Ο κύριος στόχος του διαβόλου είναι να μας απογοητεύσει. Δεν θα του κάνουμε χατήρι. Γ.Γαβριήλ:Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

 

Τούτες τις κρύες μέρες, που όλοι κλεινόμαστε στον εαυτό μας και στο σπίτι μας, αναζητώντας ζεστασιά και θαλπωρή, που ακόμα και η φύση βρίσκεται σε λήθαργο, αναμένοντας το απαλό χάδι της Άνοιξης να την ζωντανέψει, η εκκλησία μας διάλεξε να εορτάζουμε την πιό «θερμή» γιορτή της Χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα. Όλοι αυτές τις μέρες αναμοχλεύουμε εικόνες του παρελθόντος, ενθυμούμενοι τα παιδικά μας χρόνια, στο χωριό, την παραμονή των Χριστουγέννων από σπίτι σε σπίτι να λέμε τα κάλαντα σε φίλους και συγγενείς που άνοιγαν τα σπίτια τους με χαρά. Τή νύχτα των Χριστουγέννων νωρίς το πρωί στην εκκλησία για να ψάλλομε όλοι μαζί «Χριστός γεννάτε δοξάσατε…», να ανταλλάξουμε ευχές αγάπης με όλους και να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα.Σήμερα έχει κανείς την αίσθηση ότι αυτή η «θέρμη» των Χριστουγέννων έχει χαθεί. Ειδικά στις μεγαλουπόλεις βλέπει κανείς ανθρώπους, να περπατούν βιαστικά, άλλοι να μονολογούν, τις περισσότερες φορές με το κεφάλι σκυμμένο, να αντικρίζουν ο ένας τον άλλο αμίλητοι, αφοσιωμένοι σε καθημερινές βιοτικές μέριμνες και φροντίδες, που απορροφούν κάθε σκέψη για γιορτή, πανηγύρι, χαρά, ειρήνη, αγάπη, ό,τι δηλαδή έχει σχέση με το πνεύμα των Χριστουγέννων.


Έτσι όμως χάνουμε το πραγματικό νόημα της εορτής που δεν είναι άλλο από το γεγονός την ενσάρκωσης – ενανθρώπησης του Λόγου του Θεού, και την θεοποίησης του ανθρώπου. Ο Θεός έγινε άνθρωπος και ο άνθρωπος Θεός. Ο πρώτος άνθρωπος παρέσυρε όλο το ανθρώπινο γένος στη φθορά, την αμαρτία και το θάνατο. Έτσι ολόκληρη η ανθρωπότητα έγινε φορέας της αμαρτίας που μας οδήγησε σε αδιέξοδο. Η ανάληψη της ανθρώπινης φύσης από το Χριστό και η ένωσή της με τη θεία, ελευθέρωσε και λύτρωσε των άνθρωπο από τα δεσμά της δουλείας και της αμαρτίας. Η γέννησή Του έγινε η αιτία της δικής μας σωτηρίας αφού «πάνω του» ανάπλασε, αναμόρφωσε, αγίασε και απολύτρωσε την αμαυρωμένη και κατεστραμμένη ανθρώπινη φύση. Ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος για να αναβιβάσει τον άνθρωπο στο θρόνο του Θεού. Για να καταστήσει τον μεγάλο μας εχθρό, τον διάβολο, ανίσχυρο και να καταργήσει το κράτος που έχει εγκαταστήσει ανάμεσά μας.Έλαβε σάρκα και αίμα διότι όλοι εμείς δεν διαφυλάξαμε όπως πρέπει (λόγω της παράβασης του πρώτου ανθρώπου) την σάρκα και το πνεύμα που μας έδωσε. Ντύθηκε τον ανθρώπινο σώμα για να το θυσιάσει χάριν όλων. Έτσι διαλύθηκε το σκοτάδι που μέχρι τότε περιέβαλε τον κόσμο.Απαλλαχθήκαμε απ’ το βάρος της αμαρτίας, απομακρυνθήκαμε απ’ την κακία, και λυτρωθήκαμε απ’ τη φθορά και το θάνατο. Ταυτόχρονα αγιασθήκαμε, αποκτήσαμε υιοθεσία, και δικαιωθήκαμε, γιατί γίναμε αδελφοί, συγκληρονόμοι και σύσσωμοι Χριστού.

Νά γιατί ο ιερός υμνωδός ψάλλει στον όρθρο των Χριστουγέννων «ξένον και παράδοξον μυστήριον» η γέννηση του Χριστού. Και όλα σ’ αυτό το γεγονός είναι παράδοξα και αντιφατικά, απ’ την αρχή μέχρι το τέλος.Ένα κορίτσι που δεν γνώρισε ποτέ άνδρα κυοφορεί στα σπλάχνα του τον υιό του Θεού. Φεύγει απ’ τον τόπο της για να γεννήσει σ’ ένα μέρος ξένο και μάλλον εχθρικό. Το βρέφος απ’ τις πρώτες μέρες της ζωής του είναι σημείο αντιλεγόμενο. Άλλοι σπεύδουν να προσκυνήσουν και άλλοι μηχανεύονται και εξυφαίνουν συνωμοσίες για να τον εξοντώσουν. Τίποτε όμως για το Θεό δεν είναι παράδοξο και αντιφατικό. Τα πάντα έγιναν, γιατί ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο. Και είναι τέτοια η αγάπη του που δεν δίστασε να «προσφέρει» τον Υιό Του ως λύτρο σωτηρίας. Άν λοιπόν επιζητούμε το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων, μάλλον στην αγάπη θα το βρούμε. Στην αγάπη του Θεού και στην αγάπη για τον συνάνθρωπο. Άς αφήσουμε λοιπόν τα περιττά έξοδα, τους ξέφρενους χορούς, τα ανούσια στολίδια και λαμπιόνια και ας κοιτάξουμε γύρω μας.

Φέτος τα Χριστούγεννα ας είναι εορτή αγάπης, αλληλεγγύης και αδελφοσύνης· γι’ αυτό τους γυμνούς ας ενδύσουμε, τους πεινασμένους ας χορτάσουμε, τους ασθενείς ας κοιτάξουμε, τους φυλακισμένους ας επισκεφθούμε, τους ξένους ας φιλοξενήσουμε, τους θλιβομένους ας παρηγορήσουμε και τότε ναί, θα βρούμε ξανά το πραγματικό και αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων. Τό «ξένο και παράδοξο» που ζούμε και βιώνουμε σήμερα θα γίνει τόσο ζεστό, ανθρώπινο και οικείο.

Καλά Χριστούγεννα. Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Πηγή: Αγία Ζώνη

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA