"Γνώρισμα των ευσεβών είναι να δίνουν στον καθένα που ζητάει. Των ευσεβέστερων και σε εκείνον που δε ζητάει. Αλλά το να μη διεκδικεί κάποιος αυτό που του αφαίρεσαν, και μάλιστα όταν έχει τη δύναμη, ε... αυτό είναι γνώρισμα μόνο των αγίων". Άγιος Ιωάννης της ΚλίμακοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

 

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η καθημερινότητα μας έχει τέτοιους ρυθμούς ώστε  πολλές  φορές  είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε και αυτό μας δημιουργεί  νευρικότητα, ανασφάλεια ,εσωστρέφεια και αδιαφορία πολλές φορές γι’ αυτό που γίνεται γύρω μας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να κινούμαστε με βιασύνη λες και μας κυνηγά κάποιος, να κάνουμε πολλά πράγματα και γρήγορα  και να βιώνουμε το «δεν έχω χρόνο» σε όλες του τις διαστάσεις. Δυστυχώς αυτή η τακτική δεν αφήνει έξω την σχέση μας με τους συνανθρώπους μας αλλά ούτε και με τον Θεό ο οποίος είναι πηγή χαράς, ειρήνης, ηρεμίας και ελπίδας.

«Ο χρόνος είναι για μας χρήμα» και κοιτούμε την ώρα στο ρολόι μας όπως και στο κινητό μας τηλέφωνο εκατοντάδες φορές την ημέρα για να κινηθούμε ανάλογα είτε είμαστε στο σπίτι, στην εργασία, στις υποχρεώσεις μας η ακόμα και στην ξεκούραση. Αυτό κάνουμε και μέσα στην Εκκλησία όπου υποτίθεται ερχόμαστε για να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στον Θεό να επικοινωνήσουμε μαζί του μέσα από την προσευχή και να ενωθούμε μαζί του με τη Θεία Κοινωνία. Κοιτούμε το ρολόι μας η απασχολούμε τον  εαυτό μας με σκέψεις του πόσο θα διαρκέσει η Θ.Λειτουργία! η καλύτερα πόσο θα παραμείνουμε εμείς στον Ναό, τι χρόνος θα χρειασθεί για το κήρυγμα,τι έχουμε να κάνουμε μετά,που θα πάμε,τι θα φάμε, κλπ. Αυτές οι σκέψεις δεν μας απασχολούν βέβαια όταν διασκεδάζουμε ,η όταν συμμετέχουμε σε ένα δείπνο, η όταν στεκόμαστε μπροστά στην τηλεόραση!Όμως πρέπει να μην ξεχνούμε ότι η Θ.Λειτουργία δεν είναι μια όμορφη Κοινωνική Εκδήλωση, ούτε μια αναπαράσταση, ούτε μια συνάντηση . Η Θ.Λειτουργία είναι η ζωντανή Παρουσία του Θεού και εμείς οι πιστοί ερχόμαστε στον Ναό για να ενωθούμε μαζί Του και μεταξύ μας, να γίνουμε δηλαδή Εκκλησία σαν ζωντανά μέλη του Σώματός Του.  Η Θεία Λειτουργία είναι η συνέχεια του Μυστικού Δείπνου κατά την διάρκεια του οποίου ο Χριστός παρέδωσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην Εκκλησία. Όταν συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία  ζούμε για μια φορά ακόμη την Γέννηση, Ζωή, το Πάθος, το Λυτρωτικό Θάνατο του Κυρίου και την Ανάστασή Του. Έχουμε  Θεοφάνεια κάθε φορά που τελείται η Θ. Λειτουργία! Ο Κύριος  είναι παρών στην Άγια Τράπεζα και  προσφέρεται για τη σωτηρία του κόσμου.

Πολλές φορές λέγεται: «Θέλω να ακούσω την Θ.Λειτουργία. Η σήμερα άκουσα την Θ.Λειτουργία». Δεν «ακούμε» την Θ.Λειτουργία αλλά συμμετέχουμε στην Θ.Λειτουργία ως συμπροσευχόμενοι και συλλειτουργοί με τον Ιερέα μας, έχοντας  ανάμεσά μας  τον Κύριο μας. Είναι ανάμεσα στο λαό Του ο Νεκραναστημένος Χριστός κατά τη Θ.Λειτουργία. Πόσο όμορφη θα ήταν η συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία, αν μπορούσαμε  να το συνειδητοποιήσουμε αυτό ακόμη περισσότερο! Μερικές φορές μετράμε την ώρα που διαρκεί η Θεία Λειτουργία αφού όπως είπαμε «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο». Και παραπονιόμαστε καμιά φορά αν καθυστέρησε η Θ.Λειτουργία είτε εξ αιτίας της ημέρας αν πρόκειται για μια μεγάλη εορτή είτε εξ αιτίας της Θ.Κοινωνίας αν πρόκειται να μεταλάβουν πολλοί πιστοί.  Η Θεία Λειτουργία είναι ο χρόνος του Θεού. Κι εμείς όταν συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία, συμμετέχουμε στο χρόνο του Θεού που δεν μετριέται με το ρολόι του χεριού, αλλά με την χαρά  της παρουσίας Του.

Δίνουμε δηλαδή στον Θεό την δυνατότητα και το δικαίωμα να εισέλθει στην ζωή μας, στην καρδιά μας στην καθημερινότητα μας να μας χαρτώσει, να μας ανακουφίσει και να μας βοηθήσει να αισθανθούμε το ότι δεν είμαστε μόνοι μας βυθισμένοι στην θάλασσα των δυσάρεστων και των πικρών αλλά μαζί μας βρίσκεται Εκείνος ως φίλος, ως Πατέρας και Αδελφός, ως Σωτήρας και Λυτρωτής. Ας αφήνουμε λοιπόν το Θεό να μας οδηγεί στο δικό του Μυστήριο και να παραμένουμε στην παρουσία Του μέσα στην Θ.Λειτουργία, χωρίς να κοιτάμε το ρολόι μας.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA