«Ἡ ρουτίνα γιά τήν πνευματική ζωή, καί μάλιστα γιά τή λατρεία, δέν εἶναι μόνο μιά ἀνασταλτική δύναμι. Εἶναι μιά μεγάλη, μιά τρομερά βαρειά ἁμαρτία». Του Ἀττικῆς καί Μεγαρίδος Νικοδήμου,Ιερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Κατήχηση » Κηρύγματα

Είναι πολλοί αυτοί που, σαν σύγχρονες σειρήνες, αρέσκονται να σκορπούν τον πανικό και να υπερτονίζουν την μοναχικότητα και το αδιέξοδο του σημερινού ανθρώπου, με μοναδικό σκοπό να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του.

Τα κίνητρά τους βέβαια δεν είναι αγαθά, αφού με πρόφαση τα ψήγματα αγάπης που δείχνουν προσπαθούν να δεσμεύσουν το άτομο και να το κάνουν υποχείριό τους. Για εμάς, όμως, τους Ορθόδοξους Χριστιανούς δεν υπάρχουν τέτοια αδιέξοδα. Ούτε και χρειαζόμαστε επίδοξους «σωτήρες», καθώς έχουμε ένα Θεό που η λέξη πατέρας βρίσκει στο πρόσωπό Του την τέλεια έκφρασή της.

Πατέρας… κουβέντα βαριά και γεμάτη νοήματα. Κουβέντα που κρύβει μέσα της λέξεις όπως δημιουργία, αγάπη, εμπιστοσύνη, συγκαταβατικότητα, στοργή και πλήρη κατανόηση των αναγκών του παιδιού του. Αυτές οι λέξεις μπορεί να χαρακτηρίζουν τον τέλειο πατέρα. Τέλειος πατέρας όμως είναι μόνο ο Θεός μας. Αν ο Θεός-Πατέρας μας ζητάει κάτι μέσα από το λόγο του στη σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι εμπιστοσύνη στο θέλημά Του και στην  φιλεύσπλαχνη αγκαλιά Του. Εμπιστοσύνη στο να μην μας φοβίζει το αύριο, το σήμερα ή το μετά, αλλά να έχουμε την βεβαιότητα ότι ο Θεός είναι δίπλα μας, κοντά μας, μέσα μας.

Τίποτα δεν πρέπει να μας φοβίζει, ούτε να μας αγχώνει γιατί έχουμε ένα Θεό-Πατέρα να μας προστατεύει, να μας φροντίζει και να μας στηρίζει. Πόσο ωραίο είναι να σκεφτούμε την ζωή σαν ένα βουνό που πρέπει να ανεβούμε και να νιώθουμε δίπλα μας συνοδοιπόρο και βοηθό, όχι έναν Άγγελο, αλλά τον ίδιο τον Κύριό μας. Βέβαια δεν πρέπει να μπερδευτούμε και να πέσουμε σε ραθυμία, πιστεύοντας ότι ο Θεός θα μας στείλει τα πάντα με μαγικό τρόπο, αρκεί εμείς να καθίσουμε άπραγοι και να περιμένουμε. Ας αφήσουμε φωνές άγνωστες και μπερδεμένες να λένε ότι ο Θεός σε αγαπάει και θα δώσει μαγικές λύσεις στα προβλήματά σου. Όχι, ο Θεός δεν υποσχέθηκε οδό εύκολη και φαρδιά.

Δυσκολίες και ατυχίες θα έρθουν πολλές. Ο Θεός Πατέρας όμως, θα είναι πάντα δίπλα μας και θα μας στηρίζει. Αρκεί βέβαια και εμείς να το θελήσουμε και να επιζητάμε την παρουσία Του. Αρκεί να αφεθούμε ελεύθερα και συνειδητά στο θέλημά Του. Τότε δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα στη ζωή μας και απροσπέλαστα τείχη. Θα υπάρχει μόνο η ελεύθερη βούλησή μας και η ενέργεια του Θεού στη ζωή μας. Και τι καλύτερο από το να αναλάβει τα πάντα ο άναρχος, παντοδύναμος Θεός…

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA