Το να μετράς την αγάπη των άλλων είναι σαν να μετράς την εγωπάθειά σου. Μην μετράς…μόνο αγάπα, κι ας χάσεις στο μέτρημα. Αρχιμ. Παύλος ΠαπαδόπουλοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Μητροπολίτης » Εγκύκλιοι-Μηνύματα

Στην πρόσφατη δημόσια διαμάχη σχετικά με την θεματική εβδομάδα που προτάθηκε να διδαχθεί στα γυμνάσια τη̋ χώρα̋ μα̋, κυριάρχησε το ζήτημα του φύλου. Αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδεία̋ς για την ισοτιμία των φύλων στην πράξη και την πρόληψη συμπεριφορών βίας έναντι συνανθρώπων μας που εκδηλώνουν διαφορετική συμπεριφορά.

Ταυτόχρονα στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στην επιφυλακτικότητα πολλών κληρικών και λαϊκών μελών τη̋ς Εκκλησίας, πολλών γονέων και κηδεμόνων, αλλά και μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητος. Είναι λυπηρό ότι ακόμη στην εποχή μας παρίσταται ανάγκη να τονίζουμε πως η διαφορά των φύλων δεν πρέπει να γίνεται αφορμή διακρίσεων και βίας κατά των γυναικών.

Αμφότερες οι συμπεριφορές αντιτίθενται στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας που βλέπει τον άνθρωπο ως εικόνα Θεού. Από την άλλη, μας εκπλήσσει η νοοτροπία εκείνη που επιθυμεί να εξαλείψει ή να αμβλύνει την φυσική διάκριση των φύλων, σαν να αποτελεί εμπόδιο και βάρο̋ από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε.

Τα δύο φύλα εμπλουτίζονται αμοιβαία και η διαφορά του̋ αποτελεί ευλογία. Όσο πρόβλημα αποτελεί η ιδιοτελής χρήση των στερεοτύπων των φύλων, άλλο τόσο γίνεται επικίνδυνη η ισοπέδωσή τους. Ανησυχούμε καθώς στην θεματική εβδομάδα αξιόλογη και χρήσιμη θεματολογία αναμιγνύεται και συνεξετάζεται με προβληματικες θέσεις.

∆ιερωτώμεθα αν αυτή η πρωτοβουλία στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και γνώμες ειδικών της εφηβικής ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αγνοείται και να παραθεωρείται η γνώμη των γονέων που είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την αγωγή των παιδιών τους. ∆εν μπορούμε να αγνοήσουμε και να μην προβληματιστούμε από την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Βοιωτίας.

Ευχόμαστε να φωτίζει ο Θεος τους αρμοδίους στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες διαπλάθουν εποικοδομητικά την συνείδηση των παιδιών μας, σέβονται την παιδική και νεανική αθωότητα και δεν αποδομούν τις αξίες τους. Και προσδοκούμε από τους εκπαιδευτικούς μας να συνδυάζουν τις σύγχρονες εξελίξεις με τα διαχρονικά ευεργετικά στοιχεία και βιώματα που απορρέουν από την πίστη και την πλούσια παράδοσή μας.

 

Ιερά Μητρόπολις Θηβών και Λεβαδείας

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA