Το να μετράς την αγάπη των άλλων είναι σαν να μετράς την εγωπάθειά σου. Μην μετράς…μόνο αγάπα, κι ας χάσεις στο μέτρημα. Αρχιμ. Παύλος ΠαπαδόπουλοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ενοριακά Νέα

       H φοβερή αίρεση της Εικονομαχίας ταλαιπώρησε την Εκκλησία μας για περισσότερα από 100 χρόνια (Α’ Περίοδος 726 έως 787  και Β’ Περίοδος 813 έως 843 ) ώσπου η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, Σύζυγος του Εικονομάχου Αυτοκράτορος Θεοφίλου, το 843 μαζί με τον ανήλικο υιό της Αυτοκράτορα Μιχαήλ επι της Πατριαρχίας Μεθοδίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως αναστήλωσε της Άγιες και Πανσεβάσμιες Εικόνες  αποδίδοντας τους   τιμητική προσκύνηση σύμφωνα με την προτροπή του Μεγ.Βασιλείου που διδάσκει πως δεν προσκυνούμε την ύλη με την οποία είναι καμωμένες οι Εικόνες αλλά τα εικονιζόμενα πρόσωπα.

      Την πρώτη λοιπόν Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σε όλους τους Ναούς της απανταχού Ορθοδοξίας τελείται η Λιτάνευση των Ι.Εικόνων σε ανάμνηση της αναστηλώσεως των και διαβάζεται ένα απόσπασμα από το Συνοδικό της Ζ΄Οικουμενικής Συνόδου που αφορά στην προσκύνηση τους.

     Την Κυριακή της Ορθοδοξίας 12 Μαρτίου 2011 ενώσαμε τις Προσευχές μας με όλους τους ανά την Οικουμένη Ορθοδόξους και ευχαριστήσαμε τον Τριαδικό Θεό για την νίκη της Πίστεως μας επι των αιρέσεων και της κακοδοξίας. Αφού ολοκληρώθηκε η Πανηγυρική Θ.Λειτουργία του Μεγ.Βασιλείου και η Θ.Μετάληψη μεγάλου μέρους εκ του πυκνού εκκλησιάσματος ακολούθησε γύρω από τον Ναό υπό τους ευφρόσυνους ύμνους που έψαλαν οι Ιεροψάλται μας και τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, η Λιτάνευση των Ι.Εικόνων που οι πιστοί είχαν φέρει από τα σπίτια τους αλλά και πολλών εκ των εικόνων του Ναού που κρατούσαν στα χέρια τους οι ιερόπαιδες και πολλά παιδιά της Νεανικής μας Σύναξης.(Μία αντιπροσωπευτική ομάδα παρέμεινε για την αναμνηστική φωτογραφία.) 

        Ήταν μια ημέρα ξεχωριστή και συγκινητική αφού ο νούς όλων μας ταξίδεψε μπροστά από χίλια διακόσια χρόνια όταν οι εσεβείς Πρόγονοι μας αγωνίσθηκαν  και έδωσαν ακόμη και το αίμα τους για την Αλήθεια και την Ευσέβεια!

      Μέσα στα πλαίσια των εορτασμών για την Κυριακή της Ορθοδοξίας την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε απογευματινό Προσκύνημα στην Ι.Μονή Προφήτου Ηλιού (Τσάτσαρι)Ασωπίας όπου ο αγαπητός  και Σεβαστός μας Καθηγούμενος  Γέροντας π.Αρσένιος μετά το κέρασμα στο Αρχονταρίκι και τον Κατανυκτικό Εσπερινό με τον μεστό λόγο του οικοδόμησε και στήριξε το εκκλησίασμα.

      Κατόπιν επισκεφθήκαμε την νεοσύστατη Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Aσωπίας  την οποία ίδρυσε ο πολιός Πρωτοπρεσβύτερος π.Κων/νος Γκέλης με την στήριξη του Σωματείου επιτροπής Γονέων Θεοτόκος Προστασία των Χριστιανών.Μετά το Απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας προσφέρθηκε τσάι και βουτήματα στο Αρχονταρίκι όπου ο π.Κωνσταντίνος με απλότητα και ζεστασιά αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της σημερινής ημέρας αλλά και στην σχέση του με τον Νεοφανή Άγιο Παναγή τον Μπασιά από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς  με τον Οποίο ιδιαιτέρως ασχολήθηκε όσον αφορά την ανακομιδή των λειψάνων Του ,την αγιοκατάταξή Του,την συγγραφή της Ακολουθίας  και την κυκλοφορία του βιβλίου Του την δεκαετία του 1980.

     Τον ευχαριστήσαμε για την υλική και Πνευματική του φιλοξενία ενώ δεν παρέλειψε να προσφέρει σε όλους από μία Εικόνα του Αγίου Παναγή!

Ήταν ένας Κυριακάτικος ηλιόλουστος Περίπατος με πολλές ευλογίες!   

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA