Συνετός και μυαλωμένος άνθρωπος είναι εκείνος που αντελήφθη καλώς ότι υπάρχει τέρμα της παρούσης ζωής και σπεύδει και αυτός να θέσει τέρμα εις τα σφάλματα και ελαττώματά του. (Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Νεότητα » Συμβουλές

 

Σε όλα τα πράγματα να έχετε μέτρον.Κάποιος ήλθε πριν από καιρό και κατηγορούσε πολύ τους κληρικούς.Ωραία, του είπα, σ’ έναν ελαιώνα μερικές ελιές σάπισαν ή χάλασαν. Τι να κάνουμε; Να ξεριζώσουμε όλες τις ελιές, επειδή μερικές χάλασαν;Ο καλλίτερος έλεγχος είναι να φροντίσουμε να δείξουμε τον εαυτό μας υπόδειγμα αρετής. Αν εμείς είμεθα ενάρετοι και τέλειοι, ο άλλος θα εντραπεί και θα παύσει να αμαρτάνει.Το λάδι και στην θάλασσα να το ρίξεις, δεν βουλιάζει· μένει εις την επιφάνεια.

Έτσι και η αρετή. Ό,τι και να κάνουν οι άλλοι, δεν εξαφανίζεται. Μένει και είναι καύχημα εις τον ενάρετον και έλεγχος εις τον αμαρτωλόν. Πάντως, εάν εμείς προσέχομεν, μπορούμε ν’ αποφύγουμε τον σκανδαλισμό.Όταν βλέπεις ότι με κάποιον δεν μπορείς να συνεννοηθείς, μην επιμένεις.Μην τον μισήσεις όμως, να προσεύχεσαι δι’ αυτόν, μόνον απόφευγε την συναναστροφήν του.Και αν σε επισκεφθεί, μην ομιλείς δίχως να σε ρωτήσει. Και να προσέχεις να λες ό,τι μπορεί να σηκώσει, ώστε να προκύπτει ωφέλεια και όχι ζημία.Εγώ, όταν πηγαίνω κάπου ή όταν έλθει κάποιος να με δει, παρακαλώ τον Θεόν να φύγει χωρίς να αισθάνομαι ελέγχον.


«Γέροντας Ιερώνυμος, Ο Ησυχαστής Της Αίγινας»

Του Πέτρου Μπότση

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA