«Δε χρειάζομαι να διαβάσω εφημερίδες (…) από τη συμπεριφορά του περαστικού στο δρόμο, μπορώ να πληροφορηθώ καλύτερα από κάθε εφημερίδα ποιοι είμαστε, που πάμε…» Μίλτος ΣαχτούρηςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Εκδόσεις » Έντυπα

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

 

Η ζωή του Αγίου.

Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος γεννήθηκε στα μέρη της Ανατολής από γονείς ευσεβείς και ενάρετους. Όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε στον Αυτοκρατορικό Στρατό, με το αξίωμα του Δούκα, γυμνάζοντας τους στρατιώτες του, στο να είναι γενναίοι και ατρόμητοι πολεμιστές, κυρίως όμως τους νουθετούσε και τους δίδασκε να πιστεύουν στον Θεό, να προσεύ-χονται, να μην αδικούν ποτέ κανέναν και να ζητούν από τον Χριστό να τους δίνει δύναμη για να πολεμούν τους εχθρούς.

Δεν ήταν όμως μόνο οι εξωτερικοί εχθροί που έπρεπε να αντιμετωπίσουν, αλλά και οι διάφορες εξεγέρσεις που συνέβαιναν στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας. Σε μία τέτοια εξέγερση εστάλη ο Νικόλαος, από τον Αυτοκράτορα Λέοντα τον Ίσαυρο τον Εικονομάχο, για να επιβληθεί στους εξεγερθέντες και να επαναφέρει την ειρήνη και την ευστάθεια.

Η αναχώρηση  απο τα εγκόσμια.

Στην επιχείρηση αυτή είδε να χύνεται άδικα ανθρώπινο αίμα και να χάνονται ψυχές. Φοβούμενος μήπως κι εκείνος χάσει την ζωή του μα κυρίως την ψυχή του, συνοδευόμενος από δώδεκα στρατιώτες του, αποσύρθηκαν στα Βούνενα της Θεσσαλίας   όπου   κατοικούσαν αρκετοί ασκητές κοντά στους οποίους έζησαν ασκητικά με νηστείες, αγρυπνίες και αδιάλειπτη προσευχή.

Όταν οι Άβαροι κατέφθασαν στην Θεσσαλία σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή στο βάρβαρο πέρασμα τους, συνέλαβαν τον Νικόλαο και τους στρατιώτες του, τους οποίους κατέσφαξαν.

Το Μαρτύριο.

Τον Νικόλαο προσπάθησαν με υποσχέσεις και κολακείες να τον πείσουν να αρνηθεί την πίστη του αλλά  δεν τα κατάφεραν. Αφού τον κατατρύπησαν με το ίδιο το κοντάρι του στη συνέχεια απέκοψαν την Τιμία Του Κεφαλή στις 9 Μαΐου του 720 μ.Χ και το νεανικό αίμα Του πότισε άφθονα την Θεσσαλική γη.

Στο σημείο της σφαγής εγκατέλειψαν οι Άβαροι το Σώμα του Αγίου, όπου μετά από πολλά χρόνια  το   βρήκε  ακέραιο   και   ευωδι-άζων κάποιος άρχοντας  Ευφημιανός , ο οποίος γιατρεύθηκε από την ασθένεια της λέπρας  που  έπασχε  και  αφού  το   ενταφίασε, έκτισε εκεί Ναό στο όνομα  του Οσιομάρτυρα.

 

Ο Θεός Τον δοξάζει..

Στα Βούνενα της  Θεσσαλίας συμβαίνει κάτι πολύ Θαυμαστό! Από τα  δένδρα στα οποία δέθηκε και βασανίσθηκε ο Άγιος ρέει  ένα  κόκκινο υγρό το οποίο ονομάζεται «Αίμα».

Το υγρό αυτό όταν χρησιμοποιείται με πίστη και εμπιστοσύνη στον Οσιομάρτυρα έχει ιαματικές ιδιότητες και επιτελεί θαύματα σε πάσχοντες από δερματικές παθήσεις και  κεφαλοπονία.

Εξ’ άλλου τα τάματα, τα χρυσαφικά και τα αφιερώματα που στολίζουν το Εικόνισμα Του, εκπροσωπούν τα Θαύματα και τις ευεργεσ ίες  που  επιτέλεσε  και επιτελεί σε εκείνους που τον  επικαλέσθηκαν και τον επικαλούνται.

Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος διέσωσε την Ενορία από τη μανία των Γερμανών κατακτητών τον Οκτώβριο του 1943, ενώ αποτελεί για όλους μας το καταφύγιο και το λιμάνι στις δύσκολες περιστάσεις του βίου.

Το Λείψανο Του.  Ο  Θησαυρός  μας.

Το λείψανο Του Αγίου που με ευλάβεια φυλάσσεται στον Ναό μας βρίσκεται εντός αργυράς πεποικιλμένης Θήκης την οποία μαζί με την Εφέστιο Εικόνα περιβάλλει ξυλόγλυπτο Κιβώριο.

«Πολλές φορές ευωδιάζει, θεραπεύει, ενισχύει, παρηγορεί και φανερώνει πως η Χάρις του Θεού παραμένει ανεξίτηλη στο σώμα, ακόμα και μετά θάνατον και ότι είναι τεκμήριο και προοίμιο της μελλούσης Αναστάσεως και αφθαρσίας», ενώ κάθε Τετάρτη ψάλλεται η Παράκληση ενώπιον Του.

Είναι απαραίτητο εδώ να σημειωθεί ότι στην Ι.Μ Αγ.Νικολάου Άνδρου φυλάσσεται  η Πάντιμος Κάρα του Οσιομάρτυρος και με την φροντίδα του φιλάγιου Καθηγουμένου Γέροντος Δωροθέου, εντός αργυρόχρυσης λειψανοθήκης.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτεΠατήστε εδώ για να δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA