"Γνώρισμα των ευσεβών είναι να δίνουν στον καθένα που ζητάει. Των ευσεβέστερων και σε εκείνον που δε ζητάει. Αλλά το να μη διεκδικεί κάποιος αυτό που του αφαίρεσαν, και μάλιστα όταν έχει τη δύναμη, ε... αυτό είναι γνώρισμα μόνο των αγίων". Άγιος Ιωάννης της ΚλίμακοςΙερές Ακολουθίες του μήνα
Αρχική » Ο Ναός μας » Διδακτικά και Ωφέλιμα

Κάθε φορά που μαζευόμαστε στο ναό λέμε ότι έχουμε σύναξη και σύναξη σημαίνει, ότι πάμε στην Εκκλησία για να γίνουμε Εκκλησία. Αλλά περισσότερο είμαστε Εκκλησία, όχι μόνο όταν συναζόμαστε, αλλά όταν μαζί με τον ιερέα τελούμε την θεία Λειτουργία.

Η λειτουργική σύναξη είναι η Εκκλησία. Η θ. Λειτουργία είναι το κέντρο όλων των ιερών Ακολουθιών, που γίνονται στην Εκκλησία μέσα στο ναό πάντα με την παρουσία ανάμεσά μας του ιερέα, γιατί χωρίς τον ιερέα και χωρίς θεία Λειτουργία δεν είμαστε Εκκλησία, αλλά μια απλή συγκέντρωση, σας αυτές που κάνουν οι σύλλογοι και τα σωματεία. Εκκλησία θα πει λαός, ο ιερέας και η αγία Τράπεζα, δηλαδή η θ. Λειτουργία.

Η θ. Λειτουργία δεν είναι κάτι που επινόησαν οι άνθρωποι, αλλά είναι το μεγάλο και θείο μυστήριο, που το ίδρυσε ο Χριστός. Για να το πούμε καλύτερα, ο Ιησούς Χριστός ίδρυσε το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας και η Εκκλησία τελεί τη θ. Λειτουργία, συνεχίζοντας το μεγάλο και θειότατο Μυστήριο. Γι’ αυτό η θ. Λειτουργία λέγεται και θεία Ευχαριστία κι είναι το ίδιο πράγμα, η ιερή τελετή της Εκκλησίας, στην οποία συνεχίζεται αναίμακτα η θυσία του Ιησού Χριστού.


γ.

 

Επίκαιρα κείμενα

DVD Πατήστε εδώ για να το δείτε

Επικοινωνία | Ο Ναός μας | Εκδόσεις
Copyright Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου, με την υποστήριξη της e-RDA