Όλα πρέπει να γίνουν από καρδιάς.Να αγαπάμε από καρδιάς,να ταπεινώνουμε τον εαυτό μας από την καρδιά,να πλησιάζουμε τον Θεό από καρδιάς,να συγχωρούμε από καρδιάς,να προσευχόμαστε από καρδιάς,να ευλογούμε από καρδιάς. ~ Άγιος ΘεοφάνηςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

Νέας ἑορτῆς εἰς τιμὴν συναχθῶμεν ,
Ἳνα λάβωμεν τοῦ ἐλέους τὴν χάριν
Καὶ ὠφέλειαν ψυχικὴν ἥν παρέχει
Ὁ  Νικόλαος ἐν Βουνένοις ὁ Νέος.
Λόγον ἀγαθὸν καθαρᾶς ἐκ καρδίας,
Ἅπαντες πιστοὶ προσφωνήσωμεν δεῦτε,
Ὡς χρεωστικὸν ἐπινίκιον αἶνον.

Οφείλουμε ευχαριστία αίνο και δοξολογία στον Τριαδικό Θεό διότι τόσο πολύ αγάπησε τον άνθρωπο που τον έπλασε κατ΄ εικόνα και καθ’ ομοίωση Του. Και όταν συνέβη η αμαρτία ο Υιός και Λόγος του Θεού το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος έγινε άνθρωπος, Σταυρώθηκε και Αναστήθηκε ώστε να  ξαναδώσει σε μάς την δυνατότητα της λύτρωσης από την αμαρτία, της  αιώνιας ζωής και της μετοχής στην Δόξα Του. Αυτό γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα την απαρχή της σωτηρίας μας γι αυτό τον λόγο έχουμε χαρά- όχι γιατί θα μπορούμε να δεχθούμε και να λάβουμε δώρα από φίλους αδερφούς και οικείους και θα γευθούμε τα υλικά εδέσματα- αλλά γιατί ως βαπτισμένοι χριστιανοί ξαναζούμε το ευαγγελικό μήνυμα που προανήγγειλαν οι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης , τον Κύριο μας  Ιησού Χριστό όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνει με την ιερά γραφίδα του ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων:

Βρέφος βλέπω και Θεόν μου γνωρίζω, βρέφος που θηλάζει και τον κόσμο διατρέφει, βρέφος που κλαίει και στον κόσμο ζωή και χαρά χαρίζει, βρέφος σπαργανωμένο και από τα σπάργανα (τύλιγμα) της αμαρτίας με λυτρώνει, βρέφος μέσα στην αγκαλιά της μητέρας μαζί με την σώμα (Του) αληθινά ανελλιπώς πάνω στην γη, και το Ίδιο και στους κόλπους του Πατρός αληθινά και ανελλιπώς στους ουρανούς.

Οφείλουμε ευχαριστία αίνο και δοξολογία στον Τριαδικό Θεό επίσης διότι με την  επί γης παρουσία του Ιησού Χριστού όλοι μας έχουμε την δυνατότητα του αγιασμού, όπως αγωνίστηκε και μαρτυρικά παρέδωσε την ψυχή του ο Άγιος μας, Νικόλαος ο Νέος ο εν Βουνένοις και στην βραδινή τούτη Ευχαριστιακή Σύναξη  αιτούμεθα προς Αυτόν τις πρεσβείες Του για τον αγώνα τον ευλογημένο της εφαρμογής του θελήματος του Θεού στην ζωή μας. Ενθυμούμαστε λατρευτικά  επίσης απόψε την επέτειο της Ελεύσεως των τιμίων λειψάνων του Αγίου μας  στην Φερώνυμη Ενορία μας και μόνιμα πλέον  από την 10Η Δεκεμβρίου 2000 προτίθενται προς προσκύνηση και αγιασμό όλων και μας παρέχεται η δυνατότητα να αναπέμπουμε με μεγαλύτερη θέρμη και ζήλο τις δεήσεις μας «εν παντί καιρώ και πάση ώρα» αφού η σωματική παρουσία του Οσιομάρτυρος Νικολάου  ανάμεσα μας πλέον καθίσταται ζωντανή σκορπώντας σε όλους την χάρη, την ευλογία και την ευωδία του παναγίου Πνεύματος που κατοικεί στα Ιερά Λείψανα.

Στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε «προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος». Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος έλεγε τα εξής  Η ζωή μας έχει τέσσερα στάδια. Το πρώτο είναι η επίγεια ζωή μας. Αυτή την οποία ζούμε επάνω στην γη. Το δεύτερο στάδιο είναι μετά τον θάνατο μας, η λεγόμενη «μέση κατάσταση». Το τρίτο στάδιο είναι η ζωή κατά την ανάσταση των σωμάτων και το τέταρτο η ζωή του μέλλοντος αιώνος. Τότε αρχίζει και το μυστήριο της «ογδόης ημέρας». Όμως, αν κάποιος αμφιβάλλει περί της αναστάσεως των σωμάτων, θα πρέπει να πούμε ότι η ανάσταση αυτή θα γίνει, διότι το είπε το αψευδές στόμα του Κυρίου μας. Στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο είναι γραμμένα τούτα τα λόγια του Κυρίου: «οι νεκροί ακούσονται της φωνής του Υιού του Θεού και οι ακούσαντες ζήσονται». Θα ακουστεί λέγει η φωνή του Χριστού και όλοι θα ζήσουν, θα αναστηθούν. Στην συνέχεια ο ίδιος ο Κύριος συμπληρώνει «μη θαυμάζετε τούτο, ότι έρχεται ώρα εν η πάντες οι εν τοις μνημείοις ακούσονται της φωνής Αυτού και εκπορεύσονται οι τα αγαθά ποιήσαντες εις Ανάστασιν ζωής, οι δε τα φαύλα πράξαντες εις Ανάστασιν Κρίσεως». Σαφέστατα τα λόγια αυτά του Κυρίου μας ομιλούν για την ανάσταση των σωμάτων, η οποία θα γίνει όταν θα ακουσθεί η φωνή του Ιησού Χριστού. Αλλά και ο Απόστολος Παύλος εκφράζοντας την ίδια αλήθεια μας λέγει: «σαλπήσει γαρ και οι νεκροί εγερθήσονται άφθαρτοι». Ο Απόστολος ομιλεί περί του σαλπίσματος του Αγγέλου, το οποίο θα σημάνει για την ανάσταση των νεκρών σωμάτων, οπότε οι νεκροί θα εγερθούν άφθαρτοι. Για όσους επίσης αμφιβάλλουν περί της ζωοποιήσεως των νεκρών σωμάτων και μάλιστα των απ’ αιώνος κεκοιμημένων, υπάρχει το όραμα του προφήτου Ιεζεκιήλ, που ο προφήτης, λαμβάνοντας εντολή από τον Θεό να κηρύξει στα γυμνά οστά, κηρύττει και αμέσως τα οστά προσλαμβάνουν σάρκα και ψυχή, ζωοποιούνται και ανίστανται.

Να λοιπόν εδώ ενώπιων μας η απόδειξη της αιώνιας ζωής τα χαριτόβρυτα αγιασμένα τίμια λείψανα του Αγίου μας! Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος απέφυγε κάθε αμαρτία στην επίγεια ζωή του ,αρνήθηκε τιμές και δόξες που του παρείχε το αξίωμα του ,μετάνιωσε ειλικρινά για κάθε αιματοχυσία που το αξίωμα του επέβαλε ως καθήκον και αποσύρθηκε στα Βούνενα της Θεσσαλίας και εκεί μαρτυρικά για την αλήθεια του ευαγγελικού μηνύματος για τον Ιησού Χριστό τελείωσε την ζωή Του. Ας μιμηθούμε τον Άγιο μας στην αγωνιστικότητα του , να παραδειγματιστούμε από την Πίστη του στον Σωτήρα Χριστό και να εμβαθύνουμε στο Ευαγγελικό μήνυμα των Χριστουγέννων που σύντομα θα εορτάσουμε με την προσδοκία της εκ νεκρών Αναστάσεως και της Αιώνιας Ζωής.

Δημήτριος Τζαφέρης

Θεολόγος Λαμπαδάριος Ιερού μας Ναού

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA