Είπε γέρων:«Ο Ιησούς δεν μας ζητά να πεθάνουμε όπως Αυτός, μας ζητά να ζήσουμε σαν Αυτόν».Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

Σύμφωνα με όσα μας παραδόθηκαν από τη διδασκαλία των Ευαγγελιστών και την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας, ο Ιησούς Χριστός σαράντα ημέρες πριν το σταυρικό πάθος του ανέβηκε στο όρος Θαβώρ μαζί με τους τρεις μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο. Ξαφνικά οι τρείς μαθητές είδαν τον Ιησού Χριστό να μεταμορφώνεται μπροστά τους. Το πρόσωπο του έλαμψε σαν τον ήλιο και τα ρούχα του έγιναν σαν το φως. Δίπλα του εμφανίστηκαν να συζητούν ο Προφήτης Ηλίας και ο Μωυσής. Τότε έλαβε θάρρος ο Πέτρος και πρότεινε να φτιάξουν τρεις σκηνές, μία για τον Ιησού, μία για τον Ηλία και μία για τον για τον Μωυσή.

Λέγοντας αυτά τα λόγια ο Πέτρος, τους σκέπασε όλους νεφέλη και ακούστηκε μια φωνή να λέει«Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός στον οποίο ευαρεστούμε. Αυτόν να ακούτε».Τρομαγμένοι οι μαθητές έπεσαν καταγής. Σε λίγο ο Ιησούς τους πλησίασε και τους ηρέμησε. Αυτοί σήκωσαν τα μάτια τους και τον ξαναείδαν με τη καθημερινή μορφή του και όπως κατέβαιναν το όρος τους διέταξε να μην αποκαλύψουν τίποτα μέχρι να γίνει η ανάσταση του.Στην ερμηνεία των Πατέρων της Εκκλησίας μας αυτή η ευαγγελική διήγηση αποτελεί Θεοφάνεια, μια από τις πλέον παραστατικές αποκαλύψεις της Αγίας Τριάδας. Έχουμε δηλαδή

1) τη φωνή του Πατρός,

2) τον Ιησού Χριστό, τον Υιό και Λόγο του Θεού με όλη του τη δόξα

3) και τη νεφέλη που είναι το Άγιο Πνεύμα.

Αυτή η Θεοφάνεια εξυπηρετεί έναν ειδικό σκοπό. Στις διηγήσεις των ευαγγελιστών εντάσσεται στο πλαίσιο των τριών πιο έντονων προειδοποιήσεων που έκανε ο Ιησούς Χριστός  στους μαθητές του για το σταυρικό πάθος του. Πρόκειται δηλαδή οι μαθητές του να δουν και να ζήσουν τον Χριστό, εγκαταλελειμμένο απ’ όλους και προδομένο, να συλλαμβάνεται, να λοιδορείται, να βασανίζεται και να σταυρώνεται. Παρόλο που οι μαθητές του είδαν τον Ιησού Χριστό επί τρία χρόνια να διδάσκει με μοναδικό τρόπο, να επιτελεί θαυμαστά σημεία, να θεραπεύει κάθε ασθένεια και να ανασταίνει νεκρούς, από ανθρώπινη αδυναμία επρόκειτο να δυσπιστήσουν βλέποντας τον Ιησού να σταυρώνεται.Έτσι ο πάνσοφος Θεός φανέρωσε στον Πέτρο που αγαπούσε πάρα πολύ τον Ιησού, τον Ιωάννη που τον αγαπούσε πάρα πολύ ο Ιησούς και στον Ιάκωβο που ήταν διατιθέμενος να πιει το ίδιο σταυρικό ποτήριο του πάθους με τον Ιησού, όλη του τη δόξα ώστε να στηριχθούν οι μαθητές του από τα ιερά και φρικτά γεγονότα που επρόκειτο να ακολουθήσουν για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων.

Αποκαλύπτει ο Τριαδικός Θεός εν Χριστώ Ιησού που ήταν Θεός και άνθρωπος, τη δόξα που θα μετέχουμε όλοι οι χριστιανοί εφόσον ζούμε με μετάνοια και με τη χάρη του Θεού θα γευτούμε στο τέλος της ιστορίας δηλαδή στα έσχατα στη Βασιλεία του Θεού.  Η παρουσία των κορυφαίων αγίων της Παλαιάς Διαθήκης, του προφήτου Ηλία και του Μωυσή διαλύει κάθε αμφιβολία για υποτίμηση της Παλαιάς Διαθήκης στη ζωή της Εκκλησίας εφόσον αποδεικνύεται με τον πλέον εμφανή τρόπο ότι ο Ιησούς Χριστός αποτελεί την εκπλήρωση του Μωσαϊκού Νόμου και της διδασκαλίας των Προφητών για την πανανθρώπινη λύτρωση από τα δεσμά του θανάτου. Ο Ιησούς Χριστός με αυτή τη Θεοφάνεια αποδεικνύει για μια φορά ακόμα την κυριαρχία του επί του θανάτου εφόσον βλέπουμε τον μεταστάντα προφήτη Ηλία και τον πριν από πολλούς αιώνες κεκοιμημένο Μωυσή δίπλα στον Ιησού!

Ας πάρουμε δύναμη και να δεχτούμε τη Χάρη του Θεού με χαρά πνευματική σαν ταπεινοί προσκυνητές στο Όρος Θαβώρ από τη σημερινή εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα Ιησού Χριστού, διότι καμία δυσκολία, καμιά ανθρώπινη πανουργία και κακία, καμία δοκιμασία, κανένας πειρασμός δεν πρέπει να μας αλλοτριώσει και να χάσουμε την ευλογία που μας δίνει να μετέχουμε στη δόξα του ο Τριαδικός Θεός. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η Θεοφάνεια έγινε λίγο πριν τη Σταύρωση του Χριστού, όπως επίσης και το γεγονός ότι εορτάζεται σαράντα ημέρες πριν από τη μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού που φέρει τα ίσα της Μεγάλης Παρασκευής. Είναι για όλους μας μια διαρκή υπενθύμιση στους αιώνες των αιώνων για τη μέλλουσα δόξα, είναι για όλους μας η σημερινή εορτή η λόγος που αξίζει να κάνουμε υπομονή και αγάπη στο όνομα του Χριστού για οτιδήποτε θλιβερό και δυσάρεστο στη ζωή μας σηκώνοντας κατά το μέτρο του δυνατού τον σταυρό μας. «Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδυναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι».Δημήτριος Τζαφέρης

Λαμπαδάριος Ιερού μας Ναού

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA