"Γνώρισμα των ευσεβών είναι να δίνουν στον καθένα που ζητάει. Των ευσεβέστερων και σε εκείνον που δε ζητάει. Αλλά το να μη διεκδικεί κάποιος αυτό που του αφαίρεσαν, και μάλιστα όταν έχει τη δύναμη, ε... αυτό είναι γνώρισμα μόνο των αγίων". Άγιος Ιωάννης της ΚλίμακοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Είναι εύκολο να διορθώνεις τους άλλους, να τους κουνάς "δασκαλίστικα" το δάχτυλό σου. Είναι εύκολο να παραμονεύεις για να παρατηρήσεις και να κατακρίνεις. Είναι εύκολο αλλά όχι ψυχωφέλιμο.Δεν ήρθαμε σ'αυτήν την ζωή για να γίνουμε ένα βάσανο για τους άλλους, ακόμα κι αν είναι "για το καλό τους", όπως πολλές φορές υποστηρίζουμε. 

Το θέμα είναι να γίνουμε βάλσαμο όχι βάσανο για τους άλλους.Και αυτό θα γίνει όταν έχουμε συγκατάβαση και ταπεινωση, τότε ο λόγος μας γεμίζει γλυκάδα· ποτίζεται το βλέμμα μας με μια γοητεία που μόνο η αγάπη μπορεί να εκπέμψει.

Ας σταματήσουμε να ψάχνουμε αφορμές για να ξεσπάσουμε με κακία και εμπάθεια πάνω στους άλλους λόγο της δικής μας ανικανοποίητης ματαιοδοξίας και των ψυχονευρωτικών καρπών του εγωισμού μας. Ας αναζητούμε ευκαιρίες για να ξεσπάσουμε πάνω στους άλλους φιλιά και αγκαλιές.


Υ.Γ. ακόμα κι αν οι άλλοι στέκονται μακρυά σου (για τους δικούς τους λόγους) εσύ να στέλνεις τα φιλιά σου· κάποιο απ' όλα θα καρποφορήσει μέσα τους.


Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA