Συνετός και μυαλωμένος άνθρωπος είναι εκείνος που αντελήφθη καλώς ότι υπάρχει τέρμα της παρούσης ζωής και σπεύδει και αυτός να θέσει τέρμα εις τα σφάλματα και ελαττώματά του. (Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος από την τουρκική κυβέρνηση αποτελεί ιστορική, θεολογική, πολιτισμική,  μα προπαντός θεολογική βλασφημία.  Για μια χιλιετία σχεδόν είχε συνεχή χριστιανική λειτουργική χρήση. Είναι πικρή αλήθεια ότι το 1453 με την Άλωση της Πόλης έγινε η μετατροπή της σε τζαμί ως λάφυρο κατάκτησης, αλλά σε καμιά περίπτωση η τωρινή απόφαση δεν δικαιολογείται, διότι αποτελεί πισωγύρισμα σε μεσαιωνικές πρακτικές θρησκευτικού μίσους.

Αποτελεί αντίφαση στην εποχή μας, που γίνεται προσπάθεια να καρποφορήσει ο διάλογος των θρησκειών για ειρήνη και απαλλαγή από θρησκευτικά πάθη, τούτη η θρησκευτική προσβολή . Ο Κεμάλ Ατατούρκ, έστω και προσχηματικά, αντιλαμβανόμενος το μέλλον της Τουρκίας στη Δύση επέλεξε τη μεσοβέζικη λύση της μετατροπής σε  μουσείο για να δηλώσει το σεβασμό του στα πολιτιστικά, θρησκευτικά και πανανθρώπινα σύμβολα.

Τώρα με αυτή την προκλητική απόφαση προσβάλει κάθε χριστιανό και ιδιαίτερα εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, διότι η Αγία Σοφία είναι εγκαινιασμένος στη Σοφία του Θεού, δηλαδή στον Ιησού Χριστό και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μοίρα της βυζαντινής ιστορίας μας για τη οποία καυχόμαστε. Ζει μέσα στις καρδιές μας ως ιερή παράδοση, χριστιανική παρακαταθήκη , ζωντανεύει τους θρύλους και τους πόθους μας ανά τους αιώνες για την παρουσία του Θεού στη ζωή μας και μας συντροφεύει στους ιστορικούς μας αγώνες για ελευθερία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ως χριστιανοί κλονιζόμαστε από τους ισχυρούς της γης όμως ας έχουμε πίστη στο Θεό διότι αυτός είναι το Α και το Ω στη ζωή όλων των ανθρώπων και γκρεμίζει στη στιγμή κάθε υβριστή και υπερήφανο άνθρωπο.

«Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες.

Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις

πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι»

 

 

Δημήτριος Τζαφέρης Θεολόγος

Λαμπάδάριος Ιερού μας Ναού

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA