Υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή: Η μία είναι η αποτυχία στην εκπλήρωση των επιθυμιών μας. Η άλλη είναι η εκπλήρωση όλων των επιθυμιών μας. Τζώρτζ Μπέρναρ ΣώΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Λειτουργικά κείμενα » Μηναία

 Μηναίον Σεπτεμβρίου-

Αρχη της Ινδίκτου-

Αρχή του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους.

        Sertem στα Λατινικά σημαίνει επτά.Όλοι οι μήνες του χρόνου είναι επηρεασμένοι απο το Ρωμαικό Ημερολόγιο το οποίο εισήχθη επί Ιουλίου Καίσαρα το 46 π.Χ,απο τον Αστρονόμο Σωσιγένη τον Αλεξανδρινό.Πρώτος Μήνας του χρόνου ήταν ο Μάρτιος -ο λεγόμενος Πρίμους- οπότε ο Σεπτέμβριος ήταν ο Έβδομος μήνας του Χρόνου.

         Ο Σεπτέμβριος καθιερώθηκε ως πρώτος μήνας του Εκκλησιαστικού Έτους επειδή ο Ιανουάριος ήταν συνδεδεμένος με Ειδωλο-λατρικές Τελετές. Όταν αυτές περιορίσθηκαν η Εκκλησία μας ανέχθηκε τον Ιανουάριο σαν πρώτο μήνα του Κοσμικού Έτους και κρά-τησε τον Σεπτέμβριο ως πρώτο μήνα του Εκκλησιαστικού Έτους.

         Η Εκκλησία μας μας την Πρώτη Σεπτεμβρίου ζητά απο τον Θεό εφορία των καρπών της γης,βροχές,αέρες κατάλληλους κ.λ και το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου ημέρα προσευχής για την Προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος. Όταν λέμε η διαβάζουμε Αρχή της Ινδίκτου αναφερόμαστε στην παλαιά συνήθεια των Ρωμαίων να επιβάλλουν φόρο για την διατήρηση του Στρατού,τον οποίον όφειλαν να πληρώνουν κάθε χρονο οι υπήκοοι ανά δεκαπέντε χρόνια.Ο φόρος αυτός ονομαζόταν Indictio που σημαίνει ορισμός.

         Ο Σεπτέμβριος περιέχει 30 ημέρες και οι κυριότερες Εορτές του είναι Η Γέννηση της Παναγίας (8) και Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού(14).

 

Πατήστε πάνω στο pdf και διαβάστε τις Ακολουθίες του μήνα.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτεΠατήστε εδώ για να δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA