντων και Υπέρ Αναπαύσεως των Κεκοιμημένων. Τα Τίμια Δώρα προσέφεραν οι Ενοριακές Οικογένειες ενώ η Θ.Λειτουργία την πρώτη εβδομάδα τελέσθηκε στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ (Δεξιό Κλίτος) και την δεύτερη εβδομάδα στο Παρεκκλήσιο των Βοιωτών Αγίων μας(Αριστερό Κλίτος). Παράλληλα κάθε απόγευμα μετά τον Εσπερινό εψάλετο εναλάξ ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στην Κυρία Θεοτόκο και ακολουθούσε σύντομη  κατάθεση λόγων Πνευματικών στο ταμείο των καρδιών των συνευχομένων Θεοτοκόφιλων.

      Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011 στις 9.00 μ.μ άρχισε η Αγρυπνία για τον «Ευαγγελισμό της Κοιμήσεως» με την Παράκληση και τον Όρθρο (προηγουμένως είχαν τελεσθεί οι Ακολουθίες της Ενάτης Ώρας,του Εσπερινού,του Αποδείπνου και των Χαιρετισμών) κατά την οποία εψάλη η Ειδική Ασματική Ακολουθία ποίημα του Μακαριστού π.Γερασίμου Μοναχού του Μικραγιαννανίτου Υμνογράφου ΜτΧΕ και που ολοκληρώθηκε με την Μεταμεσονύκτια Θ.Λειτουργία και την Νηστίσιμη Τράπεζα που παρετέθη για όλο το εκκλησίασμα (περίπου 150 πρόσωπα) στο Ενοριακό μας Κέντρο με την φροντίδα των Κυριών του «Ενοριακού Ταμείου Αλληλεγγύης», την Μοναστηριακή Τελετή της «Υψώσεως της Παναγίας» και την διανομή σε όλους Αγιορείτικου θυμιάματος και μιας μικρής Εικόνος της Παναγίας της« Γερόντισσας» αντίγραφο της οποίας φυλάσσεται στο Ιερό Βήμα του Ναού μας. 

      Στη Θ.Λειτουργία προεξήρχε ο Αιδεσιμολ.π.Γεώργιος Χαάς Εφημέριος του Ι.Ν Αγ.Νικολάου Πευκακίων Αθηνών ο οποίος απευθύνθηκε  στο εκκλησίασμα με λόγους Θεομητροπρεπείς και μνημόνευσε ότι προ επταετίας είχε συμμετάσχει στην Αγρυπνία αυτή ως Διάκονος.

      Την παραμονή της Εορτής το απόγευμα εψάλη ο Μεγάλος Εσπερινός με την Ακολουθία της Λιτής και την αρτοκλασία ενώ ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο μετά τον Εόρτιο Όρθρο τελέσθηκε η Πανηγυρική Θ.Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας εψάλησαν τα Εγκώμια ενώπιον του Ιερού Επιταφίου. Κάτω από το Σώμα της Κυρίας Θεοτόκου είχε τοποθετηθεί μία φιλντισένια Θήκη που περιέχει ανάμεσα στα άλλα κειμήλια από τους Αγίους Τόπους λίγα ψήγματα από τον Τάφο της Παναγίας στην Γεθσημανή. Έτσι οι πιστοί νοερά και πραγματικά βρέθηκαν ενώπιον του Τάφου που φιλοξένησε το Θεοδόχο Σώμα της Θεομήτορος και έλαβαν την Ευλογία και την Χάρι Του.

     Ανήμερα της Εορτής το απόγευμα μετά τον Εσπερινό τελέσθηκε η Παράκλησις της Κοιμήσεως κατά την διάρκεια της οποίας λιτανεύθηκε το Σώμα της Κυρίας Θεοτόκου μέσα στον Ναό και προσφέρθηκε σε προσκύνηση η Θήκη με τον λίθο απο τον Τάφο της Παναγίας μας.

Με την ακολουθία αυτή ολοκληρώθηκαν οι Ενοριακές Εκδηλώσεις προς Τιμήν της  Θεογεννήτορος.

Και του χρόνου Παναγία μου...!

 

 

 

 Τω συνδέσμω της αγάπης συνδεόμενοι....

 

Όλες οι ηλικίες παρούσες...

Ο Επιτάφιος της Παναγίας μας.

Απο την Θ.Λειτουργία του Δεκαπενταυγούστου.

Έραναν τον Τάφον...

Η Θήκη με τον λίθο από τον Τάφο της Θεομήτορος.

Ευλογία Κυρίου...

 

 

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA