«Γνωρίζοντας ο διάβολος ότι η κινητήρια δύναμή μας είναι ο θείος ζήλος και η προθυμία, στρέφεται εναντίον τους, για να μας αφοπλίσει και να μας αποθαρρύνει.» γ. Ιωσήφ ΒατοπαιδινόςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Η Αγία μας Εκκλησία μια ημέρα μετά την μεγάλη Εορτή των Θεοφανείων τιμά τη μοναδική σε μέγεθος και σημασία  Προφητική μορφή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστή, για το ότι μεσολάβησε στο  Ακατάληπτο Μυστήριο του Θείου Βαπτίσματος του Σωτήρος. Πάντοτε η Εκκλησία μας την επομένη κάθε Εορτής τιμά το πρόσωπο που συνέβαλλε στο εορταζόμενο γεγονός. Την επομένη του Ευαγγελισμού τιμά τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, την επομένη των Χριστουγέννων τιμά την Θεοτόκο, την επομένη της Υπαπαντής τιμά τον Δίκαιο Συμεών.  Ετσι και την επομένη των Θεοφανείων τιμά τον Τίμιο Πρόδρομο και του προσφέρει την ευωδιαστή ανθοδέσμη των Ύμνων και των Προσευχών μας.

Ο Πρόδρομος Ιωάννης εμφανίζεται στην έρημο της Ιουδαίας κοντά στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη, αναγγέλλοντας με δύναμη πολλή τον ερχομό του Κυρίου και προτρέποντας τους ανθρώπους να μετανοήσουν. Φύση ασκητική ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, διδάσκει με το παράδειγμα του. Ταπεινός, ολιγαρκής, σεμνός, ευθύς και επιβλητικός,  εμπνέει αίσθημα εμπιστοσύνης και αφοσίωσης σε όσους τον παρακολουθούν. Η ασκητικότητα του ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του. Ντυμένος με ένδυμα καμωμένο από τρίχες καμήλου και με δερμάτινη ζώνη στην μέση του, περιφέρεται στην έρημο του Ιορδάνη τρεφόμενος με ακρίδες και μέλι άγριο. Πολλοί σπεύδουν κοντά του να ακούσουν το κήρυγμα του, να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους και να βαπτισθούν στον Ιορδάνη. Τους μιλά για τον ερχόμενο Μεσσία, που ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του άξιο να λύσει σαν δούλος  το λουρί των υποδημάτων του.

Ο Ιωάννης όχι μόνο βάπτιζε όλους όσοι του το ζητούσαν, αλλά αξιώνεται να βαπτίσει  τον ίδιο τον Κύριο , να δει με τα μάτια του το Πανάγιο Πνεύμα και να ακούσει με τα αυτιά του την υπερκόσμια φωνή του Πατέρα. Μεγάλη πραγματικά τιμή για το χωματένιο χέρι του να αγγίξει την Κεφαλή του Δεσπότου και να εκπληρώσει την Εντολή του Θεού με το να βαπτίσει τον κηρυτόμενο Μεσσία. Αυτή η μεγάλη και επιβλητική μορφή της ερήμου, που όμοια της δεν παρουσιάσθηκε ποτέ ανάμεσα στους ανθρώπους, σύμφωνα με τα αδιάψευστα λόγια του Κυρίου, δεν άργησε να προκαλέσει την έχθρα εκείνων, που μισούσαν την αλήθεια και ενοχλούνταν από αυτήν.

Ενοχλημένος από το ελεγκτικό κήρυγμα του Βαπτιστή , ο αιμομίκτης Βασιλιάς Ηρώδης, πρόσταξε τον αποκεφαλισμό του. Το αίμα του Μεγάλου Προφήτη πότισε  το δένδρο της Αλήθειας και της Ζωής, που άρχισε να αναβλαστάνει με την εμφάνιση Εκείνου, του Χριστού μας , που ήταν   και είναι  τώρα και για πάντα «η οδός και η αλήθεια και η ζωή».Η σημερινή ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να ατενίσουμε την μορφή του Ιωάννη και να εμπνευσθούμε από το άγιο παράδειγμα του .Η ταπεινοφροσύνη του, το θάρρος και η αποφασιστικότητα του, ο ζήλος και ο ηρωισμός του, θα πρέπει πάντοτε να φωτίζουν τον δρόμο της ζωής μας και να ενισχύουν το δεσμό μας με τον Σωτήρα και Κύριο μας, ώστε ενωμένοι μαζί του να βαδίζουμε τον ανηφορικό δρόμο, που οδηγεί μέσα από την στενή πύλη, στην ένδοξη Βασιλεία των Ουρανών.

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA