Ἡ μόνη σωτηρία σὲ κάθε διαφθορὰ εἶναι ἡ ἐπιστροφὴ στὶς ἀρχές.........(Νικολὸ Μακιαβέλλι)Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

Επιτρέπονται οι υπερβολές στους χριστιανούς;Τίποτε δεν πρέπει να κάνουμε με διάθεση υπερβολής. Ούτε συντηρητικοί να είμαστε αλλ’ ούτε και φιλελεύθεροι στα πνευματικά θέματα. Ακόμη και στις κοσμικές υποθέσεις μας να ενεργούμε συνετά. Πάντοτε ν’ ακολουθούμε τη μέση οδό που διατηρεί η Εκκλησία μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Χριστός, όπως φαίνεται μέσα στην ευαγγελική διήγηση της σημερινής Κυριακής μετά τα Φώτα. Ας αναφέρουμε κάποια παραδείγματα.

Ας δούμε τι γίνεται με το θέμα της νηστείας.Άλλοι νηστεύουν πολύ άκριτα, κι άλλοι, ίσως οι πιο πολλοί, καθόλου. Ο άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης λέγει πως ο άνθρωπος οφείλει να είναι “δόκιμος ζυγοστάτης”, δηλαδή καλή ζυγαριά. Ούτε την ασιτία να επικροτήσει, γιατί θα τον οδηγήσει στην ατονία και την κατάρρευση, αλλ’ ούτε και την πολυφαγία, γιατί θα τον οδηγήσει στην ασωτία. Οι διάφορες πνευματικές ασκήσεις της αρετής να είναι σύμμετρες με τις δυνάμεις μας για να έχουμε κανονική πνευματική πρόοδο. Πολλές φορές άνθρωποι που πρωτογνώρισαν τον Χριστό, έπεσαν με τα μούτρα στην πνευματική ζωή κι όταν έφυγε ο ζήλος ξαναγύρισαν στις προηγούμενες συνήθειες τους κι έγιναν χειρότεροι. “Και γίνεται τα έσχατα του ανθρώπου χείρονα των πρώτων”.
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα ζητήματα. Δεν πρέπει να βλέπουμε παντού εχθρούς της Εκκλησίας, αλλ’ ούτε και να αμνηστεύουμε αυτούς που την διαβάλλουν και την συκοφαντούν. Στην πνευματική ζωή να υπάρχει ένα μέτρο. Στη συναναστροφή μας με τους άλλους να έχουμε διάκριση, ώστε να αντιληφθούμε  ποιος είναι ο κατάλληλος καιρός για να μιλήσουμε στον άλλο για  τον Χριστό και για πνευματικά θέματα. Ενδέχεται αντί για καλό να κάνουμε κακό.Το παράδειγμα  του Κυρίου μας διδάσκει να είμαστε άνθρωποι του  Θεού συνετοί και σώφρονες.
π. γ. στ.

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA