«Εάν, κατευθυνόμενος προς τον στόχο σου, θα σταματάς κάθε φορά, για να ρίξεις πέτρες σε κάθε σκύλο, που σε γαβγίζει, ποτέ δεν θα φτάσεις στον προορισμό σου» Φιόντορ ΝτοστογιέφσκιΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Κατήχηση » Κηρύγματα

Με μια πολύ δυνατή παραβολή ο Κύριος σήμερα εξηγεί στους ακροατές Του τι είναι η Βασιλεία των Ουρανών. Είναι η παραβολή του κακού δούλου, ο οποίος δέχεται το έλεος και τη συγχώρεση του αφεντικού του, αλλά ο ίδιος αρνείται να ελεήσει και να συγχωρήσει το συνάδελφό του. Όταν λοιπόν δείχνει αυτή την αδικαιολόγητη σκληρότητα στο διπλανό του, τότε εισπράττει την ίδια σκληρότητα από το αφεντικό του.

Με την παραβολή αυτή ο Χριστός μας εξηγεί πως η Βασιλεία των Ουρανών είναι ένα ξεκαθάρισμα αγάπης. Είναι μια κοινωνία αγάπης με το Θεό και με το συνάνθρωπο. Η αγάπη μας βάζει μέσα στη Βασιλεία των Ουρανών. Η αγάπη του Θεού σβήνει τα δικά μας λάθη και η δική μας αγάπη σβήνει τα λάθη των άλλων. Όποιος δεν επιθυμεί να σβήσει τα λάθη των διπλανών του, δεν μπορεί να ελπίζει πως θα σβηστούν τα δικά του σφάλματα, διότι είναι ζήτημα απλής λογικής. Δε γίνεται να συμμετέχει κάποιος σε μια κοινωνία αγάπης, εάν μέσα του δεν αγαπάει. Δεν μπορεί να δώσει και να πάρει αγάπη από το Θεό, όταν δε θέλει να δώσει και να πάρει αγάπη από το συνάνθρωπο.

Η Βασιλεία των Ουρανών είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στο Δημιουργό και στα λογικά Του πλάσματα. Ο Θεός ζητάει το μέγεθος και την ποιότητα της αγάπης μας για τους άλλους ανθρώπους. Ανάλογα με το μέγεθος αυτής της αγάπης θα δώσει και Εκείνος τη δική Του αγάπη σε μας. Αυτός ο τρόπος της αγάπης Του συνιστά και τη δικαιοσύνη Του. Η δικαιοσύνη του Θεού είναι η αγάπη με την οποία φανερώνεται στον άνθρωπο. Αυτή η αγάπη του Θεού για όσους αγαπούν είναι απόλαυση, για όσους όμως δεν αγαπούν είναι βασανιστήριο και κόλαση. Η τιμωρία που προκύπτει από αυτό το ξεκαθάρισμα λογαριασμών δεν είναι μια τιμωρία που επιβάλλεται από το Θεό. Είναι ένα λογικό αποτέλεσμα, που προέρχεται από την άρνηση του ανθρώπου να αγαπήσει το συνάνθρωπό του. Όποιος δεν έχει μέσα του αγάπη δεν μπορεί να αντέξει μπροστά στην αγάπη του Θεού. Δεν μπορεί να ελπίζει στη θεϊκή αγάπη, όχι επειδή δε θέλει ο Θεός να τον αγαπήσει, αλλά επειδή ο ίδιος δεν αντέχει να εισπράττει αγάπη, αφού δεν έμαθε να ζει μέσα στην αγάπη και να δίνει αγάπη.

Η Βασιλεία των Ουρανών είναι Βασιλεία της Αγάπης. Είναι η αιώνια σχέση αγάπης ανάμεσα στο πλάσμα και στον Πλάστη. Για να δεχτεί ο ανθρωπος την αγάπη του Θεού προετοιμάζεται σ΄ολόκληρη τη ζωή του, δείχνοντας αγάπη στους συνανθρώπους του. Για να συγχωρεθεί, πρώτα συγχωρεί. Για να αγκαλιαστεί από το Θεό πρώτα αγκαλιάζει το διπλανό του συναμαρτωλό αδελφό. Για να θεραπευτεί πρώτα αναπαύει τον ασθενή που είναι κοντά του. Για να αθωωθεί αμνηστεύει τους άλλους. Όταν δείξει επιείκεια, θα λάβει επιείκεια. Όταν ανοίξει την καρδιά του στους άλλους, τότε η καρδιά του είναι ευρύχωρη να φιλοξενήσει τη θεϊκή παρουσία. Σήμερα ο Κύριος μας λέγει ότι: <<ὡμοιώθη ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν ἀνθρώπῳ βασιλεῖ, ὃς ἠθέλησε συνᾶραι λόγον μετὰ τῶν δούλων αὐτοῦ>>. Αν θέλουμε να είμαστε πολίτες αυτής της πραγματικότητας, προλαβαίνουμε να ετοιμαστούμε δείχνοντας την αληθινή μας αγάπη προς τους άλλους. Ας ξεχάσουμε τα λάθη και τις προσβολές, ας λησμονήσουμε την κακία και τις ζημιές που μας προκάλεσαν, ας ξεπεράσουμε την εκδίκηση, ας περιφρονήσουμε την πικρία. Να προσευχηθούμε να συγχωρήσουμε, να ευεργετήσουμε, να χαμογελάσουμε,  να μιλήσουμε, να αγκαλιάσουμε, να συμπαρασταθούμε, να δώσουμε και τότε θα λάβουμε. Θα λάβουμε την πολυπόθητη σωτηρία, σύμφωνα με το απέραντο έλεός.

Ι. Μ Δ

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA