Το να μετράς την αγάπη των άλλων είναι σαν να μετράς την εγωπάθειά σου. Μην μετράς…μόνο αγάπα, κι ας χάσεις στο μέτρημα. Αρχιμ. Παύλος ΠαπαδόπουλοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Ξεκινά η πνευματική περίοδος της Μεγ. Σαρακοστής και θα ήθελα να ακούσουμε όλοι μας τον Πατερικό λόγο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ο οποίος μας δίνει με σαφήνεια και απλότητα το μήνυμα της νηστείας.Παρομοιάζει λοιπόν την νηστεία, ο Θεοφόρος Πατήρ σαν τον φοβερό άρχοντα που έρχεται να επισκεφθεί μία πόλη.<<Αλλά μην φοβηθείτε που παρομοίασα την νηστεία με φοβερό άρχοντα δεν είναι φοβερή για σας, αλλά για τους δαίμονες. Γι΄ αυτό ο Χριστός λέει <<Τούτο το γένος των δαιμόνων δε βγαίνει από τον άνθρωπο, που έχει καταληφθεί από αυτό, παρά με προσευχή και νηστεία>> και συμπληρώνει : <<Όταν λοιπόν τους εχθρούς της σωτηρίας μας (τους δαίμονες) τους αποδιώχνει τόσο, και στους εχθρούς της ζωής μας είναι τόσο φοβερή πρέπει να αγαπάμε την νηστεία, και να την υποδεχόμαστε, και όχι να την φοβόμαστε>> ¨Την φοβόμαστε λέει κάποιος γιατί φθείρει το σώμα και το κάνει ασθενικό.Αν θελήσεις να το καλοεξετάσεις θα βρεις ότι η νηστεία είναι μητέρα και της σωματικής υγείας¨ αφού η πολυφαγία και η πολυποσία είναι εκείνα που βλάπτουν την σωματική μας υγεία και την οδηγούν σε διάφορες ασθένειες.

Ο Ιερός Πατήρ τονίζει ότι πρέπει να τρώμε (ακόμη και τα νηστίσιμα) τόσο όσο φέρνουν ευχαρίστηση και τρέφουν το σώμα υγιεινά, χωρίς να κάνουμε υπερβολές διότι ένα στομάχι γεμάτο μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε διάφορες αμαρτίες ενώ το στομάχι που πεινάει = νηστεύει δεν ρέπει προς τις σαρκικές επιθυμίες και στις ασωτίες. Και δίνει εδώ ένα παράδειγμα : όπως η πολύ βρεγμένη γη γεννάει σκουλήκια, ενώ η απαλλαγμένη γη από την υπερβολική υγρασία αποδίδει καρπούς…Έτσι και εμείς…Ας μην καταντήσουμε το σώμα μας άχρηστο μήτε άκαρπο, μήτε τέτοιο που να προξενεί βλάβη. Εάν την έμφυτη επιθυμία την υγράνεις παραπάνω από το κανονικό, γεννάει παράλογες ηδονές και μάλιστα τις πιο παράλογες.>>Ακόμη ο Ι. Χρυσόστομος μας λέει ότι η νηστεία είναι φάρμακο το οποίο για να μας ωφελήσει πρέπει να ξέρουμε την κατάσταση του σώματός μας και την ανάλογη ποσότητα που θα πάρουμε απ΄ αυτό, διότι μπορεί να μας βλάψει αντί να μας ωφελήσει.Νηστεία λοιπόν δεν είναι αποχή από τα φαγητά, αλλά (κυρίως) η απομάκρυνση από τα αμαρτήματα. ¨Νηστεύεις; Δείξε μου την νηστεία με τα έργα σου : Ποια έργα; Αν δεις φτωχό να τον ελεήσεις. Αν δεις εχθρό να συμφιλιωθείς μαζί του. Αν δεις φίλο να προοδεύει, να μην τον φθονήσεις.

Δηλ. να μην νηστεύει μόνο το στόμα αλλά και τα μάτια, κα τα πόδια, και τα χέρια και όλα τα μέλη του σώματός μας.<<Να νηστεύουν τα χέρια μένοντας καθαρά από κλοπή και πλεονεξία.Να νηστεύουν τα πόδια αποφεύγοντας να πηγαίνουν σε δρόμους που οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα. Να νηστεύουν τα μάτια να μην προσηλώνονται σε όμορφα πρόσωπα και να μην περιεργάζονται ξένα κάλλη…Και να νηστεύει και η ακοή. Νηστεία της ακοής είναι να μη δέχεται κακολογίες και διαβολές>>. Διότι πιο το όφελος να μην τρώμε αρτύσιμα φαγητά και να τρώμε το κρέας του αδελφού μας κατακρίνοντας και βρίζοντας τον. <<Δεν έχωσες τα δόντια σου στην σάρκα αλλ΄ έχωσες μεσ΄ την ψυχή του την κακολογία, την πλήγωσες με την κακή φωνή που διέδωσες, έκανες ανυπολόγιστη ζημιά και στον εαυτό σου, και σ΄ εκείνον και σε πολλούς άλλους…>> καταλήγει ο Θεοφόρος Πατήρ.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τον αγώνα της Σαρακοστής όπως μας τον υποδεικνύει ο Ιερός Χρυσόστομος για να μην πάει χαμένη η προσπάθεια μας και να κερδίσουμε τα αγαθά που μας έχει υποσχεθεί ο Θεός στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγ. Πνεύματος. Αμην.

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA