Δάνεισε κι εσύ δυο ώρες στο Θεό, πηγαίνοντας στην εκκλησία, και θα φέρεις στο σπίτι σου κέρδη αμέτρητων ημερών. Αν όμως δεν δέχεσαι να κάνεις κάτι τέτοιο, σκέψου μήπως μ’ αυτή σου τη στάση χάσεις κόπους πολλών ετών. Γιατί ο Θεός, όταν περιφρονείται, γνωρίζει να σκορπίζει τα χρήματα που συγκεντρώνεις με την εργασία της Κυριακής (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ).Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Επίκαιρα κείμενα

 

Eξι ημέρες την εβδομάδα ο άνθρωπος σκυμμένος πάνω στις μηχανές, τη γή,τα εργαλεία,τα χαρτιά,τις διάφορες υποθέσεις,αγωνίζεται για το ψωμί του,για την καλυτέρευση της ζωής του,την λύση των προβλημάτων του ιδιαιτέρος οικονομικών. Μια μέρα καλείται να ξεκουραστεί σωματικά και ψυχικά,να δεί τον εαυτό του,να νοιώσει οτι εκτός απο στομάχι έχει και ψυχή με τις δικές της ανάγκες και δικαιώματα,να βιώσει τέλος την Κυριακή ως Κμέρα Κυρίου,ως σταθμό ανεφοδιασμού σε δύναμη για τον αγώνα της βιοπάλης που θα αρχίσει την Δευτέρα. Η εποχή μας έχει το θλιβερό προνόμιο να διαστρέφει αξίες και θεσμούς.Ετσι ο θεσμός της Κυριακάτικης αργίας έχασε το ουσιαστικό του νόημα και τον πραγματικό του σκοπό.Οι περισσότεροι την Κυριακή την περνούν με πλήξη και άνοια και ψυχική κόπωση αφού την θεωρούν μια ημέρα άδεια που περιμένουν να περάσει όπως όπως για να ξεκινήσουν οι κερδοφόρες  και καλές ημέρες  της εβδομάδας ,αφου αυτήν δε έχει να τους προσφέρει τίποτε.

Ας ρίξουμε μια ματιά για το πώς περνούν την Κυριακή τους οι πιο πολλοί από εμάς,θα διαπιστώσουμε ότι η Κυριακή είναι πραγματικά<<συννεφιασμένη>>.Αλλοι στα γήπεδα και στις τηλεοράσεις .Αλλοι την περνούν στο κρεβάτι η στο καφενείο ανάμεσα στους καπνούς και τα τραπουλόχαρτα .Αλλοι στις εκδρομές και στις εξόδους για να ξεσκάσουν.Αλλοι στο κηνύγι . Αλλοι γλεντοκοπούν έχοντας ξεκινήσει από το σαββατόβραδο .Αλλοι προτιμούν την ώρα που σημαίνουν οι κυριακάτικες καμπάνες να ξεκινούν για τα χωράφια τους,η αρχίζουν το σιδέρωμα ρούχων,η το μαγείρεμα των φαγητών γιατί φοβούνται ότι θα μείνουν νηστική η οικογένια.  Αλλοι παίρνουν τα παιδιά τους και αντί να τα αφήσουν έστω να ξεκουραστούν τα πηγαίνουν σε γήπεδα,σε αγώνες,σε προπονήσεις,και σε άλλες δραστηριότητες οι οποίες ξεκινάνε τυχαίως  την ώρα της Θείας Λειτουργίας.Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα να ξεκινάμε την  Δευτέρα την δουλεία μας περισσότερο κουρασμένοι από ότι σταματήσαμε την Παρασκευή ,οι μαθητές αδιάβαστοι, χωρίς κέφι οι δασκάλοι , αγουροξυπνημένοι οι υπάλληλοι, όλο νεύρα οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, χωρίς απόδοση οι εργάτες στα εργοστάστια.

Στο Στο θαύμα της θεραπείας της συγκόπτουσας που μας διηγείται το σημερινό ευαγγέλιο βλέπουμε το ιδανικό πρότυπο του ανθρώπου, του Ιησου Χριστού σε μέρα αργιάς.Βρίσκεται στην συναγωγή ταπεινά και ερμηνεύει τον λόγο του Θεού και θεραπεύει την καμπουριασμένη γυναίκα. Δηλαδή πέρα από την προσευχή προσφέρει την αγάπη του,ευεργετει , γίνεται πρόξενος χαράς. Σύμφωνα  λοιπόν με το παράδειγμα του Χριστού καλούμαστε και εμείς να αξιοποιήσουμε την Κυριακή μας με την Θεία Λειτουργία το πρωί στον ναό με την γεύση της ζεστής οικογενειακής ατμόσφαιρας, την θαλπωρή στα σπίτια ,το κυριακάτικο τραπέζι, την ψυχαγωγία , την επίσκεψη σε κάποιον <<συγκόπτοντα>>που έχει καμπουριάσει από την φτώχεια, την αρρώστια, το πένθος , την μοναξία. Τότε δε θα πλήττουμε την ημέρα της Κυριακής και δε θα εξαφανίζεται το ποτισμένο με αίμα και ιδρώτα και αίμα μεροκάματο της εβδομάδας. Ας προσπαθήσουμε με όσα θυμηθήκαμε να γεμίσουμε την  ημέρα της Κυριακής,να νιώσουμε  ανάπαυση και  χαρά, να πάρετε μία ανάσα ψυχης ,να ανεβείτε ακόμη ένα σκαλί παραπάνω στον ουρανό. Να είναι για εμάς πραγματικά η Κυριακή μια μέρα<<Κυρίου>>.


 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA