Το να μετράς την αγάπη των άλλων είναι σαν να μετράς την εγωπάθειά σου. Μην μετράς…μόνο αγάπα, κι ας χάσεις στο μέτρημα. Αρχιμ. Παύλος ΠαπαδόπουλοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

Ο αναστάσιμος χαιρετισμός ημερεύει τις ψυχές μας από την αγριάδα των ημερών και δίνει την ελπίδα του ζωντανού ανθρώπου που αγωνίζεται τόσο για τον νυν όσο και τον μέλλοντα αιώνα. Εξάλλου να μην το λησμονούμε τούτη η περίοδος είναι προετοιμασία για την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής όπου φανερώθηκε στον κόσμο η Εκκλησία στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Είναι μαζί μας ο Θεός με την Εκκλησία.Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την ιστορία της Εκκλησίας η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ανθρώπου. Υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία ,μνημεία και αρχαιολογικά ευρήματα για κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως τα οποία πιστοποιούν για την ύπαρξη κοινότητας ανθρώπων που βίωναν μια σχέση αποκάλυψης με τον αληθινό Θεό.

Αυτή ιστορία ξεκινάει με το Βιβλικό Ισραήλ το οποίο έχει σημείο αναφοράς τους Πατριάρχες, Προφήτες και φτάνουμε στην εποχή μας με την οικουμενική διάδοση του Ευαγγελίου, με τη μαρτυρία των Ευαγγελιστών, το αίμα των μαρτύρων της χριστιανικής πίστης και αυτή την παρουσία της Εκκλησίας ως κορωνίδα στην κλήση που κάνει ο Θεός στο ανθρώπινο γένος.Ο Ιησούς Χριστός ορίζεται ως το κέντρο της ιστορίας.Το μυστήριο της Εκκλησίας προτυπώθηκε, έλαβε κυριολεκτικά σάρκα και οστά με τη σταυρική θυσία του Ιησού Χριστού και η μαρτυρία της Ανάστασης Του ήταν αιτία διωγμού έως θανάτου για τους χριστιανούς.

Αιρέσεις, προσωπικές φιλοδοξίες, άστοχοι εναγκαλισμοί με την κάθε λογής εξουσία προσπάθησαν να αμαυρώσουν την Εκκλησία όμως το Ευαγγέλιο πηγάζει από τον Ίδιο το Θεό. Το περιεχόμενο του υπερβαίνει την ανθρώπινη λογική και το ρηχό συναισθηματισμό διότι η αγάπη βιώνεται ως σταυρός και η Θεία Κοινωνία είναι δίκοπο μαχαίρι ενάντια στην αμαρτία που πηγάζει από τον ίδιο τον Διάβολο και τις σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετούν την κακία.Η Εκκλησία πορεύεται στους αιώνες ως διακονία στον άνθρωπο που πάσχει από την οδύνη του θανάτου, φανερώνοντας τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Ιησού Χριστό αδιάλειπτα ως τρόπο ζωής που αγωνίζεται γι τον αγιασμό και το θέλημα του Θεού.Η θεογνωσία γίνεται μια σχέση αγάπης τόσο για τον κόσμο που μας περιβάλλει όσο και για τον άνθρωπο που στα μάτια μας καλείται να ειδωθεί ως εν Χριστώ αδελφός.

Η Εκκλησία αγκαλιάζει τους πάντες και τα πάντα.Η ύπαρξη της Εκκλησίας στον κόσμο είναι αναστάσιμο γεγονός διότι τόσο στο κήρυγμα όσο και στη λατρεία της ο Σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος αποτελεί σημείο αναφοράς, τιμής, αίνου, δοξολογίας  και αιτημάτων για ειρήνη υγεία και άφεση των αμαρτιών για όλο τον κόσμο. Το Άγιο Φως  από το Κενό Μνημείο ακτινοβολεί τη Βασιλεία των Ουρανών σε όλη τη γη και τη πλάση γενικότερα. Στην Εκκλησία την κλήση του Θεού για εκκλησιασμό των πάντων  διακρίνουμε και η μέλλουσα κρίση πρωτίστως με την αποδοχή η μη σε αυτή την πρόσκληση θα έχει να κάνει.

 

Δημήτριος Τζαφέρης

Λαμπαδάριος Ι.Ναού-Θεολόγος

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA