Το να μετράς την αγάπη των άλλων είναι σαν να μετράς την εγωπάθειά σου. Μην μετράς…μόνο αγάπα, κι ας χάσεις στο μέτρημα. Αρχιμ. Παύλος ΠαπαδόπουλοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Σε μία Εκκλησία μεγάλης πόλης, υπηρετούσε ως νεωκόρος ένας νέος σεμνός μεν, αλλά τελείως αγράμματος. Τους ιερείς δεν τους ένοιαζε η αγραμματοσύνη του, γιατί και εξυπνάδα είχε και στη δουλειά του ήταν πάντα συνεπής και εργατικός.Κάποτε όμως εκοιμήθη ο Μητροπολίτης της περιοχής και τον διαδέχτηκε ένας άλλος, ο οποίος μόλις ανέλαβε, έβγαλε εγκύκλιο να απολυθούν όλοι οι υπάλληλοι των ιδρυμάτων και των ναών ακόμα, εάν δεν έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου. Ο νεωκόρος χτύπησε όλες τις πόρτες, παρακάλεσε τους πάντες προκειμένου να μην χάσει τη δουλειά του, αλλά μάταια. Δεν γινόταν τίποτα. Έτσι αναγκάστηκε να φύγει από την Εκκλησία και για κάποιο χρονικό διάστημα έψαχνε για δουλειά.

Μετά από λίγο καιρό, του δόθηκε η ευκαιρία να εκμεταλλευτεί ο ίδιος ένα περίπτερο. Το ανέλαβε και άρχισε να ξεδιπλώνει το επιχειρηματικό του ταλέντο, που ούτε ο ίδιος γνώριζε πως είχε. Με την εργατικότητά του και την εξυπνάδα του, πολύ γρήγορα άνοιξε και δεύτερο περίπτερο, μετά τρίτο, τέταρτο... Μετά ρίχτηκε και σε άλλες επιχειρήσεις και έτσι μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ένας περίοπτος επιχειρηματίας.
Κάποτε πήγε στην τράπεζα για να κάνει ανάληψη, ενός μεγάλου ποσού. Οι υπάλληλοι τσακίστηκαν να τον εξυπηρετήσουν και ο διευθυντής τον πήρε στο γραφείο του για να μην ταλαιπωρείται μαζί με τους άλλους πελάτες, ωσότου τελειώσουν οι διαδικασίες. 

Επί τέλους ήρθε ο υπάλληλος με τα χαρτιά του και του ζήτησε να υπογράψει το σχετικό ένταλμα. 
Τότε ο επιχειρηματίας, είπε αφοπλιστικά:
- Εγώ γράμματα δεν γνωρίζω, γι΄αυτό στη θέση της υπογραφής βάζω ένα σταυρό.
- Ελάτε θα αστειεύεστε βέβαια, του είπε ο διευθυντής.
- Όχι δεν αστειεύομαι καθόλου. Δεν ξέρω καθόλου γράμματα.
- Δηλαδή είστε τελείως αγράμματος και έχετε εξελιχτεί σε τόσο επιτυχημένο επιχειρηματία; είπε με έκπληξη ο διευθυντής. Φαντάζομαι τι θα είσασταν εσείς, αν ξέρατε γράμματα!
- Εγώ όμως το ξέρω κ. Διευθυντά! Αν ήξερα γράμματα, θα ήμουν ακόμα νεωκόρος!
Γι' αυτό ας ζήσουμε την ζωή μας, απαλά χωρίς άγχοι και γογγυσμούς, ικανοποιημένοι με ό,τι ο Κύριο επιτρέπει στη ζωή μας. Γιατί πίσω από μια φαινομενική αποτυχία, μπορεί να κρύβεται το δώρο του Θεού...

 

Πηγή:Ρήματα ζωής

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA