Ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ ἀρχίζει τὸ Τριώδιο, πρέπει νὰ ἀρχίζη κανεὶς νὰ ὁδεύη πρὸς τὸν Γολγοθά.Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

      Δύο γεγονότα εορτάζουμε,την Κυριακή του Θωμά. Τα Eγκαίνια της του Χριστού Αναστάσεως και τη ψηλάφηση του Θωμά, γι΄ αυτό και αυτή την Κυριακή την ονομάζουμε Κυριακή του Θωμά . Είχαν συνήθεια οι Εβραίοι, για να μη λησμονούνται τα μεγάλα και εξαιρετικά γεγονότα, να τα θυμούνται κάθε χρόνο, να κάνουν εγκαίνια . Τα εγκαίνια, δηλαδή, ήταν η θύμιση μεγάλου γεγονότος, όπως αυτό της διαβάσεως από την Ερυθρά θάλασσα .

       Μυστήριο παμμέγιστο, το υψηλότερο της Aγίας Πίστεώς μας είναι η Ανάσταση του Κυρίου μας, γι΄ αυτό ορίστηκε ο εγκαινιασμός του να γίνεται κάθε χρόνο, αλλά και κάθε Κυριακή. Κάθε Κυριακή, λοιπόν, εκτός από το Πάσχα, που γιορτάζουμε μια φορά το χρόνο, γιορτάζουμε τα εγκαίνια της Αναστάσεως του Χριστού. Για πρώτη φορά γιόρτασε η Εκκλησία τα εγκαίνια της Αναστάσεως την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα, τη σημερινή Κυριακή, την Κυριακή του Θωμά . Επομένως μεγάλη είναι η ημέρα της Κυριακής, είναι η ημέρα του Κυρίου, η ημέρα της Αναστάσεως και η ημέρα κατά την οποία θα γίνει και η Δευτέρα Παρουσία .

     Αυτό σημαίνει ότι εξαιρετικά την Κυριακή πρέπει να την αφιερώνουμε στον Χριστό, να την αγιάζουμε με τη θεία Λειτουργία, με την προσευχή, με τη μελέτη και με την αγαθοεργία .Είναι λυπηρό και σημείο των καιρών, πολύ κακό αυτό που συμβαίνει σήμερα . Οι αγρότες την Κυριακή, όπως και τις άλλες ημέρες, θα πάνε στα χωράφια τους. Αν είναι τόσο ανάγκη να πάνε Κυριακή, πρώτα πρέπει να λειτουργηθούν και μετά να πάνε στα χωράφια . Αν δεν είναι ανάγκη, και πηγαίνουν στο χωράφι την Κυριακή, έτσι από αδιαφορία για την ημέρα του Θεού και από απληστία, ας θυμούνται πάντα τον λόγο του Πατροκοσμά : «Την Κυριακή να μην εργαζόμαστε και να μην πραγματευόμαστε. Εκείνο το κέρδος που γίνεται την Κυριακή δεν είναι ευλογημένο και δεν μπαίνει ευλογία στο σπίτι σας. Γι΄ αυτό, επειδή δεν φυλάττουμε την Κυριακή, συμβαίνουν πολλά κακά . Γι΄ αυτό, αδελφοί μου, για να μην πάθετε κανένα κακό μήτε ψυχικό μήτε σωματικό, σας συμβουλεύω να φυλάγετε την Κυριακή, ωσάν που είναι αφιερωμένη στον Θεό».

       Ακούσατε τα ίδια τα λόγια του Πατροκοσμά . Οι αγρότες να μην εργάζονται στα χωράφια την Κυριακή εν ώρα Λειτουργίας. Όλοι οι άλλο να μη θεωρούν την Κυριακή ημέρα ύπνου και ξεκουράσεως .Και αυτό μπορεί να γίνει, αλλά μετά τη θεία Λειτουργία . Απαράδεκτη και η συνήθεια των τελευταίων χρόνων το πρωί της Κυριακής να ξεκινούν οι άνθρωποι για τις εκδρομές τους, για τη θάλασσα, για κυνήγι, για ορειβασία και όποια άλλη συνήθεια . Και το χειρότερο είναι ότι την Κυριακή γίνονται οι περισσότερες αταξίες και αμαρτίες λόγω αργίας, αλλά και τα περισσότερα ατυχήματα .

       Όλα την Κυριακή γίνονται, εκτός από τη λατρεία του Θεού. Έτσι μας πρόσφερε ο Θεός έξι δραχμές και κράτησε μια μόνο για τον εαυτό του και εμείς, αχόρταγοι, δεν αρκούμαστε στις έξι και κλέβουμε και τη μια του Θεού.Έξι ημέρες μας πρόσφερε ο Θεός να εργαζόμαστε και κράτησε την Κυριακή για τον εαυτό του. Και όμως αρπάζουμε και την Κυριακή από τον Θεό. Γι΄ αυτό, έλεγε προφητικά ο άγιος Κοσμάς, θανατώνει ο Θεός παράκαιρα όσους καταπατούν την Κυριακή. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται την Κυριακή και στις γιορτές, όπου χάνονται εκατοντάδες άνθρωποι .

      Να φοβάστε τον Θεό, αδελφοί μου, και να σεβόμαστε την ημέρα του, την Κυριακή ημέρα, διότι ο Θεός δεν εμπαίζεται . Προσοχή, λοιπόν, όσοι με ακούτε, από τούτη την Κυριακή να λειτουργείστε, να τη φυλάγετε αργία από την εργασία και από την αμαρτία .Πιο συγκεκριμένα μας λέγει ο άγιος Κοσμάς τι να κάνουμε : «Την Κυριακή που αναστήθηκε ο Κύριός μας να χαιρόμαστε, να πηγαίνουμε στην Εκκλησία και να στοχαζόμαστε τις αμαρτίες μας, τον θάνατο, την κόλαση, τον Παράδεισο, τη ψυχή μας, που είναι τιμιώτερη από όλο τον κόσμο, και όχι να πολυτρώγουμε και να πολυπίνουμε, και να κάνουμε ελεημοσύνη την Κυριακή. Έχεις έξι νοματαίους στο σπίτι, κάνε επτά μερίδες φαγητό και δώσε τη μία σε κανένα φτωχό. Δώστε ελεημοσύνη την Κυριακή και θα σας φυλάγει ο Θεός». Να πως αγιάζεται η Κυριακή, με τον εκκλησιασμό, με τη μελέτη, με την ελεημοσύνη.

      Κυριακή του Θωμά και των εγκαινίων της Αναστάσεως του Χριστού σήμερα και κάθε Κυριακή είναι αναστάσιμη και χαρμόσυνη. Στους ναούς από το μεσονυκτικό μέχρι και τη θεία Λειτουργία ψάλλεται ο αναστάσιμος κανόνας «ο αναστάς εκ νεκρών». Τον ακούνε οι Εβραίοι και φρίττουν, γι΄ αυτό προσπαθούν αυτοί κυρίως να καταργήσουν την Κυριακή των χριστιανών με τις κακές συνήθειες . Να μην τους ακολουθούμε, αδελφοί μου, αλλά αντίθετα απ΄ ό,τι κάνουν οι αδιάφοροι, οι άθρησκοι, οι υλιστές, οι Εβραίοι, εμείς να τρέχουμε στους ναούς μας, μόλις κτυπούν οι καμπάνες .

      Να βρισκόμαστε κάθε Κυριακή στον ναό, όταν ο Τριαδικός Θεός, η Παναγία, οι άγιοι μας μας περιμένουν, για να παίρνουμε τη χάρη και την ευλογία τους μαζί μας, ώστε και στην έσχατη Κυριακή, την Κυριακή της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου μας, να μας αναγνωρίσουν και να μας πάρουν κοντά τους . Αμήν.

Ο Βεροίας Παντελεήμων.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA