«Στη ζωή,να εμπιστεύεσαι εκείνους…που μπορούν να διακρίνουν αυτά τα τρία πράγματα:Τον πόνο που κρύβεις πίσω από το χαμόγελό σου…Την αγάπη που κρύβεις όταν εκφράζεις τον θυμό σου…Και… τα λόγια που κρύβεις μέσα στη σιωπή σου!».Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

Η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει τους Αγίους και Θεοφόρους Πατέρες οι οποίοι συνεκρότησαν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και που αναθεμάτησαν τον αιρεσιάρχη Άρειο και όλες τις αιρετικές δοξασίες Του. Κάθε φορά που η Εκκλησία, μας προβάλλει είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά τους Αγίους Πατέρες, ταυτόχρονα μας προσκαλεί στο να κρατηθούμε στην πίστη την οποία υπερασπίσθηκαν και εστερέωσαν Εκείνοι με πολλούς αγώνες, κόπους και θυσίες, για να μπορέσουμε να βαδίσουμε σωστά την πνευματική μας πορεία. Ζούμε σε μια εποχή που διάφορες πλάνες, αιρέσεις και διδασκαλίες μακριά από το πνεύμα των Αγίων Πατέρων, έχουν κατακλύσει την Ορθόδοξη Πατρίδα μας σε σημείο πολλοί να εγκαταλείπουν την ορθή πίστη και να τρέχουν προς τις διάφορες αιρετικές ομάδες πιστεύοντας ότι εκεί θα βρουν την αλήθεια, το φως, την πραγματική χαρά.Άραγε τι πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς για να μπορέσουμε να κρατηθούμε κοντά στην αληθινή και ανόθευτη πίστη των Πατέρων μας, για να αξιωθούμε όταν ο Κύριος ορίσει να απολαύσουμε την βασιλεία Του και την χαρά που έχει ετοιμάσει για όλους αυτούς που τον λατρεύουν σωστά και Ορθόδοξα;

ΠΡΩΤΟΝ: Να μαθαίνουμε πως έζησαν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, και να μιμούμαστε την ζωή τους αλλά και την πίστη τους. Να μαθαίνουμε τους αγώνες, τους κόπους, τις θυσίες στα οποία υπεβλήθηκαν προκειμένου να μείνουν ενωμένοι με τον Χριστό και την Εκκλησία. Οι Άγιοι μας δεν υπολόγισαν ούτε την ομορφιά τους, ούτε τα αξιώματά τους, ούτε τα πλούτη τους, ούτε την ζωή τους την ίδια, αλλά με θάρρος με λόγια και με έργα ομολόγησαν τον Χριστό και την αφοσίωσή τους Σε Κείνον. Οι βίοι των Αγίων θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στο να επιθυμήσουμε και εμείς να ζήσουμε όπως εκείνοι, να πιστεύσουμε στον Χριστό όπως πίστευαν και εκείνοι διότι ο Χριστός δεν παραλλάσσεται αλλά παραμένει ο ίδιος στους αιώνες. Έχοντας λοιπόν ως φωτεινά παραδείγματα τους Αγίους μας τους οποίους προβάλλει καθημερινά η Εκκλησία μας, και κυρίως τους Αγίους Πατέρες, δεν θα μπορέσει καμιά αιρετική δοξασία να μας κλονίσει από την μία, Αγία, Αποστολική, Καθολική και Ορθόδοξη πίστη, την πίστη των Πατέρων μας.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Πρέπει να κάνουμε πολύ προσευχή στον Χριστό, να μας δίνει την χάρη του για να βαδίζουμε στέρεα τον δρόμο που χάραξαν οι Αγ. Πατέρες. Χωρίς την χάρη του Χριστού δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα. Όσο δυνατοί και αταλάντευτοι να αισθανόμαστε, όσο αδύνατο και να μας φαίνεται το ότι μπορούμε να παρασυρθούμε σε πλάνη, όσο έτοιμοι και αν νομίζουμε πως είμαστε για να αντιμετωπίσουμε μια ψεύτικη διδασκαλία, δεν θα πετύχουμε τον σκοπό μας, να μένουμε δηλ. κοντά στην αλήθεια. Μην ξεχνούμε ότι ο Άρειος ήταν Ιερέας στην Αλεξάνδρεια και παρασύρθηκε στην αίρεση για να παρασέρνει ακόμα και τώρα δεκάδες χριστιανούς, με την τακτική την γνωστή των διαδόχων του που είναι οι Ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά. Πολύ λοιπόν προσευχή για να μην πάρει ο Θεός την χάρη Του από πάνω μας και μείνουμε άοπλοι και ανυπεράσπιστοι μπροστά στον κίνδυνο του νοητού θηρίου που είναι η αίρεση.

ΤΡΙΤΟ και τελευταίο! Αυτό που όχι μόνο μας στερεώνει στην πίστη, αλλά μας ενώνει με τον Θεό είναι η Θ. Κοινωνία. Είναι μεγάλη υπόθεση να εμβολιαζόμαστε τακτικά με το φάρμακο της Θ. Κοινωνίας και να τροφοδοτούμαι την ψυχή αλλά και το Σώμα με την ουράνια τροφή. Εξ΄ άλλου η Θ. Κοινωνία είναι ένα από τα αναφαίρετα δικαιώματα μας εφ΄ όσον είμαστε βαπτισμένοι, και έχουμε την ευλογία του πνευματικού μας. Μην αφήνουμε λοιπόν την Θ. Ευχαριστία πάνω στην Αγ. Τράπεζα αλλά τακτικά ας προσερχόμαστε για να γινόμαστε ένα μ΄ Εκείνον που προσφέρει τον Εαυτό Του ως πνευματική προσφορά για χάρη μας.

Με την στήριξη των Αγ. Πατέρων, με την χάρη του Χριστού την Λειτουργική ζωή και την συμμετοχή στην Θ. Κοινωνία, ας πορευθούμε τον δρόμο μας και ας είμαστε σίγουροι ότι, αφού ταξιδεύουμε με το καράβι της Εκκλησίας, τότε όσες φουρτούνες και αν μας βρουν, όσες ταλαιπωρίες κ αν μας δυσκολέψουν, εμείς θα φτάσουμε στο λιμάνι που είναι η Βασιλεία του Θεού, η χαρά του Παραδείσου, η αιώνια ζωή όπου θα μας αναμένουν όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα οι Θεοφόροι Πατέρες στους οποίους οφείλουμε την πίστη όπως αυτοί μας παρέδωσαν αλλά  και τον δρόμο  της σωτηρίας  που εκείνοι βάδισαν.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA