«Εάν, κατευθυνόμενος προς τον στόχο σου, θα σταματάς κάθε φορά, για να ρίξεις πέτρες σε κάθε σκύλο, που σε γαβγίζει, ποτέ δεν θα φτάσεις στον προορισμό σου» Φιόντορ ΝτοστογιέφσκιΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » “Επικοινωνία” » Αρχείο παλαιότερων τευχών / Νοέμβριος 2010-Αριθμ.Τεύχους 87.

Τα αίτια της σύγχρονης ποικιλόμορφης κρίσης 

 

Απόσπασμα από την εισήγηση του Σεβ.Σισανίου Παύλου προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

 

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι γίνεται γύρω μας. Ζούμε σε ένα κράτος που αποδυναμώνεται η πολιτισμική του ταυτότητα. Ακούμε θεωρίες και κινήματα περί ενότητος, όπως ο οικουμενισμός, ο συγκρητισμός και η σχετικοποίηση των πάντων. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, η γλώσσα, η ιστορία, η Ορθόδοξη πίστη, αυτή η βασική συνεκτική δύναμη της κοινωνίας, πλήττονται συστηματικά και συνειδητά από οργανωμένες ορατές και αόρατες δυνάμεις.

Η Παιδεία στον τόπο μας όχι μόνο έχει τελειώσει, αλλά γίνεται και επικίνδυνη για τους τροφίμους της. Τα παιδιά μας στο διαδίκτυο γράφουν με λατινικούς χαρακτήρες, γιατί δεν γνωρίζουν την γλώσσα μας. Η Εθνική μας συνείδηση πλήττεται, αλλά και υπονομεύεται.

Η Εκκλησία μας πολεμείται ανοικτά πολλές φορές, αλλά και δόλια τις περισσότερες, ενώ φθείρεται μέσα από την σχέση της με την εξουσία. Είναι πολύ σημαντικό να μην φοβηθούμε, αλλά να ετοιμα-στούμε για το καινούριο που έρχεται και που ήδη είναι παρόν. Ο Θεός δεν μας έδωσε «πνεύμα δειλίας, αλλά δυνάμεως και αγάπης και σωφρονισμού». Ευθύνη της Εκκλησίας είναι να καταθέτει την εμπειρία της και την αλήθειά της. Πανεπιστημιακός Καθηγητής λέγει σε ένα κείμενο του ότι η λέξη κρίση στα κινέζικα αποτελείται από δύο χαρακτήρες. Ο πρώτος σημαίνει κίνδυνος, ενώ ο δεύτερος δυνατότητα, ευκαιρία.Ο κίνδυνος είναι μπροστά μας, τον ζούμε. Ας τον κάνουμε ευκαιρία για έξοδο, για άλλη ποιότητα ζωής. Σε αυτή την πορεία η παρουσία της Εκκλησίας είναι κρίσιμη. Είναι η μόνη δυνατότητα και ο μόνος δρόμος για την έξοδο.                                                

 

www.inagiouNikolaouTouNeou.gr

 

Η Παρουσία της Ιστοσελίδας του Ναού μας στο διαδίκτυο είναι  μια πραγμα-τικότητα. Η Ενορία μας χρησιμοποιώντας την Hλεκτρονική Τεχνολογία προσπαθεί να βρίσκεται κοντά σε όσους επιθυμούν την επικοινωνία μαζί της με σκοπό την ωφέλεια και την στήριξη, τον προσανατολισμό, την ενημέρωση, τον προβληματισμό και την αναθέρμανση της πίστεως, ειδικά να βρίσκεται κοντά στους νέους μας.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι οι κόποι και οι θυσίες μας μάλλον πιάνουν τόπο. Με βάση το πρόγραμμα Αnalytics της ηλεκτρονικής μηχανής αναζήτησης Coogle  το οποίο μπορεί να μας ενημερώνει για τις επισκέψεις που δέχεται η Ιστοσελίδα μας, διαπιστώνουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου 2010 μας επισκέφθηκαν 5.526 επισκέπτες από 36 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία κ.α) και φυσικά από πάρα πολλές πόλεις της Πατρίδος μας με μέσο όρο χρόνου παραμονής περίπου 10 λεπτά που σημαίνει  ότι  βρίσκουν  ενδιαφέρουσα την Ιστοσελίδα μας !

Χαιρόμαστε που βοηθάμε τους αδελφούς μας και που η Ενορία μας τους παρέχει αυτήν την πνευματική στέγη για να σταθούν, έστω για λίγο και να ξαποστάσουν.

«Δεν είμαι καλά. Ξεμάτιασέ με…!»

Μόνο ο Iερέας έχει δικαίωμα να διαβάσει την ειδική ευχή «εις βασκανίαν». Μια ευχή που δεν περιέχει ανόητα λόγια, αλλά επικαλείται ξεκά­θαρα τον μόνον «ιατρόν και θεραπευτήν των ψυχών ημών».

Οι δικαιολογίες «πού να βρω παπά τέτοιαν ώρα;» δεν στέκουν. Προσευχήσου με απλά λόγια και γνωστές προσευχές στον Θεό να σε λυτρώσει από την επήρεια του διαβόλου και με την πρώτη ευκαιρία πήγαινε στον Ιερέα. Όχι μόνο για να σε απαλλάξει από το μάτιασμα. Αλλά κυρίως για να εξομολογηθείς. Πρέ­πει επιτέλους να πάψουμε να βλέπουμε τον Ιερέα σαν το μάγο, πού θα μας γλυτώσει αυτόματα από το κακό. Χρειάζεται και η δική μας συμμετο­χή στη θεραπεία. Και αυτή η συμμετοχή είναι η ειλικρινής εξομολόγηση. Και ο δυναμικός αγώ­νας της μετανοίας.                                                        π.Γ.Στ.

 

Πολλές φορές, όταν παθαίνουμε κάτι είτε με τα οικονομικά, είτε με τα οικογενειακά μας, κάνουμε εύκολα και γρήγορα τη διά­γνωση : ΜΑΤΙΑΣΜΑ! Σίγουρα κάποιος μας μάτιασε! Δεν εξηγείται διαφορετικά. Τόσο ξαφνικά και χωρίς αιτία να πάθουμε κακό; Οπωσδήποτε πρόκειται για μάτιασμα. Και τώρα τι κάνουμε; Καταφεύγουμε στην κυρία τάδε πού ξεματιάζει. Και η κυρία τάδε με πολύ ύφος κάνει κάτι παράξενες τελετές, νεράκια ή λαδάκια με προσευχή στο Χριστό και στους Αγίους Αναρ­γύρους, συνεχίζουν με κάτι αστεία - για να μη πούμε βλάσφημα- λόγια για την Παναγία, πού «λούστηκε» και «κτενίστηκε»!!!.Το μάτιασμα (Βασκανία) μπορεί πράγματι να συμβεί. Και συμβαίνει συνήθως, όταν κάποιος εστιάζει το μάτι του σε κάποιο πρόσωπο, είτε με διάθεση φθόνου ή μίσους ή εκδικήσεως.

          Παρακι­νεί έτσι τον διάβολο να βλάψει το πρόσωπο αυτό. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει, όταν στείλει κανείς κά­ποιον... στον διάβολο. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε, ότι ανθρώ­πους πού έχουν συνειδητή πνευματική ζωή (εκκλησια-σμός – εξομολόγηση - Θ. Κοι-νωνία) δεν τους πιάνει το «μάτι». Αλλά κι' αν τυχόν συμβεί κάτι, οι σωστοί χριστιανοί δεν καταφεύγουν σε κομπογιαννίτισσες ξεμα-τιάστρες, αλλά στην μοναδική ισχυρή δύναμη κατά του διαβόλου, δηλ. την Ιερωσύνη.Μόνο ο Iερέας έχει δικαίωμα να διαβάσει την ειδική ευχή «εις βασκανίαν». Μια ευχή που δεν περιέχει ανόητα λόγια, αλλά επικαλείται ξεκά­θαρα τον μόνον «ιατρόν και θεραπευτήν των ψυχών ημών».

Οι δικαιολογίες «πού να βρω παπά τέτοιαν ώρα;» δεν στέκουν. Προσευχήσου με απλά λόγια και γνωστές προσευχές στον Θεό να σε λυτρώσει από την επήρεια του διαβόλου και με την πρώτη ευκαιρία πήγαινε στον Ιερέα. Όχι μόνο για να σε απαλλάξει από το μάτιασμα. Αλλά κυρίως για να εξομολογηθείς. Πρέ­πει επιτέλους να πάψουμε να βλέπουμε τον Ιερέα σαν το μάγο, πού θα μας γλυτώσει αυτόματα από το κακό. Χρειάζεται και η δική μας συμμετο­χή στη θεραπεία. Και αυτή η συμμετοχή είναι η ειλικρινής εξομολόγηση. Και ο δυναμικός αγώ­νας της μετανοίας.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         π.Γ.Στ

Ο Γέρων Σωφρόνιος για το κτίσιμο ναών

 

Ο σύγχρονος Άγιος και ιδρυτής της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ Αγγλίας Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Σαχάρωφ ρωσικής καταγωγής, είπε σε ένα κληρικό πνευματικό του παιδί καθώς κοίταζαν ένα ναό που είχε αρχίσει να κτίζεται στους χώρους της Μονής. «Είναι δύσκολο να κτίζεις ναό σήμερα. Θα ξεσηκωθούν όλα τα δαιμόνια. Κάποιος πήγε στην κόλαση αλλά όμως ήθελε να υπάρχει εκεί Nαός για να προσεύχεται. Παρά την αμαρτωλότητά του αγαπούσε τον Θεό και ήθελε να προσεύχεται. Άρχισε να μετρά τον χώρο για να κάνει θεμέλια. Ένας διάβολος τον ρώτησε τι κάνει;

Εκείνος απάντησε: «Θέλω να κτίσω Iερό Nαό για να προσεύχομαι». Ανησύχησε ο διάβολος γιατί δεν ήταν δυνατόν να κτιστεί ναός στην κόλαση και προσπάθησε να τον εμποδίσει. Δεν το κατόρθωσε και φώναξε και άλλους δαίμονες. Ούτε αυτοί μπόρεσαν. Το ανέφεραν στον αρχηγό τους. Και τότε συγκεντρώθηκαν πολλοί δαίμονες και τον έβγαλαν έξω από την κόλαση για να μην κτίσει ναό». Και συνέχισε ο Γέροντας : «Έτσι και εμείς κτίζουμε ναούς για να μετατρέψουμε την κόλαση σε παράδεισο και εάν δεν το κατορθώσουμε αυτό, τότε θα επιτύχουμε να μην μας δεχτεί ο διάβολος στην κόλαση».

 

ΜΟΣΧΟΒΟΛΑΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 

Από την Δευτέρα  15  Νοεμβρίου  μέχρι  το  Σάββατο  25  Δεκεμβρίου , θα  τελείται  στον  Ναό  μας   επί  τη  ευκαιρία  της  Εορτής  των  Χριστουγέννων  καθημερινά  η  Θεία  Λειτουργία,  Υπέρ  Υγείας  και  αναρρώσεως  των Οικείων  μας  και  Υπέρ  Αναπαύσεως  Των  Ψυχών  Των  Κεκοιμημένων  Συγγενών  και  Προγόνων   μας.Είναι ευλογία να συμμετέχουμε τακτικά στις καθημερινές Θ.Λειτουργίες εκκλησιαζόμενοι και προσφέροντες τα Τίμια Δώρα, γιατί αυτό συμβάλλει στην προετοιμασία μας για την Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Παναγίας προτού στολιστούν οι Βιτρίνες των Καταστημάτων και φωτιστούν οι δρόμοι ξεκινά η Προεόρτιος Χριστουγεννιάτικη Περίοδος με τρόπο φυσικά πνευματικό. Κατα την Ακολουθία του Όρθρου περίπου 7.40 π.μ θα ψαλλούν οι Καταβασίες «Χριστός Γεννάται δοξάσατε…» και θα προσφερθεί σε προσκύνηση η Εικόνα της Γεννήσεως η οποία καθαγιάσθηκε στο Πανάγιο Σπήλαιο της Βηθλεέμ.

Είναι μια σεμνή Τελετή η οποία θα μας δώσει χαρά και θα δημιουργήσει μέσα μας Χριστουγεννιάτικη προσμονή!

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε"Νοέμβριος 2010-Αριθμ.Τεύχους 87."
Πατήστε εδώ για να δείτε το έντυπο στην πραγματική του μορφή

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA