Το να μετράς την αγάπη των άλλων είναι σαν να μετράς την εγωπάθειά σου. Μην μετράς…μόνο αγάπα, κι ας χάσεις στο μέτρημα. Αρχιμ. Παύλος ΠαπαδόπουλοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Κύρια πηγή του χριστιανικού κηρύγματος είναι η Αγία Γραφή μαζί με την άγραφη Ιερά Παράδοση, που έχει φτάσει στις ημέρες μας από γενιά σε γενιά, ξεκινώντας από τα αποστολικά χρόνια. Είναι τα ιερά κείμενα που γράφτηκαν από τα αγιασμένα χέρια των Αποστόλων και μαρτυρούν την αποκάλυψη του Ένα Τριαδικού Θεού στην ανθρώπινη ιστορία, για τη σωτηρία των ανθρώπων από την αμαρτία και τον θάνατο.Αυτά που έζησαν οι Άγιοι Απόστολοι και η πρώτη χριστιανική κοινότητα  από κοντά, ως αυτόπτες μάρτυρες και κοινωνοί της Ενσάρκωσης, της Διδασκαλίας, του Σταυρού, της Αναστάσεως  και Αναλήψεως του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Υιού και Λόγου του Θεού, δηλαδή του Ιησού Χριστού, όλα αυτά τα ιερά γεγονότα είναι καταγεγραμμένα στην Αγία Γραφή.

Γι’ αυτό τον λόγο στα τελετουργικά δρώμενα των Μυστηρίων της Εκκλησίας προβλέπεται η ανάγνωση των ευαγγελικών και αποστολικών περικοπών, ώστε να ωφεληθούμε τόσο από το γεγονός της θείας αποκάλυψης όσο και την ιερή διδασκαλία που αυτά μας προσφέρουν για τη δική μας χριστιανική ζωή, ως μέλη της Εκκλησίας που είμαστε.Η Αγία Γραφή είναι η ίδια η Αποκάλυψη του Θεού, διότι είτε ως αναγνώστες είτε ως ακροατές των περικοπών της, γινόμαστε και εμείς με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος κοινωνοί του Ίδιου του Ιησού Χριστού, διότι με τη θέληση και την καρδιά μας, ακούμε και ζούμε, αυτά που ως ολοζώντανη εμπειρία είχαν οι ταπεινοί ψαράδες της Γαλιλαίας και μετέπειτα μαθητές και απόστολοι του θείου λόγου.Πολλές φορές έχουμε τη μυστική επιθυμία στην καρδιά μας να ζούσαμε τα χρόνια του Χριστού όταν ήταν στη γη και κήρυττε και πραγματοποιούσε θαύματα στους ασθενείς της εποχής εκείνης. Εδώ είναι το θαύμα της Αγίας Γραφής. Αυτή ακριβώς η επιθυμία μας πραγματοποιείται όταν κάθε φορά που παίρνουμε στα χέρια μας τα Ιερά Βιβλία της Εκκλησίας μας και κάθε φορά που με σεβασμό και κατάνυξη δίνουμε προσοχή σε όσα ο ιερέας τελετουργικά αναγιγνώσκει. Αυτή είναι η μυσταγωγία στα μυστήρια του Θεού που μας προσφέρει στο Σώμα της Εκκλησίας η Αγία Γραφή.

Από την Αγία Γραφή μαθαίνουμε για τη Βασιλεία του Θεού, η οποία ξεκίνησε με την ιστορική παρουσία της Εκκλησίας μας, αρχής γενομένης από το θαυμαστό γεγονός της Πεντηκοστής, δηλαδή της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος, όπως ακριβώς υποσχέθηκε ο Ιησούς Χριστός λίγο πριν την Ανάληψή του στους ουρανούς.Από την Αγία Γραφή μαθαίνουμε ότι για να μετέχουμε στο μυστήριο της σωτηρίας μας από την αμαρτία και τον θάνατο χρειάζεται η θαρραλέα απόφαση της μετάνοιας και της μετοχής μας στα τελετουργικά μυστήρια της Εκκλησίας που είναι το Άγιο Βάπτισμα, Η Εξομολόγηση και η Θεία Λειτουργία με τη Μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Χριστού μας. Από την Αγία Γραφή μαθαίνουμε ότι αληθινή φιλοσοφία και γνήσιο χριστιανικό ήθος είναι η ταπείνωση, η χρηστή διαχείριση των υλικών αγαθών και η αγάπη στις ανθρώπινες σχέσεις μας, με την προϋπόθεση ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα του Θεού και αναγνωρίζοντας ότι είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος όπως μαρτυρεί τόσο η Αγία Γραφή αλλά και η πατερική παράδοση στο σύνολο της. Διότι το χριστιανικό Βάπτισμά είναι εκείνο που μας αναγέννησε ώστε να μετέχουμε σε όλες τις δωρεές και την ευλογία του Θεού.Η Αγία Γραφή είναι εκείνη που μέσα στους αιώνες, μας υπενθυμίζει μέσα από τις αντιξοότητες της ιστορικής πραγματικότητας, τη συνεχή θεία παρουσία, τον Σταυρό αλλά και την Ανάσταση του Χριστού, τα οποία σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο θα ήταν μάταιη η πίστη μας αν δεν συνέβησαν στα αλήθεια αυτά.

Είναι δυνατόν μια χούφτα ψαράδες μιας ασήμαντης γωνιάς στη Μέση Ανατολή να άφηναν τις οικογένειες και τις ζωές του και να όργωναν όλη τη Μεσόγειο και τον τότε γνωστό κόσμο αν αυτά που μαρτυρεί η Αγία Γραφή ήταν ψέμα; Επίσης οι Άγιοι Μάρτυρες για ποιο λόγο να θυσιάζουν τις ζωές του αν δεν είχαν πίστη στα γραφόμενα της Αγίας Γραφής;Ο Σταυρός και η Ανάσταση του Ιησού Χριστού, όλη η αποκάλυψη του Ένα Τριαδικού Θεού είναι κατά θεία συγκατάβαση σε όλες τις λέξεις του ιερού κειμένου, γι’ αυτό και θεωρείται θεόπνευστο διότι οι Άγιοι Απόστολοι τόσο με την εμπειρία τους όσο και με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος έγραψαν αυτά τα ιερά κείμενα, τα οποία έχουμε σαν πολύτιμο θησαυρό.

Έχουμε την ευλογία κάθε ώρα και στιγμή να ανατρέχουμε στις ιερές αυτές σελίδες είτε στη χαρά είτε στη θλίψη μας. Να έχουμε την πεποίθηση ότι η Αγία Γραφή είναι ένα ακόμα θαύμα του Ίδιου του Θεού, ώστε και με τον τρόπο αυτό να είναι παρών στη ζωή μας. Δεν είναι ένα οποιοδήποτε λογοτεχνικό ανάγνωσμα, ούτε ένα κοινό βιβλίο αυτοβοήθειας. Μιλάμε για την Αγία Γραφή που σκοπό έχει να μας μεταδώσει την ευλογία του Θεού και να δυναμώσει την πίστη μας στη χριστιανική ζωή. Γι’ αυτό το λόγο με τελετουργικές κινήσεις οι ιερείς στα πλαίσια των ιερών ακολουθιών μας ευλογούν κρατώντας στα χέρια τους το Ευαγγέλιο. Και το διαβάζουμε και το προσκυνούμε έχοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία του Θεού.Να βάλουμε στις ζωές μας λοιπόν την Αγία Γραφή διότι είναι ομολογία πίστης και φορέας της θείας ευλογίας.

 

Δημήτριος Τζαφέρης

Θεολόγος

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA