Το να μετράς την αγάπη των άλλων είναι σαν να μετράς την εγωπάθειά σου. Μην μετράς…μόνο αγάπα, κι ας χάσεις στο μέτρημα. Αρχιμ. Παύλος ΠαπαδόπουλοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

Είναι μία γιορτή ιδιαίτερα αγαπητή θα έλεγα και στα μικρά παιδιά, καθώς εορτάζουμε την Είσοδο στο Ναό της μικρής Παναγίας, είναι μία γιορτή συνδεδεμένη με την καθημερινότητα της ζωής, διότι τίποτα δεν είναι χωρισμένο από τη ζωή, τα πάντα είναι μπολιασμένα στη ζωή, διότι η ύλη δεν είναι αντίθετη με την πνευματική κατάσταση της ζωής, αλλά θα έλεγα σε μία όχι απλώς διαλεκτική σχέση αλλά σε μία σχέση κοινωνίας αλληλοπεριχώρησης και αλληλομετοχής και τότε πραγματικά η ζωή γίνεται όμορφη, όταν τα πάντα στη ζωή ακόμα και η σπορά της γης ακόμα και το κάθε τι στην ζωή μας είναι μπολιασμένο στην ιερότητα.

Άλλωστε σήμερα αυτό εορτάζουμε, το άνοιγμα ενός Ιερού Βιβλίου, του Βιβλίου της Σωτηρίας και δεν ξέρω θυμάστε από τα σχολικά μας χρόνια όταν κάναμε το μάθημα της έκθεσης, μας μάθαιναν οι καθηγητές μας, οι δάσκαλοι μας, ότι μία έκθεση έχει τρία βασικά μέρη: τον πρόλογο, το κυρίως θέμα και τον επίλογο. Έτσι και αυτό το Βιβλίο που ανοίγει σήμερα έχει αυτά τα τρία μέρη. Είναι της σωτηρίας το προοίμιο, είναι της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξης, το κυρίως θέμα και είναι της οικονομίας του κτίστου η εκπλήρωσις, αυτός είναι ο επίλογος.

Ανοίγει ένα Ιερό βιβλίο με την Είσοδο της Παναγίας εις τα Άγια των Αγίων. Είναι ένα Βιβλίο, το οποίο χαράζει την προοπτική του κόσμου, το σχέδιο του Θεού για τον κόσμο, το οποίο είναι ένα σχέδιο αγάπης και είναι ένα σχέδιο, το οποίο από αγάπη και μόνο και όχι από κάποια αναγκαιότητα, ο Θεός ετοιμάζει για τον κάθε άνθρωπο και του δίνει τη δυνατότητα να γίνει ο ίδιος κατά Χάριν Θεός και το κατ’ εξοχήν πρόσωπο που κατάφερε να γίνει κατά Χάριν Θεός, αλλά και κατ’ ουσίαν εγέννησε τον Θεό είναι η Υπεραγία Θεοτόκος.

Αυτό το άνοιγμα του Βιβλίου είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σωτηρίας που μας δίνει σε όλους ο Θεός.Το ερώτημα που αξίζει να θέσει καθένας από εμάς μέσα στην καρδιά του είναι: Μήπως η Εορτή της Παναγίας αποτελεί μια πολύ όμορφη ευκαιρία, μια έμπνευση να ανοίξουμε κι’ εμείς ένα καινούργιο Βιβλίο στην ζωή μας;

Να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, όλα εκείνα που μας πλήγωσαν, να αφήσουμε πίσω τα λάθη και όλες τις πικρίες; Τι όμορφο Βιβλίο μπορούμε να ανοίξουμε και τι όμορφη Ιστορία μπορούμε να γράψουμε όταν με αφετηρία την αγάπη ξεκινήσουμε μια καινούργια ζωή. Να λοιπόν η πρόκληση, η οποία έρχεται ως έμπνευση μέσα από την Εορτή της Παναγίας μας. Καινούργια αρχή, καινούργια ζωή. Ένα όμορφο, καινούργιο Βιβλίο, όπου στο προοίμιό του θα γράψουμε: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς. Παναγία μας βοήθησε μας.


O Φθιώτιδος Συμεών

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA