Εἶναι ἀδύνατο νὰ βελτιωθεῖ ὁ κόσμος ἐάν πρῶτα δὲν βελτιωθεῖ ὁ ἄνθρωπος. (Πλάτων)Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Κατήχηση » Κηρύγματα

Σήμερα γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε την νίκη και τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας μας επί των αιρέσεων και της κακοδοξίας, εχθροί που την πολέμησαν σκληρά από τα πρώτα βήματα της, μέχρι τους τωρινούς καιρούς.

Και είναι η νίκη αυτή, η επαλήθευση των λόγων του Χριστού στο Ναθαναήλ, τον αγαθό και άδολο Ισραηλίτη : «θα δεις ακόμη μεγαλύτερα θαύματα ». Είναι ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας το θαύμα των αιώνων. Ένα θαύμα καθημερινό και ατελείωτο, που συνεχίζει ως σήμερα. Σε μία εποχή που οι Πνευματικές αξίες κλονίζονται κ΄ οι ιδεολογίες ανατρέπονται, η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει το θαύμα της Αλήθειας προβάλλοντας την μοναδική αλήθεια το πρόσωπο του Ιησού Χριστού και μαζί του την Παναγία Μητέρα του και όλους τους Αγίους που μέσα στους αιώνες υπήρξαν μιμητές Του.

Δεν θα κάνουμε σήμερα ιστορική αναδρομή στο παρελθόν, για να αναζητήσουμε νοσταλγικά και υπερήφανα τους ποτισμένους με αίμα και ιδρώτα σταθμούς της θριαμβευτικής αυτής πορείας. Οι Πατέρες μας πάλεψαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση και νίκησαν στον αγώνα για την πίστη. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Πως βιώνουμε την Ορθοδοξία; Και πως μπορούμε να οραματισθούμε το μέλλον της Ορθοδοξίας;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην πίστη και τα έργα μας. Συχνά περιφρονούνται τα μεγάλα δώρα του Θεού που μας προσφέρει, όπως η αγάπη, η ενότητα, η αδελφοσύνη, η δικαιοσύνη.

Ενώ ανήκουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ είμαστε παιδιά του Θεού της Αγάπης, ενώ έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα αγάπης να μιμηθούμε, δεν αγαπούμε ειλικρινά ο ένας τον άλλον, δεν είμαστε ενωμένοι, δεν βλέπουμε στο πρόσωπο του άλλου τον αδελφό η δεν επιδιώκουμε την δικαιοσύνη. Το Ευαγγέλιο, οι βίοι των Αγίων, τα έργα των Πατέρων, τα Ιερά Εικονίσματα, και αυτή ακόμη η Λατρεία εάν δεν γίνουν βίωμα μας, εάν δεν γίνουν ζωντανή πραγματικότητα, τότε κινδυνεύουν να γίνουν πνευματικοί θησαυροί με αξία μόνον αρχαιολογική…Αυτοί οι πνευματικοί θησαυροί πρέπει να γίνουν ένα με την ζωή μας, να μας εμπνέουν, να μας καθοδηγούν, να μας οδηγούν από την Ορθοδοξία - την πίστη δηλ, στην Ορθοπραξία - στην πράξη. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για Ορθοδοξία χωρίς να μελετούμε και να εφαρμόζουμε τον λόγο του Θεού, χωρίς να προσευχόμαστε, χωρίς να κοινωνούμε, χωρίς να αγαπούμε, χωρίς να συγχωρούμε, χωρίς να υπομένουμε, χωρίς να βιώνουμε καθημερινά τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου.

Αξιωθήκαμε από τον Θεό να γεννηθούμε σ΄ αυτόν τον τόπο που κάθε στιγμή της ιστορίας του είναι ποτισμένη με ορθόδοξη χριστιανική  Παράδοση, κάθε μόριο του αέρα του ευωδιάζει θυμίαμα και ψαλμωδίες, κάθε σημείο της γης του είναι βαμμένο με μαρτυρικό αίμα και ποτισμένο με ασκητικούς ιδρώτες, κάθε στοιχείο του πολιτισμού του παραπέμπει σε τρούλους, σταυρούς και καμπαναριά, κάθε έκφραση της λογικής του και κάθε πτυχή της ζωής του φανερώνει το μεγαλείο της Ορθόδοξης Πίστης.

Ας εκτιμήσουμε με ειλικρίνεια αυτό το μεγάλο δώρο του Θεού, ας αναλάβουμε τις ευθύνες του ο καθένας μας, ας αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και ας τα διορθώσουμε, ας προβάλλουμε την μοναδική αλήθεια, το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού, ας τον αγαπήσουμε μέσα από τα βάθη των καρδιών μας και ας χαρούμε με αληθινή χαρά την παρουσία μας στην Ορθόδοξη Εκκλησία που αφετηρία της έχει την γη και τέλος την Βασιλεία των Ουρανών. ΑΜΗΝ.

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA