Πόσα δάκρυα χύθηκαν μπροστά σε εικονίσματα; Πόσοι αμαρτωλοί γονάτισαν σαν τους αγίους για να ζητήσουν θείο έλεος; Πόσα καντήλια άναψαν για να φωτίσουν τα σκοτάδια μίας μεγάλης νύχτας; Πόσες προσευχές έγιναν κλάμα γιατί ίσως ήταν πρώτη φορά που στη συνάντηση με τον Θεό ένιωσαν αληθινή αγάπη; Δ.Τ.Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Δεν είναι τόσο η θεραπεία του <<εκ γενετής τυφλού>>που μας εντυπωσιάζει στην σημερινή ευαγγελική διήγηση όσο η προσπάθεια των φαρισαίων να αρνηθούν το θαύμα. Η θεραπεία του τόσου γνωστού στην Ιερουσαλήμ τυφλού, έχει συγκινήσει τα πλήθη και οι φαρισαίοι ανησυχούν ,φοβούνται μήπως ο λαός ακολουθήσει εκείνον που θέλει να ανατρέψει το κοινωνικοθρησκευτικό κατεστημένο του. Για αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να σκεπάσουν την αλήθεια, να διαστρέψουν την πραγματικότητα. Ομως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο.Μπροστά τους βρίσκεται ζωντανή μαρτυρία ο πρώην τυφλός .Δεν τους απομένει παρά να χρησιμοποιήσουν την τόσο γνωστή στους κακούς και δειλούς στρατηγική:Την συκοφαντία. Με αφορμή την αργία του σαββάτου κάνουν σειρά σοφιστικών συλλογισμών και καταλήγουν στο συμπέρασμα:

<<Εμείς ξέρουμε καλά ότι ο άνθρωπος αυτός που καταλύει την αργία του Σαββάτου ,είναι αμαρτωλός>>και εκτοξεύουν λάσπη με σκοπό να εκμηδενίσουν τον αντίπαλο και να κηλιδώσουν την υπόληψη του.Αδίστακτοι συκοφάντες όπως οι φαρισαίοι ,δεν έλειψαν αλλοίμονο από καμμία εποχή ,από καμμία κοινωνία. Υπάρχουν και σήμερα αναμεσά μας. Ειναι άνθρωποι χωρίς ανθρωπιά, που ζούν για να κάνουν κακό. Η γλώσσα τους κρύβει θανατηφόρο δηλητήριο που όταν εκτοξευθεί δολοφονεί υπολήψεις τραυματίζει ψυχές, γκρεμίζει έργα ποτισμένα με ιδρώτα και αίμα.Ο συκοφάντης φθονεί την αρετή και μισεί την αλήθεια. Οταν δεν μπορεί να αποδεχθεί την πραγματικότητα με σατανική επιδεξιότητα την διαστρέφει και διαδίδει ψεύτικες πληροφορίες εις βάρος του θύματος του πολλές φορές μάλιστα δεν χρειάζεται καν να ανοίξει το στόμα του. Ενας μορφασμός μια χειρονομία, ένα γεμάτο υπονοούμενα χαμόγελο, ένα ειρωνικό ανασήκωμα των ώμων είναι αρκετά για να θίξει την υπόληψη αυτού που θέλει να καταστρέψει. Και αλίμονο στο θύμα του συκοφάντη. Και ακόμη αποδείξει με τον πανηγυρικότερο τρόπο την αθωοτητά του, ο θόρυβος που στο μεταξύ θα δημιουργηθεί θα τον εκθέσει,θα τον <<μουτζουρώσει>> και θα σκοτώσει την τιμή  και την αξιοπρέπεια του.

Εξ αιτίας μιας συκοφαντίας οικογένειες διαλύθηκαν, πνευματικές προσπάθειες γκρεμίστηκαν ,ηγέτες έσβησαν άδοξα ,ήρωες κατεξευτελίστηκαν, πνευματικοί εργάτες δυσφημίστηκαν.Είναι αλήθεια πως για όλα αυτά τα δεινά υπεύθυνοι δεν είναι μόνο οι συκοφάντες. Το ίδιο υπεύθυνοι είναι και εκείνοι που ακούνε τα λόγια τους. Δυστυχώς όλοι μας λίγο ως πολύ,έχουμε μια φοβερή αδυναμία : Να ανοίγουμε με ευχαρίστηση τα αυτιά μας στον κακό λόγο. Ετσι δίνουμε την δυνατότητα στους συκοφάντες να κάνουν την βρομερή δουλειά τους συχνά και ίσως χωρίς να το θέλουμε γινόμαστε συνεργάτες τους σε ηθικές καταστροφές.Η περίπτωση του θαυματουργού αγίου Νεκτάριου ο οποίος εκδιώχθηκε από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας κάτω από φοβερές συκοφαντίες που καλλιεργήθηκαν από όσους τις άκουγαν και τις αναπαρήγαγαν αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Λέγεται ότι στον βασιλεία Αντίγονο παρουσιάσθηκε ένας αυλικός του και του είπε:Ότι κάποιος αξιωματικός είχε πεί αυτά και αυτά τα συκοφαντικά για σένα. Ο βασιλιάς δίνει διαταγή να φυλακισθεί και ο συκοφάντης και ο αυλικός που τον κατήγγειλε, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε και ρώτησε για ποιόν λόγο τιμωρείται. Ο βασιλιάς του απάντησε: Εισαι συνένοχος ,γιατί αν εσύ δεν άκουγες με ευχαρίστηση τα λόγια του, εκείνος δε θα τα έλεγε.Ας προσέξουμε λοιπόν και ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την τακτική των παλιών και σύγχρονων Φαρισαίων. Ας κρατήσουμε τον εαυτό μας μακριά από την συκοφαντία για να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA