Υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή: Η μία είναι η αποτυχία στην εκπλήρωση των επιθυμιών μας. Η άλλη είναι η εκπλήρωση όλων των επιθυμιών μας. Τζώρτζ Μπέρναρ ΣώΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Εκδόσεις » Έντυπα

ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ = ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει ως έργο Της να οδηγεί τον άνθρωπο στη σωτηρία , να νοιάζεται διαρκώς για την πνευματική προκοπή του και να τον περιφρουρεί από τις ποικίλες πλάνες . Αυτό τον σκοπό υπηρετεί το ενημερωτικό αυτό φυλλάδιο, επισημαίνοντας μια σύγχρονη και επικίνδυνη πλάνη. Πρόκειται για την προσπάθεια επανεμφανίσεως του νεοπαγανιστικού ή νεοειδωλολατρικού φαινομένου, το οποίο εισήλθε δυστυχώς στις σημερινές κοινωνίες , ως προβολή των νεκρών, εδώ και πολλούς αιώνες , πολυθεϊστικών και ειδωλολατρικών θρησκειών.

Με το φυλλάδιο αυτό παρουσιάζουμε με αντικειμενικότητα , απλότητα και υπευθυνότητα το πρόβλημα στους Ορθοδόξους πιστούς , ώστε να γνωρίζουν για την φύση και τις επιδιώξεις του νεοπαγανισμού και να μην παρασύρονται από τις παραπλανητικές επαγγελίες του.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΜΟΣ.

Πρόκειται για ένα πολυποίκιλο θρησκευτικό μόρφωμα , το οποίο ανάγει την καταγωγή του σε αρχαίες πρωτόγονες πολυθεϊστικές θρησκείες και παραδόσεις του απώτερου παρελθόντος . Εκδηλώνεται ως προσπάθεια αναβιώσεως πανάρχαιων ειδωλολατρικών θρησκειών και δρώμενων. Έχει έντονο φυσιοκρατικό και πανθεϊστικό χαρακτήρα . Διακατέχεται από έναν περίεργο θρησκευτικό εθνικισμό, αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες εθνοφυλετικές θεωρίες και πρακτικές . Εδώ και δύο περίπου δεκαετίες προσπαθεί να κυριαρχήσει στην κοινωνία . Θεωρεί ότι ο μονοθεϊσμός , και κυρίως ο Χριστιανισμός , ευθύνεται για «τον πνευματικό μεσαίωνα», στον οποίο δήθεν οδήγησε την ανθρωπότητα αφότου επικράτησε και της στέρησε την «λαμπρή πολιτισμική πορεία» των εθνικών ειδωλολατρικών θρησκειών! Άμεσος στόχος των φανατικών νεοπαγανιστών είναι να «αποτινάξουν το μονοθεϊστικό ζυγό», όπως ισχυρίζονται , να αναβιώσουν τις «πατρώες εθνικές θρησκείες», επαναφέροντας τον κόσμο σε «τροχιά προόδου»!

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ

Οι Έλληνες νεοπαγανιστές ή δωδεκαθειστές ή «εθνικοί» ή «αρχαιολάτρες», όπως αυτοαποκαλούνται , αγωνίζονται να συνδυάσουν εντέχνως τα ποικίλα θρησκευτικά τους μορφώματα με το αρχαιοελληνικό κλέος και πολιτισμό. Ακόμα και την ιδιότητα του Έλληνα θέλουν να αποστερήσουν από τους μη παγανιστές ! Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις τους «γνήσιοι Έλληνες είναι μόνον όσοι ασπάζονται την πατρώα θρησκεία», δηλαδή την αρχαία ειδωλολατρική θρησκεία !

Ισχυρίζονται με πρωτοφανή φανατισμό και πνεύμα μισαλλοδοξίας , ότι δήθεν η Ελλάδα είναι υπόδουλη εδώ και δεκαέξι αιώνες στον Χριστιανισμό, ο οποίος γι΄ αυτούς είναι «εβραϊκή αίρεση, απόλυτα ξένη προς την ελληνική κοσμοθέαση»! Εντελώς ανιστόρητα και αντιεπιστημονικά ισχυρίζονται πως ο Χριστιανισμός επιβλήθηκε στον Ελληνισμό δια της βίας τον 4ο και 5ο μ. Χ αιώνα και ότι δήθεν «κατέσφαξε εκατομμύρια εθνικούς». Διαδίδουν επίσης παραπλανητικά ότι «κατέστρεψε τους ναούς και τα ιερά τους , καθώς και όλα τα έργα τέχνης», αποσιωπώντας το γεγονός ότι πολλά διεσώθησαν από Χριστιανούς . Διαγράφουν την ένδοξη χιλιετή Βυζαντινή περίοδο της ιστορίας του Γένους μας , αρνούμενοι έτσι την διαχρονικότητα και την ενότητα της Ελληνικής Ιστορίας .         Απορρίπτουν την Παλαιά Διαθήκη ως δήθεν «εβραϊκή μυθολογία» και επιτίθενται εμπαθώς κατά της Καινής Διαθήκης και των Πατέρων της Εκκλησίας . Διατυμπανίζουν με στόμφο πως ακόμη και σήμερα «το δικτατορεύον δόγμα», όπως αποκαλούν την Εκκλησία , «καταπιέζει αφόρητα τους εθνικούς»!

Χωρίς κανένα ενδοιασμό απαιτούν να τους παραχωρήσουμε την Ελλάδα, η οποία τους ανήκει! Ζητούν να τους αποδοθούν οι αρχαιολογικοί χώροι για να τους μετατρέψουν σε χώρους λατρείας , αφού κατεδαφίσουμε τους παρακείμενους χριστιανικούς ναούς μας , σε απόσταση έως πεντακόσια μέτρα από αυτούς , διότι , όπως υποστηρίζουν, έχουμε μιάνει τα ιερά τους ! Κατά ομάδες συγκεντρώνονται στον Όλυμπο και σε υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους και τελούν παγανιστικές τελετές , αναβιώνοντας αρχαιοελληνικές παγανιστικές εορτές , όπως είναι τα ηλιοστάσια .

Ταυτόχρονα έχουν καθιερώσει και τελετές ονοματοδοσίας , γάμου, κηδείας , μνημόσυνου κ.λ.π. Μερικές από τις ομάδες αυτές δεν αναγνωρίζουν τους νόμους του κράτους , τους θεωρούν άκυρους , διότι τους έφτιαξαν, όπως υποστηρίζουν, «οι δολοφόνοι κατακτητές Χριστιανοί». Σε δημοσιευμένα κείμενά τους εκφράζονται με πρωτοφανή βία και εμπάθεια κατά των Χριστιανών και υβρίζουν με χυδαιότητα τα ιερά και τα όσια της Πίστεως μας.

 

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Μελετώντας τις πάμπολλες μυθολογίες και θεογονίες των αρχαίων, οι οποίες αποτελούν τις πηγές της αρχαίας θρησκείας , διαπιστώνει κανείς τερα-τώδεις αντικρουόμενες απόψεις πάνω σε θεμελιώδεις αρχές της . Συναντά ακόμη απαράδεκτες διηγήσεις για τους «θεούς», όπως πράξεις βίας , μίσους , αντιζηλίας , αντεκδικήσεως και αφάνταστης εχθρότητας μεταξύ τους . Οι «θεοί» φέρονται να διαπράττουν ανείπωτες ηθικές παρεκτροπές ,όπως μοιχείες ,πορνείες ,βιασμούς, παιδεραστίες , αιμομιξίες , ομοφυλοφιλίες , απάτες , κλοπές, φόνους , αδικίες , παιδικές ασπλαχνίες , πολέμους κ.α .,  τις οποίες διαπράττουν μόνο οι χειρότεροι των ανθρώπων!

Οι αρχαίοι  «θεοί» αποδεικνύονται αρνητικά πρότυπα για τη διαμόρφωση ανθρωπίνων χαρακτήρων. Φτάνει να αναφερθεί η λατρεία της Αφροδίτης δια της πορνείας . Κατά τον αρχαίο συγγραφέα Στράβωνα , στο ιερό της Αφροδίτης στην Κόρινθο υπηρετούσαν την «θεά»περισσότερες από χίλιες ιερόδουλες δια της πορνείας !Αξιόπιστες αναφορές αρχαίων συγγραφέων μας βεβαιώνουν ακόμη για φρικτές ανθρωποθυσίες μέχρι τους χρόνους του Ηροδότου, του Πλούταρχου, του Παυσανία και του Στράβωνα .Η αρχαία θρησκεία εξωθούσε επίσης τους άτυχους λατρευτές της σε πράξεις ανείπωτης δεισιδαιμονίας (μαντική, μαγεία , μιάσματα).

Οι σοφοί πρόγονοί μας αντιλήφθηκαν νωρίς την πρωτόγονη και παράλογη μορφή της θρησκείας τους και γι΄ αυτό άσκησαν σκληρή κριτική για τις απαράδεκτες πίστεις για τους «θεούς», για την δεισιδαιμονία , για τις θυσίες , για την μαντική και τις μαγικές θεουργίες . Ο Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος , ο Αναξαγόρας , ο Πρωταγόρας , ο Σωκράτης , ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης , ο Αισχύλος , ο Σοφοκλής , ο Ευριπίδης , ο Δημόκριτος , ο Διογένης , οι Σοφιστές , οι Στωικοί , και όλοι σχεδόν οι επιφανείς πρόγονοί μας , είτε στάθηκαν κριτικοί και καυστικοί απέναντι στην αρχαία θρησκεία , είτε την αρνήθηκαν εντελώς και έπλασαν άλλη ιδεομορφική θρησκεία , απαλλαγμένη από τις απαράδεκτες πίστεις και παραλογίες της αρχαίας θρησκείας . Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, οι περισσότεροι από αυτούς τους φιλοσόφους διώχθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν ή και βρήκαν τραγικό θάνατο.

 

Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ

Η Αγία μας Εκκλησία , ως στοργική μητέρα και πνευματική τροφός του λαού και του Έθνους μας , αντέταξε ήδη από τα πρώτα της βήματα τον λόγο της Αλήθειας απέναντι στην πλάνη των ειδώλων. Μεγάλοι Απολογητές Πατέρες της Εκκλησίας συνέταξαν περίφημα έργα προς αντίκρουση της ειδωλολατρίας , τα οποία αποδεικνύονται ιδιαιτέρως επίκαιρα . Στηριζόμενη σ΄ αυτά η Εκκλησία μας, θα περιφρουρήσει και σήμερα τα τέκνα της από την εμφάνιση του νεοπαγανισμού.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές της θρησκευτικής ελευθερίας και κηρύσσει την ύψιστη αξία του ανθρωπίνου προσώπου. Σεμνύνεται γιατί , μετά από τις πρώτες αμοιβαίες αμφισβητήσεις των πρώτων αιώνων πέτυχε την θαυμαστή συνάντηση και συνταύτιση Ελληνισμού και Χριστιανισμού σε αυτό που ονομάζεται Ορθοδοξία και είναι Εκείνη που διαφύλαξε , δια μέσου των αιώνων, την Ελληνική γλώσσα , την Ελληνική αυτοσυνειδησία και την διαχρονικότητα του

Ελληνικού Γένους και της Ιστορίας μας . Αυτό της κόστισε ποταμούς αιμάτων και ατελείωτους αγώνες . Όμως την ταύτισε με την ιστορική πορεία του Γένους μας .

Οι Ορθόδοξοι Έλληνες δεν είναι λοιπόν λιγότερο Έλληνες από εκείνους που θέλουν να μονοπωλήσουν το ένδοξο αυτό όνομα ταυτίζοντάς το με μια συγκεχυμένη, πεπλανημένη, πολυθεϊστική και ειδωλολατρική, αλλά και πολύμορφη έκφρασή του, που απορρίφθηκε ήδη ανεπιστρεπτί από τους πιο λαμπρούς εκπροσώπους της αρχαιοελληνικής διανοήσεως . Δικαιολογείται η καύχηση για το ένδοξο αρχαιοελληνικό πολιτιστικό παρελθόν μας . Δεν δικαιολογείται όμως , η επιστροφή σε πρωτόγονες μορφές κάποιας δήθεν «πατρώας θρησκείας», η οποία εξάλλου δεν υπήρξε πάντοτε πατρώα , ενιαία και καθαρά Ελληνική, ούτε πάντοτε και από όλους τους αρχαίους Έλληνες ήταν σεβαστή.

Η Εκκλησία καλεί τα πιστά τέκνα Της να μην ενδίδουν στη δόλια , ανιστόρητη και ψευδή παραπληροφόρηση των στρατευμένων εκφραστών της νεοειδωλολατρίας . Εμείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες διασώσαμε τον αρχαιοελληνικό Πολιτισμό από την πλήρη κατάρρευσή του μέσω της Εκκλησιαστικής γλώσσας και Υμνολογίας , των Πατερικών Κειμένων και της Εκκλησιαστικής μας αισθητικής . Οι αντιγραφείς μοναχοί του Βυζαντίου διέσωσαν τα αρχαιοελληνικά κείμενα , γι΄ αυτό και οι παλαιότεροι κώδικές τους που διασώζονται είναι της βυζαντινής εποχής . Ακόμη και αυτά τα «τολμηρά» αριστοφανικά κείμενα διασώθηκαν από τους δήθεν «καταστροφείς του αρχαιοελληνικού πολιτισμού» Μοναχούς της Εκκλησίας μας (βλ. αρχαιότερους κώδικές τους στη Μονή Σινά).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας όχι μόνο δεν κατέστρεψε αρχαία μνημεία , όπως κακόβουλα διαδίδουν οι νεοπαγανιστές , αλλά διέσωσε όσα μπόρεσε, ενάντια στη φθορά του χρόνου και τους επιδρομείς .Βεβαιωμένους βανδαλι-σμούς έκαμαν οι βάρβαροι αιρετικοί αρειανοί Γότθοι τον 5ο μ .Χ. αιώνα. Τότε θύματα βανδαλισμών έπεσαν οι Ορθόδοξοι ναοί της Ελλάδος !

Οι μεγάλοι σοφοί της αρχαιότητας , κυρίως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης , όχι μόνο δεν καταφρονήθηκαν από την Εκκλησία , αλλά η φιλοσοφική σκέψη τους , αφού επανανοηματοδοτήθηκε από τους Αγίους Πατέρες , έγινε πολύτιμο εργαλείο για τη διατύπωση των Χριστιανικών Αληθειών. Οι μορφές τους ιστορήθηκαν ακόμη και σε Ορθόδοξους Ναούς .Παραμένει λοιπόν μετέωρος ο ισχυρισμός των νεοπαγανιστών για δήθεν καταστροφή του Ελληνισμού από τον Χριστιανισμό.

Με όσα επιγραμματικά αναφέρθηκαν γίνεται καταφανής ο κίνδυνος που προβάλλει για την πνευματική πορεία του λαού μας και την κοινωνική και εθνική συνοχή και ενότητα του Έθνους μας , από την επέλαση της νέας αυτής μορφής της «Νέας Εποχής» στη χώρα μας .Το Έθνος των Ελλήνων δεν είναι ικανοί να το προστατέψουν οι ανύπαρκτοι «θεοί» της αρχαίας ειδωλολατρικής θρησκείας . Το προστατεύει ο Αληθινός ζωντανός Τριαδικός Θεός , ο Οποίος αποκαλύφθηκε δια του Ενανθρωπήσαντος Λόγου Του, του Ιησού Χριστού, στο πρόσωπο του Οποίου εκπληρώθηκε η παγκόσμια προσδοκία Θεανθρώπου Λυτρωτού.

 

Το κείμενο προέρχεται από φυλλάδιο της Αποστολικής Διακονίας.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτεΠατήστε εδώ για να δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA