«Εάν, κατευθυνόμενος προς τον στόχο σου, θα σταματάς κάθε φορά, για να ρίξεις πέτρες σε κάθε σκύλο, που σε γαβγίζει, ποτέ δεν θα φτάσεις στον προορισμό σου» Φιόντορ ΝτοστογιέφσκιΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » “Επικοινωνία” » Αρχείο παλαιότερων τευχών / Τεύχος 70


ETΟΣ Ζ΄ OΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008 ΤΕΥΧΟΣ 70

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ

 

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 5.00 μ.μ. Ο Μεγάλος Εσπερινός.
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 7.00 π.μ  Θ.Λειτουργία-Δοξολογία.

 

Η παρουσία όλων των Ενοριτών θα συμβάλει στην λαμπρή διεξαγωγή των Ευχαριστηρίων Εκδηλώσεων της Ενοριακής μας Κοινότητος προς τον Άγιο μας.

 

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

 

KΑΛΩΣ  ΟΡΙΣΑΤΕ  ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ  ΜΑΣ

 

«Μ ασθήματα Τιμς, γάπης καὶ Σεβασμού, Σaς ὑποδεχόμαστε σήμερα μετὰ τὴν Ἐκλογὴ καὶ Χειροτονία Σaς σὲ Ἐπίσκοπο, Μητροπολίτῃ καὶ Ποιμενάρχη τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας ὡς «τρόπων μέτοχο καὶ Θρόνων Διάδοχο» τοῦ Μακαριωτάτου καὶ Πολυσέβαστου Ἀρχιεπισκόπου μας κ.κ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

Τ 30   Χρόνια πορείας Σας, μέσα στην Ἐκκλησία δεν εἶναι λίγα οὔτε πολλά. Ἄλλωστε ἡ λογικὴ καὶ ἡ ἀριθμητικὴ τῆς Πίστης εἶναι διαφορετικὴ ἀπὸ αὐτὴ τοῦ κόσμου.

30  Χρόνια σ εθεα γραμμὴ, μὲ ἀγάπη καὶ εἰλικρίνεια,πορεία μὲ χαρὰ καὶ ὀδύνη,εὐωδιασμένη ἀπὸ τὸ μοσχολίβανο καὶ τὸ Ἁγιοκέρι, μὲ λόγο παρηγορητικό, πατρικό, μὲ ἀλήθεια καὶ διαφάνεια, μὲ στοργὴ καὶ ἦθος, μὲ παρουσία καὶ ἐνδιαφέρον. Ὅλα αὐτὰ Σεβασμιώτατε,Σᾶς καθιστοὺν Πατέρα ὄχι τῶν ὀλίγων ἀλλὰ τῶν πολλῶν. Ὅλων.

Εναι Ελογία κα προνόμιο να χεις Πατέρα. Κα μες χουμε Πατέρα, ὁ ὁποῖος χαίρεται μὲ τὶς χαρὲς τῶν παιδιῶν τοῦ καὶ θλίβεται μὲ τις λύπες τοὺς, ποὺ νοιάζεται, ποὺ σκέφτεται, ποὺ ἀνταποκρίνεται, ποὺ ἐμψυχώνει καὶ παρηγορεί, ποὺ ἀγωνίζεται να φανερώνει τὸ ἀληθινὸ νόημα καὶ τὸν σκοπὸ τῶν πραγμάτων, ποὺ μιλὰ στα παιδιὰ τοῦ σὰν Πατέρας μὲ ἁπλότητα καὶ αὐθορμητισμὸ ὡς Ἡγούμενος στο παρελθὸν καὶ ὡς Ἐπίσκοπος καὶ Ἀρχιθύτης τώρα, Ἱερουργὸς τοῦ Μυστηρίου τῆς Σωτηρίας τοῦ Ποιμνίου του.Ὑψώσατε τὰ Τίμια Χέρια Σας Σεβασμιώτατε, καὶ εὐλογεῖστε τὸ «Μικρὸν ποίμνιον» τῆς Ἐνορίας μας καὶ προσευχηθεῖτε ἐνώπιον τοῦ Ἁγίου Θυσιαστηρίου για τὴν πνευματικὴ μας πρόοδο καὶ προκοπή καθὼς καὶ για τὴν εὐλογημένη σπορὰ τοῦ Θείου λόγου στις καρδιὲς τῶν πιστῶν.(…)

Εχόμαστε Σεβασμιώτατε, ρχιποιμένας ησος ποὺ ποθώντας Τον ζητήσατε, ζητώντας Τον εὑρήκατε, εὐρώντας Τὸν ἀγαπήσατε καὶ ἀγαπῶντας Τὸν δοξάζετε μὲ τὸ πολύμοχθο Ἔργο Σας, να Σας χαρίζη καθ᾿ όλη την διάρκεια της Θεοπρόβλητης Ποιμαντορίας Σας την χαρὰ τῆς Παρουσίας Του».

Προσφώνηση  κατά την Πρώτη Λειτουργική Επίσκεψη του Νέου Ποιμενάρχου μας στην Ενορία μας  στις 7-9-08.


28η Οκτωβρίου 1940 - Μνήμη και Χρέος

 

Υπάρχουν γεγονότα στην ιστορία των λαών που αποτελούν ορόσημα, γιατί αποκαλύπτουν τη μεγαλοσύνη τους και το ψυχικό τους ανάστη.

μα μπροστά στις προκλήσεις των καιρών. Τέτοιο γεγονός αναμφισβήτητα στάθηκε για μας ο νικηφόρος πόλεμος κατά των Ιταλών επιδρομέ­ων το χειμώνα του 1940-41, η σθεναρή αντίσταση κατά των γερμανικών στρατευμάτων και το ηρωικό κίνημα Εθνικής Αντίστασης κατά των κατακτητών στη διάρκεια της κατοχής. Όταν το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 ήχησαν οι σειρήνες και κηρύχθηκε η επιστράτευση μετά την αρνητική απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στον Ιταλό επιδρομέα, πολλοί περίμεναν την επανά­ληψη ενός δράματος. Ενός δράματος που είχε συντελεσθεί λίγους μήνες πριν με τη συντριβή μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που κατελήφθησαν από τα γερμανικά στρατεύματα μετά από αντίσταση λίγων μόνο ημερών... Όμως στους φόβους και στις αγωνίες τους, στις εκτιμήσεις και στις προβλέψεις τους, δεν μέτρησαν κάτι· την ψυχή και την συνείδηση του Ορθόδοξου Ελληνικού λαού. Και τότε συνέβη το αναπάντεχο, το απρόσμενο δηλαδή το θαύμα: η Ελλάδα αμύνεται, η Ελλάδα μάχεται, η Ελλάδα αντιστέκεται πέρα από κάθε υπολογισμό. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1821 που η Ελλάδα γίνεται και πάλι το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και θαυμασμού.

Αιωνία η μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την Πίστη και την Πατρίδα.

Άξιον εστί το έπος του 1940-1941.

Άξιον εστί το αγωνιστικό και πατριωτικό φρόνημα του Ορθόδοξου λαού μας.

Άξιον εστί η ρωμαλέα ψυχή του άγνωστου στρατιώτη, του απλού, του ανώνυμου, του καθημερινού Έλληνα, -όλων μας- που ξέρει μέσα από την καθημερινή μετριότητα και τις στάχτες να ξαφνιάζει,να εκπλήσσει και να μεγαλουργεί σ' όλα τα επίπεδα της ζωής και της ιστορίας του. π . Νικάνωρ Καραγιάννης

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 Οκτωβρίου 8.00μ.μ-12.30 ν.
ΑΓΡΥΠΝΙΑ για την Εορτή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας μας και για τα Νικητήρια της«28ης Οκτωβρίου 1940».

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 28 0ΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΣ ΝΤΥΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΑ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ

 

Η Νηστεία των Χριστουγέννων

Αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου η νηστεία για την προετοιμασία της υποδοχής της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων κατά την οποία καταλύουμε ψάρι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές που έδινε ο μακαριστός π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος.

Νηστεία και ονομαστικές εορτές

«Η περιποίηση των ανθρώπων είναι μεγάλη αρετή, η εξάσκηση της οποίας δεν μπορεί να αναστέλλεται κατά τις νηστήσιμες περιόδους. Στο τραπέζι όμως θα παρατίθενται απαραιτήτως νηστήσιμα φαγητά. Μέσα σε κάποια όρια μπορεί να είναι πιο περιποιημένα ή πιο νόστιμα αν θέλουμε να τιμήσουμε κάποιους, απαραιτήτως όμως νηστήσιμα.»

Νηστεία και συνεστιάσεις

Πολλές φορές οι γιορτές και οι συνεστιάσεις γίνονται σε περιόδους νηστείας ή Τετάρτες ή Παρασκευές. Ο Γέροντας ήταν απόλυτος:«Αν θέλετε να λάβετε μέρος σε αυτές τις συνεστιάσεις, έχετε ευλογία, αλλά θα νηστεύετε τρώγοντας ό,τι νηστήσιμο βρείτε. Αν δεν χορτάσετε, φάτε μετά στο σπίτι σας ή στο εστιατόριο. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε τη νηστεία, τότε να μην λαμβάνετε μέρος.»

Νηστεία και σκανδαλισμός

Κάποιοι λένε «Δεν πρέπει να νηστεύουμε όταν βρισκόμαστε σε μία συγκέντρωση για να μην στεναχωρήσουμε και να μην σκανδαλίσουμε κάποιους με τη στάση μας. Θα μας σχολιάσουν. Ο ίδιος ο Χριστός δεν είπε να μην δείχνουμε ότι νηστεύουμε όπως οι υποκριτές Φαρισαίοι;». Ο Γέροντας, όμως, απαντούσε: «Όταν νηστεύουμε, όπως κι όταν κάνουμε οποιαδήποτε καλή πράξη, πρέπει να ενεργούμε με ταπεινό φρόνημα, ως «αχρείοι δούλοι», υπακούοντας στις εντολές της Εκκλησίας. Και τούτο ανεξάρτητα αν μας βλέπουν ή δεν μας βλέπουν οι άνθρωποι.

Δεν είναι σωστό να εξαρτώμεθα στο θέμα αυτό από το εάν κάποιος στεναχωρηθεί ή σκανδαλισθεί. Αν εμείς κάνουμε το καθήκον μας, η ευθύνη του σκανδαλισμού βαρύνει τον σκανδαλιζόμενο, ο οποίος είτε δεν αναγνωρίζει την αυθεντία του Χριστού και της Εκκλησίας Του πάνω στη ζωή μας, είτε προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δική του αδυναμία. Σκεπτόμαστε αυτούς που θα σκανδαλισθούν, όταν μας δουν να νηστεύουμε και δεν υπολογίζουμε αυτούς που θα μας δουν να μην νηστεύουμε, γνωρίζοντας ενδεχομένως τις αρχές και τα πιστεύω μας.»


ΤΟ  ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ  ΤΩΝ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ και ΑΓΡΥΠΝΙΑ

Aπό το Σάββατο 15 Νοεμβρίου ξεκινά το Ι.ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ με σκοπό  την Πνευματική προετοιμασία μας για  την «Μητρόπολη πασών την Εορτών» τα Χριστούγεννα. Καθημερινά θα τελείται η Θ.Λειτουργία Υπέρ Ζώντων και Κεκοιμημένων και θα μνημονεύονται τα Ονόματά  τα οποία μπορείτε να αναγράψετε στο σχετικό Δίπτυχο. Παράλληλα μπορείτε να επιλέξετε μία ημέρα για να προσφέρετε τα Τίμια Δώρα για την «δική» σας Θ.Λειτουργία.

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 8.00 μ.μ-12.30 ν. για την Εορτή των ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ θα τελεσθεί  ΑΓΡΥΠΝΙΑ κατά την διάρκεια της οποίας θα ψαλλούν οι Καταβασίες «Χριστός γεννάται…»δια των  οποίων εισερχόμαστε στην Προεόρτια Χριστουγεννιάτικη Περίοδο.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε"Τεύχος 70"
Πατήστε εδώ για να δείτε το έντυπο στην πραγματική του μορφή

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA