Δάνεισε κι εσύ δυο ώρες στο Θεό, πηγαίνοντας στην εκκλησία, και θα φέρεις στο σπίτι σου κέρδη αμέτρητων ημερών. Αν όμως δεν δέχεσαι να κάνεις κάτι τέτοιο, σκέψου μήπως μ’ αυτή σου τη στάση χάσεις κόπους πολλών ετών. Γιατί ο Θεός, όταν περιφρονείται, γνωρίζει να σκορπίζει τα χρήματα που συγκεντρώνεις με την εργασία της Κυριακής (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ).Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι αισθάνονταν την ανάγκη να γιορτάζουν με σκοπό να θυμούνται πρόσωπα και γεγονότα που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στη ζωή τους.Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας δεν υπάρχει πολιτισμός, λαός, πόλη και χωριό που να μην έχει έστω μία ετήσια ημέρα μνήμης για κάτι που να αποτελεί για την κοινότητα, τη φυλή και το έθνος, σημείο αναφοράς, για ένα χαρμόσυνο ή θλιβερό γεγονός που δεν πρέπει να λησμονηθεί και πρέπει να δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή του ανθρώπου.Για τον σκοπό αυτό οργανώνονται είτε τελετές είτε ψυχαγωγικά δρώμενα τα οποία με μυσταγωγικό τρόπο βοηθούν τον άνθρωπο να κατανοήσει το  μυστικό νόημα της ύπαρξης του στη ζωή, να κατανοήσει τη θέση του στον κόσμο και να συσφίξει αληθινά τις σχέσεις του με τον συνάνθρωπο του. Στα προ Χριστού χρόνια όλα τα παραπάνω αποτελούσαν κυρίως τη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να ξαναβρεί τον αληθινό Θεό και να αποκαταστήσει τη σχέση του τόσο με τον Θεό όσο και με τους ανθρώπους.

Βέβαια με τις δικές του δυνάμεις ο άνθρωπος δεν τα κατάφερε και έτσι στη θέση του αληθινού Θεού τοποθέτησε σπουδαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες και επειδή δεν είχε κοινωνία με τον Θεό, η μυθολογία αποτελούσε για πολλούς αιώνες ιερή γραφή για όλους τους ανθρώπους και με βάση αυτή γιόρταζε, κατασκευάζοντας επιβλητικούς ναούς, αγάλματα θεών και κάθε λογής είδωλα χρησιμοποιώντας όλες τις ανθρώπινες τέχνες. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούσε να καλύψει στην πραγματικότητα τις πνευματικές και ψυχικές ανάγκες του ανθρώπου διότι στην πραγματικότητα παρέμεινε αποξενωμένος από τον αληθινό Θεό τον οποίο αρνήθηκε από την αρχή της ιστορίας του.

Η ανθρωπότητα έζησε για χιλιάδες χρόνια μια απέραντη ψυχρή νύχτα και αναζητούσε εναγωνίως λίγο φως στο σκοτάδι της καθημερινότητας που βίωνε καθημερινά και που τίποτα δεν μπορούσε να τον λυτρώσει.Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για τη σωτηρία του και οι γιορτές του κατέληξαν να είναι μια επιβεβαίωση της απέραντης δυστυχίας και των αδιεξόδων που αυτός δημιούργησε. Για τον λόγο αυτό και οι αρχαίοι Αθηναίοι κατασκεύασαν βωμό στον Άγνωστο Θεό!Κάποια στιγμή όμως στην ανθρώπινη ιστορία οι άνθρωποι άρχισαν να νιώθουν στη ψυχή τους ζεστασιά και να φωτίζεται η ζωή τους από ακτίνες που δεν πήγαζαν από το κοσμικό φως.

Αυτές οι ακτίνες ήταν οι Απόστολοι του Χριστού που ξεχύθηκαν στα πέρατα της Οικουμένης, κηρύσσοντας το ευαγγέλιο σε όλους τους ανθρώπους, το Αληθινό, Ανέσπερο Φως, του Σταυρού και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού, του Υιού και Λόγου του Θεού, ο οποίος έγινε άνθρωπος σαν και εμάς για να μας πάρει από το χέρι, να μας βαπτίσει στη νέα ζωή με το Άγιο Πνεύμα και να μας αποκαταστήσει την κοινωνία με τον Αληθινό Τριαδικό Θεό.Στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού φανερώθηκε για όλους εμάς τους ανθρώπους το μυστήριο της Εκκλησίας και έγινε για μας το πέρασμα από τον θάνατο στην αληθινή ζωή.

Για αυτό και το Πάσχα έγινε η πρώτη και η πιο σπουδαία γιορτή για όλους τους Χριστιανούς. Η παρουσία του Ιησού Χριστού στην ανθρώπινη ιστορία έγινε για όλους μας αιτία χαράς και λύτρωσης, για τον λόγο αυτό το εκκλησιαστικό εορτολόγιο περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του Χριστού, τη Γέννηση, τον Σταυρό και την Ανάσταση. Χριστούγεννα και Πάσχα αποτελούν τους σημαντικότερους σταθμούς για την εκκλησιαστική ζωή μας.   Ο χρόνος για μας απόκτησε νέο νόημα. Είναι καιρός μετάνοιας αλλά και δοξολογίας, δηλαδή μια ευκαιρία να αφήσουμε μια για πάντα τα έργα του διαβόλου και να ζούμε το ευαγγέλιο λατρευτικά και αγαπητικά όπως μας το αποκάλυψε ο Ιησούς Χριστός.

Κάθε ημέρα η Αγία μας Εκκλησία τιμά και έναν Άγιο ή Αγία που σταύρωσε με τη χάρη του Θεού τα πάθη της αμαρτίας και φωτίστηκε από το αληθινό Φως της χριστιανικής ζωής δηλαδή αγίασε και αυτούς καλούμαστε να μιμηθούμε στις ζωές μας.Οι Άγιοι μας, οι οποίοι ούτε το μαρτύριο ούτε τον θάνατο φοβήθηκαν, ούτε αρνήθηκαν τον Χριστό εν μέσω θλίψεων και πειρασμών, αποτελούν για όλους εμάς τους χριστιανούς αιτία να γιορτάζουμε τελώντας το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στις μνήμες τους κάθε ημέρα, ώστε να μην μας απορροφήσει ο κόσμος με την ψευτιά, το  σκοτάδι και την παγωνιά της αμαρτίας και του θανάτου.

Για την ενορία μας μια τέτοια σπουδαία ημέρα γιορτής είναι και 10η Δεκεμβρίου, διότι πριν 19 χρόνια (2000) κατέφθασε από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βαγίων  δια των Τιμίων Χειρών της Γεροντίσσης Ευπραξίας κατά την διάρκεια Αγρυπνίας, το ιερό, το σεβάσμιο και αγιασμένο  Λείψανο του Αγίου μας, του Οσιομάρτυρος Νικολάου του Νέου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για την ενορία μας, διότι με τη σωματική παρουσία του ο Άγιος, μας μεταφέρει τη Χάρη του Θεού στις ζωές μας, μας φωτίζει τον δρόμο να μην χαθούμε από θλίψεις, στεναχώριες και πειρασμούς.

Για όλους μας του ενορίτες του Αγίου Νικολάου του Νέου αλλά και για όλη την Εκκλησία είναι φάρος που μας φωτίζει στο να υπομένουμε κάθε λογής δυσκολία, για το όνομα και τη δόξα του αληθινού Θεού, όπως έπραξε ο Ίδιος με φρικτό μαρτύριο. Ας γιορτάσουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά την παρουσία του Θεού στη ζωή μας και όλων των Αγίων που μας συντροφεύουν στον πνευματικό και χριστιανικό αγώνα μας.

 

Δημ.Τζαφέρης

Ιεροψάλτης Ιερού μας Ναού

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA