«Εάν, κατευθυνόμενος προς τον στόχο σου, θα σταματάς κάθε φορά, για να ρίξεις πέτρες σε κάθε σκύλο, που σε γαβγίζει, ποτέ δεν θα φτάσεις στον προορισμό σου» Φιόντορ ΝτοστογιέφσκιΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Ω τρισανόητοι, εσείς που έχετε την ιδέα πως είσαστε κι άξιοι να γίνετε οδηγοί του κόσμου! Γιά λίγα χρόνια μιάς ζωής, που είναι κι αυτά γεμάτα ταραχή, ανησυχία, κι απελπισία, γεμάτα πολέμους και εγκλήματα, γι᾿ αυτές τις λίγες μέρες, λοιπόν, κάνετε τόση φασαρία, γι᾿ αυτές φτιάνετε τόσες θεωρίες, γι᾿ αυτές πνίγετε στο αίμα την ανθρωπότητα, γι᾿ αυτές τις λίγες στιγμές την αφιονάζετε μ᾿ ένα πλήθος όνειρα για ευτυχία, που το τέλος τους θα ᾿ναι το τίποτα; Αληθινά είσαστε τρελοί, και κακοί τρελοί, σατανάδες της απάτης.

Όλοι οι άνθρωποι θα περάσουμε τον θάνατο του κορμιού, και θα πάγει ο καθένας, όπου τον προόρισε ο Κύριος, κατά την πίστη και κατά τα έργα του. Αυτόν είναι ο πρώτος θάνατος. Πού είναι για τους καλούς κατά τα λόγια του Χριστού «μετάβασις εκ του θανάτου εις την ζωήν». Εκείνοι όμως που θελήσανε να γίνουνε εχθροί του Θεού, κι είπανε πως δεν υπάρχει, και ρίξανε τους αδελφούς τους στον Καιάδα της απελπισίας και της απιστίας, αυτοί, παρεκτός από τον πρώτο θάνατο, θα περάσουνε και τον δεύτερο θάνατο.

Ναί! Αυτόν το δεύτερο θάνατο που είναι ο αληθινός θάνατος, θα τον δοκιμάσουν όσοι δεν θα βρεθούνε γραμμένοι στο βιβλίο της ζωής. (Αποκαλ. Κ´, και ΚΑ´, 8).

Φώτης Κόντογλου

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA