«Εάν, κατευθυνόμενος προς τον στόχο σου, θα σταματάς κάθε φορά, για να ρίξεις πέτρες σε κάθε σκύλο, που σε γαβγίζει, ποτέ δεν θα φτάσεις στον προορισμό σου» Φιόντορ ΝτοστογιέφσκιΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή ένα πνευματικό ταξίδι, που ολοκληρώνεται την παραμονή της εορτής της Εγέρσεως του Λαζάρου και αναφέρθηκε στις αποσκευές και τα εφόδια που χρειάζεται ο ταξιδευτής στην πορεία του.Πρώτο εφόδιο είναι ο λατρευτικός πλούτος της περιόδου που αποτελείται από μοναδικές ακολουθίες, με ύμνους υψηλών θεολογικών νοημάτων. Όλα αυτά οδηγούν σε πολλές ευκαιρίες προσευχής. Σαράντα ημέρες έντονης καρδιακής προσευχής και συνομιλίας με τον Θεό.

Επίσης οι πέντε Κυριακές προσφέρουν τα δικά τους μηνύματα στον αγωνιζόμενο πιστό. Ο κάθε άνθρωπος είναι μία ζωντανή εικόνα του Θεού, πού καθημερινά αναστηλώνεται μέσα στην Εκκλησία. Η κάθαρση του νοός, όπως την περιγράφει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, και το άκτιστο φως κατεξοχήν φεγγοβολούν και στηρίζουν τον πιστό την περίοδο αυτή. Ο Τίμιος Σταυρός αποτελεί το όπλο και το στήριγμα στον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού. Η Κλίμακα των αρετών μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φθάσουμε στον Ουράνιο Πατέρα και τέλος η Οσία Μαρία η Αιγυπτία μας αποδεικνύει, ότι ο Θεός συγχωρεί τα πάντα, όταν υπάρχει πραγματική και ειλικρινής μετάνοια.
Η συχνή Θεία Κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού κατεξοχήν αυτή τη περίοδο αποτελεί το φάρμακο για να συνεχίζουμε την πορεία μας και η νηστεία που δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στη σωματική της διάσταση, αλλά να ακολουθεί και η πνευματική, μας βοηθά να καλλιεργήσουμε τον εαυτό μας και τον καθαρίσουμε από ό,τι μας κρατά προσκολλημένους στην αμαρτία. Ο σκοπός του ταξιδιού της περιόδου αυτής είναι να αλλάξουμε τον εαυτό μας, για να σταθούμε μπροστά στον Νυμφίο Χριστό και να συμπορευθούμε μαζί Του στο Πάθος και στην Ανάστασή Του.
Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA