Κάθε πρωΐ που θα σηκωθούμε και θα φύγουμε από το σπίτι μας, μετά την προσευχή, πρέπει να σταυρώνουμε το μέτωπό μας και να λέμε: «συντάσσομαι σοι Χριστέ μου και αποτάσσομαι σοι Σατανά» και να φεύγουμε για τη δουλειά μας. Τότε θα μας βοηθάει ο Θεός όλη την ημέρα και θα μας σκέπει από κάθε κίνδυνο. π. Σάββας ΑχιλλέωςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

Πολλές φορές ζητούμε μια δεύτερη ευκαιρία για να διορθώσουμε τα λάθη μας έχοντας πλέον την οδυνηρή εμπειρία του σφάλματος που πράξαμε είτε εκούσια είτε ακούσια. Μια δεύτερη ευκαιρία για να αποκαταστήσουμε μια δύσκολη κατάσταση που βγήκε εκτός ελέγχου ή την σχέση με τον συνάνθρωπο μας. Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα στην ζωή μας. Όλοι μας αν έρθουμε σε περισυλλογή με τον εαυτό μας και δούμε ειλικρινά μέσα μας σίγουρα οι αναμνήσεις του παρελθόντος ή ακόμα και το παρών που βιώνουμε θα φέρει στην επιφάνεια του νου και της καρδιάς μας το αίτημα για μια δεύτερη ευκαιρία. Μην νομίζουμε ότι αυτό είναι ήττα ή δειλία. Το αντίθετο μάλιστα είναι η κρυφή μας ελπίδα για να οδηγηθούμε ξανά στο μονοπάτι της αληθινής χαράς έχοντας πλέον βιώσει τον πόνο από μια άσχημη κατάσταση. Είναι αυτό που πρόκειται να μας δώσει τα φτερά  για να ορθώσουμε το ανάστημά μας για να ριχτούμε ξανά και ξανά με φρόνημα αγωνιστικό στον αγώνα της καθημερινότητας. Έτσι με λίγα λόγια περιγράφεται η προσωπική ιστορία του καθενός μας με τις πτώσεις, τις αστοχίες αλλά και την συνεχή πάλη με κάθε τι που εμποδίζει την επιβίωση και την χαρά στην ζωή μας.

Στην Εκκλησία έχουμε το εξής παράδοξο. Την πρωτοβουλία για να αποκατασταθεί η σχέση Θεού, ανθρώπου και κόσμου την παίρνει ο ίδιος ο Θεός και όχι ο άνθρωπος που με την προπατορική του επιλογή διατάραξε τις σχέσεις μαζί Του. Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας φέρει σε συναίσθηση διότι από την μία μεριά έχουμε τον Θεό που έγινε άνθρωπος, σταυρώθηκε και αναστήθηκε για την δική μας σωτηρία και από την άλλη εμείς που όντας βαπτισμένα μέλη της Εκκλησίας θέτουμε τόσα πολλά εμπόδια ώστε να μην δεχτούμε τους καρπούς τις θεϊκής αγάπης. Μας διδάσκει ο ευαγγελικός λόγος ότι ο καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη η μακροθυμία, η χρηστότητα, η αγαθοσύνη, η πίστη, η πραότητα και η εγκράτεια. Να λοιπόν μπροστά μας προβάλουν τούτοι οι ευλογημένοι στόχοι για να αποκαταστήσουμε την σχέση μας με τον Θεό. Να το κριτήριο με το οποίο θα ευθυγραμμίζουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας για να φανούμε στα μάτια του Θεού παιδιά που τον αγαπούν και σέβονται τις εντολές του.

Μην μας τρομάζει η αδυναμία μας. Μην επιτρέψουμε τον εαυτό μας τις σκοτεινές σκέψεις που μας βάζει ο Διάβολος ότι η κοινωνία μας είναι διεφθαρμένη και ότι με πράξεις αντίθετες στο θέλημα του Θεού θα επιβιώσουμε. Αυτό είναι η μεγάλη του απάτη, αυτό είναι το έργο του να μας φοβίζει, να μας δελεάζει, να μεταθέτουμε γι’ αύριο, για το μέλλον την σωτηρία  μας. Τα δώρα του Θεού μας περιμένουν για να αγιάσουμε την ζωή μας, για να νιώσουμε μέσα μας την αληθινή εν Χριστώ χαρά ακόμα και στις πιο αντίξοες καταστάσεις,  για να κερδίσουμε την αιώνια ζωή. Ο Θεός δεν μας έχει εγκαταλείψει. Περιμένει το δικό μας μικρό αλλά σπουδαίο βήμα να ανοίξουμε την καρδιά μας για να εισέλθει ως νικητής που είναι κατά του θανάτου Σωτήρας και Λυτρωτής για όλους μας. Αυτό το βήμα είναι η συγνώμη. Είναι επιλογή ζωής γιατί μας δίνει την δεύτερη ευκαιρία για να ξαναδούμε την σχέση μας με τον Θεό.

Ο Ίδιος ο Ιησούς Χριστός μας διδάσκει ότι πρώτη μας μέριμνα οφείλει να είναι η Βασιλεία του Θεού και να μην αγχωνόμαστε και οτιδήποτε άλλο γιατί η πίστη είναι αυτή που εκείνα που φαντάζουν αδιέξοδα μπορεί να τα κάνει εφικτά και δυνατά. Η συγνώμη δεν είναι ηττοπάθεια αλλά μια επιλογή θάρρους και ελπίδας όπως προαναφέραμε για να αγωνιστούμε για την χαρά του Θεού στην ζωή μας που είναι ο αγιασμός. Η συγνώμη είναι η πόρτα εκείνη που θα εισέλθει ο Χριστός στην ζωή μας για να γευθούμε τα αγαθά και τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. Η συγνώμη είναι το δικό μας προσκλητήριο για να μας αγκαλιάσει κυριολεκτικά η Χάρις του Θεού διότι δεν σωζόμαστε με τις δικές μας πράξεις αλλά με την δύναμη του Θεού η οποία καρποφορεί οτιδήποτε καλό στην χριστιανική μας ζωή. Η συγνώμη είναι το πρώτο μας βήμα για να αγωνιστούμε στο στάδιο των αρετών που μας καλούν οι ύμνοι της Μ. Τεσσαρακοστής.

Με εφόδιο λοιπόν για τον πνευματικό μας αγώνα τα ιερά λόγια της προσευχής και της συγνώμης στα χείλη μας κάνουμε μια νέα αρχή για να κοινωνήσουμε με τον Θεό. Είναι η δεύτερη ευκαιρία που επιθυμούμε για να χαράξουμε μια νέα αγιασμένη πορεία στην ζωή μας. Ας την εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο επικαλούμενοι πάντα την βοήθεια και την ευλογία Θεού.

 

Δημήτριος Τζαφέρης Θεολόγος

Λαμπαδάριος Ιερού Ναού


Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA