«Δε χρειάζομαι να διαβάσω εφημερίδες (…) από τη συμπεριφορά του περαστικού στο δρόμο, μπορώ να πληροφορηθώ καλύτερα από κάθε εφημερίδα ποιοι είμαστε, που πάμε…» Μίλτος Σαχτούρης



Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

Σήμερα η Εκκλησία μας,τελεί την ανάμνηση της καταθέσεως της τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας στις Βλαχέρνες. Πρόκειται για μία εορτή ενός γεγονότος που αναφέρεται στην Παναγία μας και αφορά ένα ένδυμά της που είναι το «επανωφόριόν» της.Σύμφωνα με τον Συναξαριστή της ημέρας, δύο Πατρίκιοι, ο Γάλβιος και ο Κάνδιδος, επί της εποχής του Βασιλέως Λέοντος του Μεγάλου, στην πορεία τους προς τα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν τους Αγίους Τόπους, όταν έφθασαν στην Γαλατία, βρήκαν μία ευσεβεστάτη Εβραία, που είχε μέσα στην οικία της την αγία Εσθήτα, το επανωφόριον της Παναγίας. Η γυναίκα αυτή προσευχόταν μέρα και νύκτα μιμούμενη την προφήτιδα Άννα που βρισκόταν στον Ναό και αξιώθηκε να δη τον Χριστό, όταν Τον πήγε εκεί η Παναγία τεσσαράκοντα ημερών.

Οι δύο Πατρίκιοι, μετά από ένα τέχνασμα, κατόρθωσαν να λάβουν τον πολύτιμον αυτό θησαυρό και να τον φέρουν στην Κωνσταντινούπολη, τον ετοποθέτησαν στο κτήμα τους, που ονομαζόταν Βλαχέρναι, και εκεί έκτισαν Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Μάρκου. Αργότερα ο Βασιλεύς Λέων ο Μέγας, όταν πληροφορήθηκε αυτό το γεγονός, έκτισε Ναό της Κυρίας Θεοτόκου, στον οποίο τοποθέτησε την θήκη όπου ήταν αποθησαυρισμένη η τιμία Εσθήτα, την οποία προσκυνούσαν οι Χριστιανοί και έβλεπαν διάφορα θαύματα. Ο ιερός υμνογράφος ονομάζει την αγίαν Εσθήτα «ιεράν περιβολήν, φυλακτήριον άσυλον (της Κωνσταντινουπόλεως), δώρον τίμιον, αναφαίρετον πλούτον ιαμάτων, ποταμόν πεπληρωμένον των χαρισμάτων του πνεύματος».

Με την ευκαιρία του γεγονότος της καταθέσεως της τιμίας Εσθήτος της Παναγίας, η Εκκλησία μας υπενθυμίζει το μεγάλο πρόσωπο της Παναγίας, που έγινε η χαρά της οικουμένης, γιατί ήταν εκείνο το πρόσωπο διά του οποίου εισήλθε στον κόσμο ο Χριστός που ελευθέρωσε το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, τον διάβολο και τον θάνατο.Για τον λόγο αυτό οτιδήποτε σχετίζεται με το πάνσεπτο και πανάγιο πρόσωπο της Θεοτόκου Μαρίας, είτε πρόκειται για ιερό εικόνισμα της είτε για κάποιο από τα διασωθέντα ενδύματα όπως η Τιμία Εσθήτα της ή η Αγία Ζώνη της έχει ιδιαίτερη ευλογία και χάρη και τελούνται προς δόξα Θεού θαυμαστά σημεία που μαρτυρούν την αδιάλειπτη παρουσία και πρόνοια της Παναγίας για όλους τους ανθρώπους.

Στον ευλογημένο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών φυλάσσονταν μέχρι τον 16ο αιώνα ιερό εικόνισμα της Παναγίας «Ρίζα του Ιεσσαί» και πιο γνωστή με το προσωνύμιο «Μυροβλύτισσα»  που επίσης τιμούμε και εορτάζουμε σήμερα. Με την πρόνοια του Θεού  η Εικόνα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στην νήσο Άνδρο.Η εικόνα της «Μυροβλύτισσας» προσφέρθηκε  ως δώρο απο τον Περιώνυο Ναό των Βλαχερνών στους  τους Πατέρες  του Βλάχ-Σαράι μετοχίου της Ι.Μ Αγίου Νικολάου Άνδρου στην Κωνσταντινούπολη.Οι Πατέρες του Μετοχίου Βλάχ-Σαράι μετέφεραν την εικόνα στην Κυρίαρχο Μονή στην Άνδρο ως πολύτιμο Θησαύρισμα. Σε αυτή την εικόνα εικονίζεται η Υπεραγία Θεοτόκος να είναι καθισμένη σαν σε θρόνο στη ρίζα ενός δέντρου. Στα κλαδιά του δέντρου είναι αγιογραφημένοι όλοι οι προφήτες που μίλησαν για την καταγωγή της Παναγίας από τον Ιεσσαί, τον πατέρα του Δαυίδ. Τόση θαυμαστή χάρη έχει αυτή η εικόνα που συνεχώς ρέει σαν σε ποτάμι ευωδιαστό μύρο όπως η καθαρή και πάναγνη ζωή Της. Σύμφωνα με μαρτυρίες προσκυνητών δύσκολα ξεχνάς την ευωδία του και το σπουδαιότερο τα θαύματα που έχουν καταγραφεί φανερώνουν ότι η προέλευση του Μύρου είναι Ουράνια. Χειροπιαστό θαύμα του Θεού. Νιώθει ο κάθε προσκυνητής την Παναγία Μητέρα μας συνέχεια πλάι του.

Αυτό το βίωμα της ευωδιαστής παρουσίας της Παναγίας να μας διεγείρει ιερά αισθήματα ευλάβειας και ιερού ζήλου για το θέλημα του Θεού και να έχουμε την πίστη πως η Παναγία είναι μαζί μας, στον πνευματικό αγώνα μας παρόλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν στη ζωή μας. Ποτέ δεν εγκατέλειψε τον κόσμο μας η Παναγία και συνεχώς εμείς οι χριστιανοί οφείλουμε στις προσευχές μας να επικαλούμαστε τις σωστικές πρεσβείες της. Το ευλογημένο όνομα της Θεοτόκου είναι ομολογία πίστης στον Ιησού Χριστό ως αληθινό Θεό που έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία μας από την αμαρτία σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες της Τρίτης Οικουμενικής Συνόδου για αυτό και έχει χάρη να την επικαλούμαστε συνεχώς στις προσευχές μας. «Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ, σώσον ημάς» ψέλνουμε ως εφύμνιο σε κάθε Θεία Λειτουργία και αυτά τα αγιασμένα λόγια ας είναι μέσα στην καρδιά μας.

 

Δημήτριος Τζαφέρης

Θεολόγος Λαμπάδάριος του  Ιερού μας Ναού.





Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA