«Στη ζωή,να εμπιστεύεσαι εκείνους…που μπορούν να διακρίνουν αυτά τα τρία πράγματα:Τον πόνο που κρύβεις πίσω από το χαμόγελό σου…Την αγάπη που κρύβεις όταν εκφράζεις τον θυμό σου…Και… τα λόγια που κρύβεις μέσα στη σιωπή σου!».Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

"Πώς θα προφυλαχθούμε από την υπερηφάνεια, Γέροντα;Άκουσε, χρειάζεται αγώνας. Όταν σε προκαλούν, να μην αντιδράς. Ακόμα κι αν σε φτύσουν στο πρόσωπο να μην αντιμιλήσεις ούτε να θυμώσεις.

Όταν σε περιφρονούν ή σε κατακρίνουν, μην στενοχωρείσαι. Ο Θεός θα επιτρέψει να σε περιφρονήσουν μερικοί, αλλά θα φωτίσει άλλους να σε αγαπήσουν.

Εσύ ποτέ να μην ανταποδίδεις κακό στο κακό. Πάντα το καλό να προσφέρεις.

Αν ο άλλος σου δίνει πιπέρι, εσύ να του δίνεις μέλι. Αυτό έχω, αυτό σου δίνω, να λες. Πιπέρι δεν έχω.

Θυμό μέσα σου ποτέ μην δεχθείς. Ό,τι κι αν σου κάνει ο άλλος, οφείλεις αμέσως να τον συγχωρήσεις.

Πολύ θα σε βοηθήσει στην αρχή και η μελέτη. Να διαβάζεις τακτικά την Αγία Γραφή και πατερικά βιβλία.

Να προσπαθείς όμως να εφαρμόζεις αυτά που διαβάζεις. Διαφορετικά, η γνώσις όχι μόνον δεν θα σε ωφελήσει, αλλά θα σε γεμίσει με υπερηφάνειαν.

Κάποιος μου ανέφερε πως είχε μάθει απ’ έξω το Ευαγγέλιο και την Παλαιάν Διαθήκη. Του απάντησα: Αν δεν αισθάνεσαι αυτά που έμαθες, γέμισες τον αέρα με λόγια.

Θέλει μεγάλη προσοχή η πνευματική ζωή.

Είναι πολύ γλυκιά, αλλά διά να αισθανθεί κανείς την γλύκα της, πρέπει ν’ αγωνισθεί πολύ. Διά να σωθεί ο άνθρωπος, πρέπει να λουστεί η στο αίμα του ή στα δάκρυά του. Οι άγιοι μάρτυρες λούσθηκαν στο αίμα τους, εμείς ας χύσουμε τουλάχιστον λίγα δάκρυα.


Από το βιβλίο του Πέτρου Μπότση, «Γέροντας Ιερώνυμος, ο Ησυχαστής της Αίγινας», Αθήνα, 1999"

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA