Κάθε πρωΐ που θα σηκωθούμε και θα φύγουμε από το σπίτι μας, μετά την προσευχή, πρέπει να σταυρώνουμε το μέτωπό μας και να λέμε: «συντάσσομαι σοι Χριστέ μου και αποτάσσομαι σοι Σατανά» και να φεύγουμε για τη δουλειά μας. Τότε θα μας βοηθάει ο Θεός όλη την ημέρα και θα μας σκέπει από κάθε κίνδυνο. π. Σάββας ΑχιλλέωςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ενοριακά Νέα

Στις 13 του μηνός Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερού Χρυσοστόμου. Πολλά έκανε. Πολλά είπε. Πολλά έγραψε.

Να σταθούμε όμως ιδιαίτερα στο ιδιαίτερο χάρισμα και αρετή του Αγίου να ομολογεί την Αλήθεια με τόλμη. Υπήρχε τότε ο έπαρχος Ευτρόπιος ο οποίος με φθόνο διέταζε τον θάνατο πολλών με σκοπό να αρπάξει τις περιουσίες τους.

Ο Άγιος του τόνιζε: "Ο,τι σπέρνεις θα το θερίσεις" Εκείνος όμως δεν τα άκουγε. Τότε ίσχυε στην αυτοκρατορία το εκκλησιαστικό άσυλο. Δηλαδή εάν κάποιος καταδιώκονταν και προλάβαινε να μπει στην Εκκλησία δε μπορούσε κανείς να τον πειράξει.

Ο Ευτρόπιος όμως κατάφερε να καταργήσει αυτό το νόμο. Ο Άγιος του είπε ότι όσο ζούσε θα προστάτευε όποιον κατέφευγε στο ναό. Πώς τα έφερε όμως η ζωή! Ο Ευτρόπιος έχασε την εύνοια του αυτοκράτορα και ο στρατός τον καταδίωκε για να τον συλλάβει.

Η μόνη πόρτα που βρέθηκε  ανοιχτή ήταν αυτή του ναού. Μπήκε γρήγορα στο ναό και αγκάλιασε την Αγία Τράπεζα. Ο Άγιος Ιωάννης βγήκε  έξω από το ναό και σταμάτησε το στρατό. Ανέβηκε στον άμβωνα και εκεί εκφώνησε μια από τις πιο εντυπωσιακές του ομιλίες: "Προς Ευτρόπιον" Ο Άγιος μιλούσε προς τον άλλοτε πανίσχυρο Ευτρόπιιο και του είπε εκείνη την συγκλονιστική φράση:

"Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης... Πού νυν η λαμπρά περιβολή σου;.." Ελεγχτικό παράδειγμα για όλους που κτυπούν την Εκκλησία. Να συνέλθουν να μην την καταδιώκουν, διότι κάποτε θα ζητήσουν την αγκαλιά της.

π.Σπ.Ρ.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA