Ἀπὸ τὴν στιγμὴ ποὺ ἀρχίζει τὸ Τριώδιο, πρέπει νὰ ἀρχίζη κανεὶς νὰ ὁδεύη πρὸς τὸν Γολγοθά.Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Επειδή όπως κάθε χρόνο όταν έρχονται τα Φώτα γίνονται -πάλι και πάλι- οι ίδιες ερωτήσεις, έχουμε και λέμε: ο Αγιασμός δεν είναι ματζούνι, δεν είναι μαγιολίκι, δεν είναι μαγγανεία. Ο Αγιασμός της 5ης Ιανουαρίου ΔΕΝ είναι διαφορετικός από εκείνον της 6ης Ιανουαρίου.

Ο λόγος που τελούμε δύο ακολουθίες Αγιασμών προέκυψε πρακτικά. Επειδή η 5η Ιανουαρίου είναι μέρα που εργάζεται ο κόσμος και υπάρχει κίνηση, τελείται ο Αγιασμός ώστε έπειτα ο παπάς να πάει ν' αγιάσει σπίτια, υποστατικά, ζώα, χωράφια και λοιπά. Εκείνη η ημέρα για τους χριστιανούς είναι νηστεία ώστε να προετοιμασθούν πνευματικά για την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων.

Την ημέρα της εορτής τελούμε τον Αγιασμό που τον πίνουμε όχι γιατί είναι διαφορετικός από εκείνον της παραμονής αλλά γιατί είμαστε προετοιμασμένοι με τη νηστεία κατάλληλα. Οπότε, κάτι σκέψεις και κάτι λογισμοί ότι υπάρχουν δυο αγιασμοί -ένας ανώτερος, ένας κατώτερος- είναι γεννήματα της λαϊκής φαντασίας και έλλειψης κατήχησης. Δεν υπάρχει 'αγιόμετρο' που να μετρά τι είναι άγιο και τι λιγότερο άγιο.

Ό,τι ευλογεί ο Θεός είναι Άγιο και Πανάγιο. Πέρα απ' τον Αγιασμό, ας κοιτάξουμε ν' αγαπήσουμε και ν' αγαπηθούμε και τότε είναι που ...θα μας επισκεφθεί ο Θεός! Ο Αγιασμός είναι η φανερωση της παρουσίας του -όπως και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής.Ο Αγιασμός από μόνος του, αν εμείς π.χ μισούμε και κουτσομπολεύουμε, δεν μπορεί να μας κάνει τίποτε. Ο Αγιασμός είναι φάρμακο γι' αυτούς που θέλουν να θεραπευτούν.

 

Ι.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA