Μὴ νομίζεις πὼς οἱ ἄνθρωποι εἶναι ἐναντίον σου, ἁπλά εἶναι ὑπέρ τοῦ ἑαυτοῦ τους.(Τζ. Φάουλερ)Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

Είμαστε... τσιγκούνηδες στο «μπράβο». Λείπει ο καλός λόγος από τη ζωή μας.!!!!!Αλλά είμαστε τσιγκούνηδες στα συναισθήματα μας.!!!!!Πώς καταλήγει ο τσιγκούνης; Συνήθως μόνος του. Γιατί ο τσιγκούνης άνθρωπος είναι σε όλα του τσιγκούνης. Είμαστε τσιγκούνηδες στα συναισθήματα μας.Δεν είμαστε αυθεντικοί δεν λέμε αυτό που νιώθουμε αλλά αυτό πού θα έπρεπε να νιώθουμε. Δε μιλάμε, δε λέμε τι αισθανόμαστε ίσως πιστεύουμε ότι θα προδοθούμε. Μπορεί να έχουμε προδοθεί παλιότερα: τούτο κάνει την εξωτερίκευση των συναισθημάτων πιο δύσκολη.Άκουσα μια γυναίκα πριν λίγο καιρό εκεί που ήμουνα να αναφωνεί: »Δεν ξέρουν να αγκαλιάζονται οι άνθρωποι!».Και αναρωτιέμαι…..μήπως χρειάζεται λεξικό για να μάθουμε τι είναι ένα χάδι, τι είναι μία αγκαλιά; Ορίζεται άραγε μία τόσο απλή και συνάμα άκρως σημαντική και συναισθηματική πράξη;

Γιατί ο κόσμος δεν αγκαλιάζετε τόσο συχνά;Και πώς μαθαίνει κάποιος να αγκαλιάζει;»……..»Την αγκαλιά δεν την μαθαίνεις, την αγκαλιά την αισθάνεσαι!»
Η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια που θέλει και αναζητάει τις αγκαλιές….Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να παίρνει και να δίνει τρυφερότητα.
Εύκολα ζητάμε από τον άλλον να μας δώσει αγάπη. Πόσο εύκολα, όμως την προσφέρουμε εμείς; Να μάθουν να αγκαλιάζονται οι άνθρωποι! Να μάθουμε όλοι να χαρίζουμε το χάδι μας, χώρις να σκεφτόμαστε αν θα το πάρουμε πίσω. Η αγκαλιά είναι η καλύτερη θεραπευτική διαδικασία. Ας μην είμαστε μίζεροι και τσιγκούνηδες. Ας μη κάνουμε οικονομία στα χάδια και στις αγκαλιές και ας τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.Η αγκαλιά είναι μία πράξη που κρατάει κατά μέσο όρο τρία δευτερόλεπτα. Τα αποτυπώματα, όμως που αφήνει κρατάνε για ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνες οι αγκαλιές που κρατούν πολλή ώρα. Που δεν θέλεις να ξετυλίγεις το σώμα σου πάνω από το σώμα του άλλου. Χωρίς λόγια, χωρίς υποσχέσεις. Αφήνεσαι και παράλληλα γιατρεύεσαι από ό,τι και αν σε έχει στεναχωρήσει, πληγώσει, τρομοκρατήσει. Αυτές τις αγκαλιές τις αγαπάμε και τις θέλουμε όλοι στη ζωή μας!

Τις απρόσμενες αγκαλιές…
Τις αγκαλιές όταν ξυπνάμε…
Τις αγκαλιές κατά την διάρκεια της ημέρας…
Τις αγκαλίες για μία επιτυχία ή αποτυχία μας…
Τις αγκαλιές για συγγνώμη…
Τις αγκαλιές για ευχαριστώ…
Τις αγκαλιές λίγο πριν τον ύπνο και αυτή την μεγάλη αγκαλιά κατά την διάρκεια του ύπνου…
Αυτές είναι οι αγαπημένες μας αγκαλιές!

Και όπως λένε και οι ειδικοί…»Μία αγκαλιά την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα.» Βοηθάει τόσο στην σωματική υγεία όσο και στην ψυχική. Ας δείξουμε την αγάπη μας μέσω μίας αγκαλιάς.Μιλάω για εκείνες τις αγκαλιές που περιέχουν συναίσθημα, αγάπη, θαυμασμό, αμοιβαία έλξη, ανάγκη για ανθρώπινη επαφή. Για εκείνες τις αγκαλιές που μπορεί να στερηθήκαμε στα παιδικά μας χρόνια. Για εκείνες που πήραμε σε υπερβολικό βαθμό από τους γονείς μας.(Πόσο τους είμαι ευγνώμων)!!!
Για όλες αυτές τις αγκαλιές που ποτέ δεν είναι αρκετές…

Οικονομία στα χάδια. Αυτό κάνουμε. Οικονομία στα χάδια είτε σε αυτά που δίνουμε είτε σε αυτά που λαμβάνουμε. Έτσι η ποιότητα και η ποσότητα των χαδιών που ανταλλάσσονται μειώνονται δραματικά. Παρόλο που οι άνθρωποι αναζητούν, λατρεύουν, γοητεύονται, χαίρονται από τα χάδια, στην πραγματικότητα τα υποβιβάζουν, τα παραμελούν, μειώνουν την αξία τους για να εκλογικεύσουν την συμπεριφορά τους που στερείται χαδιών. Όμως, για να είναι κάποιος «υγιής» πρέπει να εμπλακεί με τους ανθρώπους και να επιδιώξει από αυτούς τα χάδια. Έτσι μόνο οι σχέσεις είναι ουσιαστικές, έτσι μαθαίνεις να αγαπάς αληθινά και να εκτιμάς τον εαυτό σου και τον άλλον που έχεις απέναντι και κοιτάς στα μάτια.

Είναι ένα απίστευτο πράγμα το πως ...αρχίζουν να εξαπλώνονται οι τσιγκούνηδες γύρω μας...ωωωω θεέ μου...τι αίσχος.. μιζέριες και "κλαψίματα" και όλα αυτά γιατί
κάποτε είχα διαβάσει κάπου ότι ένας βλάκας είναι πραγματικά ανίκητος. Για αυτό πρέπει να μείνεις μακριά του. Το ίδιο δεν συμβαίνει και με ένα τσιγκούνη;
Να είμαστε απλόχεροι συναισθηματικά και να αφηνόμαστε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, δίνοντας και παίρνοντας αντιστοίχως.
Βέβαια, για να το επιτύχουμε αυτό, θα πρέπει να αφήσουμε τις άμυνες και τη στάση συναισθηματικής αποταμίευσης και να κάνουμε μια κάποια συναισθηματική σπατάλη στον τρόπο με τον οποίο εκδηλωνόμαστε στους άλλους.Έτσι, δίνοντας, και όχι φυλάγοντας, μπορούμε να απολαύσουμε τη χαρά των διαπροσωπικών σχέσεων και των συναισθηματικών συγκινήσεων που όλοι χρειαζόμαστε για μια όμορφη, ενδιαφέρουσα και πλήρη ζωή.
....και όχι τσιγκουνιές όλα πολύ.....!!!!

Δημήτριος Καραισκος

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA