Ο Θεός είναι μέσα στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος όμως πολλές φορές, βρίσκεται έξω από τον εαυτό του. Όταν επιστρέψει σαν τον Άσωτο της Παραβολης στον εαυτό του («εις εαυτόν δε ελθών» Λουκ. ιε' 20), τότε θα βρει το Θεό να τον περιμένει.(Ιερός Αυγουστίνος).Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Η αγάπη δεν απομονώνει, μοιράζεται.Η αγάπη δεν στερεί, μοιράζει.Η αγάπη δεν κάνει «μούτρα», χαμογελά.Αλλάξαμε τον κόσμο μας. Τον γεμίσαμε με ταραχή, οργή, θυμό, εκδίκηση. Χάσαμε την αγάπη. Αν τυχόν μιλήσεις για αγάπη είσαι γραφικός, «αγαπούλης». Ακούγεται η έκφραση: «πάλι για την αγάπη;» Ναι, πάλι για την αγάπη μιλάμε. Είναι η μόνη αλήθεια, είναι η μόνη λέξη που πρέπει να κυριαρχεί, και λείπει από το λεξιλόγιό μας. Η αγάπη είναι τρόπος ζωής και λείπει από την ζωή μας. Η αγάπη είναι η απάντηση σε κάθε δυσκολία και πειρασμό που αντιμετωπίζουμε. Χωρίς αγάπη δεν ζεις, πεθαίνεις.Χωρίς αγάπη τυφλώνεις και τυφλώνεσαι.Χωρίς αγάπη παύεις να είσαι άνθρωπος. Χωρίς αγάπη απλά δεν υπάρχεις. Δεν υπάρχει ανώτερο της αγάπης. Όλα τα σκεπάζει, όλα τα καλύπτει, όλα τα φωτίζει, όλα τα αγκαλιάζει.

Πάλι για την αγάπη θα μιλάμε, μόνο με την αγάπη θα επιμένουμε. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι έχουμε πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την κατάσταση, να διορθώσουμε τον κόσμο μας, χρειαζόμαστε αγάπη. Δεν αλλάζει με «μαγικό ραβδάκι», μόνο με την αγάπη. Από την αγάπη ξεκινούμε την προσπάθεια για την αλλαγή.Για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει να αλλάξουν αυτοί που αποτελούν τον κόσμο. Εμείς οι άνθρωποι. Αν δεν αγαπήσουμε τον κόσμο μας, πραγματικά, πώς θα τον αλλάξουμε!

Η αγάπη δεν απελπίζει, δίνει θάρρος. Η αγάπη δεν απογοητεύει, αναζωογονεί. Η αγάπη είναι τροφή ζωής για τον άνθρωπο. Η αγάπη είναι απλή και όποιος αγαπά γίνεται απλός, γίνεται άνθρωπος, δηλαδή παιδί του Θεού.

†Αρχ Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μονής του Εσφιγμένου

www.esphigmenou.gr

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA