«Η ανοχή θα φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε οι έξυπνοι άνθρωποι να απαγορεύονται να σκέφτονται για να μην προσβάλλουν τους ηλίθιους» - ΝτοστογιέφσκιΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Κατήχηση » Κηρύγματα

Έρχεται ο Κύριος στη χώρα, στην περιοχή δηλαδή των Γεργεσηνών, για να ελευθερώσει και να σώσει τον άνθρωπο από τη δύναμη του διαβόλου. Έρχεται για να συναντήσει το αγαπημένο του πλάσμα και να του δείξει πως η αληθινή ζωή της αρετής αξίζει περισσότερο από μια ζωή κατά την οποία εκτρεφουμε τα γουρούνια των επιθυμιών και των πτώσεων. Πλαστήκαμε για να είμαστε πρίγκηπες της κτίσεως και όχι βοσκοί των αλόγων και εμπαθών ενστίκτων. Δεν μας έπλασε ο Κύριος για να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Εωσφόρου. Μας έφτιαξε για να είμαστε στο ύψος της αγάπης Του και όχι να κατρακυλήσουμε στο βάραθρο και στην κοπριά της κακίας. Όταν ο Θεός είδε ότι δεν κρατήσαμε την αξιοπρέπεια μας και δεν μπορέσαμε να σεβαστούμε τις προδιαγραφές της δημιουργίας μας, δεν απογοητεύτηκε, δε θύμωσε, δεν απομακρύνθηκε. Έκανε ακριβώς το αντίθετο. Κατέβηκε ανάμεσα μας. Μα έψαξε, για να μας αναζητήσει στην περιοχή που ασκούμε την αμαρτία. Έρχεται ακριβώς εκεί που δεν Τον περιμένουμε, για να μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Έρχεται να γκρεμίσει τα γουρούνια της ανυπακοής μας στο απέραντο πέλαγος του θείου ελέους και της αγάπης Του. Εάν Τον δεχτούμε, θα μας ελευθερώσει από τις ενέργειες του σατανά, όπως έκανε με τους δύο δαιμονισμένους της σημερινής ευαγγελικής περικοπής.

Έχουμε, βεβαίως, και το περιθώριο να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Γεργεσηνών. Μπορούμε ευγενικά να ζητήσουμε από τον Χριστό να πάψει να μας ενοχλεί με την παρουσία του, να πάψει με το κήρυγμα του σωστού, να μας αφήσει ήσυχους να βρίσκουμε τα γουρούνια των επιθυμιών και των συμφερόντων μας. Ένας Χριστός που δεν στηρίζει το θέλημα μας, που δεν υπηρετεί τις αδυναμίες μας, είναι επικίνδυνος και ανεπιθύμητος. Ο Χριστός είναι χρήσιμος μόνο όταν συμφωνεί μαζί μας. Όταν θέλει να μας μεταμορφώσει και να αλλάξει τις συνήθειες μας, τότε καλύτερα να μείνει μακριά. Είναι αρκετά όσα μάθαμε για Εκείνον. Δεν χρειάζεται να γνωριστούμε και προσωπικά μαζί Του. Αυτό έκαναν και οι Γεργεσηνοί. Τον παρακάλεσαν να διαβεί τα σύνορα τους και να τους αφήσει ήσυχους στην καθημερινή τους ζωή.

Ο Χριστός δεν έρχεται σε αμηχανία. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα για τον Κύριο. Θα κρατήσει και σε μας την ίδια στάση που κράτησε στους Γεργεσηνούς. Τι έκανε, όταν τον παρακάλεσαν να εγκαταλείψει την περιοχή τους; «Διεπέρασε», δηλαδη πέρασε ανάμεσα τους και έφυγε. Αυτό το «διεπέρασε» καλό είναι να μας αναστατώσει και να μας προβληματίσει. Ο Κύριος δεν θα επιμείνει από όσο του επιτρέπει η ελευθερία μας. Εάν εμείς τον απορρίπτουμε, δεν θα μας τιμωρήσει, ούτε θα μας εκδικηθεί. Δεν θα επιβάλλει την παρουσία του, όπως δεν την επέβαλε στους Γεργεσηνούς. Το μόνο που θα κάνει θα είναι να διαπεράσει την ύπαρξή μας και θα φύγει μακριά μας, όπως εμείς του ζητήσαμε. Ο Κύριος μας αγαπάει αληθινά και γι’ αυτό μας σέβεται. Ο Κύριος είναι αξιοπρεπής και συμπεριφορά αρχοντική. Δεν επιβάλλεται δικτατορικά και με τρόπους ολοκληρωτισμού. Παρουσιάζει την αγάπη και τη δύναμή του και όποιος θέλει Τον δέχεται. Όποιος ενοχλείται από την αγάπη και τη δύναμη του Χριστού απομακρύνεται και απομονώνεται από τον Σωτήρα. Ο Κύριος διαπερνάει από τη ζωή πολλών ανθρώπων όχι επειδή δεν τους αγαπάει, αλλά επειδή εκείνοι δεν Τον θέλουν κοντά τους.

Ανάμεσα στον Χριστό και τα γουρούνια οι Γεργεσηνοί διάλεξαν τα γουρούνια, διότι εξυπηρετούσαν τις χαμερπείς ορέξεις τους. Ο Κύριος σεβάστηκε την απόφαση τους. «Διεπέρασε» την περιοχή τους και Τους άφησε στην επιλογή τους. Το λάθος των Γεργεσηνών το επαναλαμβάνουμε όλοι μας. Όταν κάνουμε τη λάθος επιλογή, μην επιμένουμε σ’ αυτή. Με αληθινή μετάνοια να ζητήσουμε από τον Κύριο να μην μας διαπεράσει. Να μην μας εγκαταλείψει στο λάθος μας, αλλά να παραμείνει στην ύπαρξη μας και στη ζωή μας ως ιατρός και θεραπευτής, σαν Σωτήρας και Λυτρωτής. Είναι ο μόνος που μπορεί να μας ελευθερώσει από τον βούρκο των χοίρων και να μας χαρίσει τη δόξα και τη χαρά του προσώπου Του.

 

Ι.Μ Δ

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA